A absolvit Liceul nr. 2 din Râbnița (1985). A studiat un an la Facultatea de Mecanică din cadrul Institutul Agricol din Chișinău, după care și-a satisfăcut stagiul militar.

În perioada 1992-1996 urmează studii la Facultatea de Drept a Universității de Stat "T.G. Șevcenko" din Tiraspol, iar între 1999-2001 la Facultatea de comerț exterior a Academiei de Comerț Internațional a Federației Ruse.

În 2003 obține titlul de candidat în științe economice.

A mai urmat și cursuri postuniversitare la Academia de Management a Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse (1994-1996) și la Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe a Ucrainei (2002-2003).

Între anii 1992–1998, Șevciuk a lucrat în cadrul Departamentului de afaceri interne al Ministerului Afacerilor Interne al RMN, totodată suplinind funcția de șef al Departamentului Miliției Economice din cadrul Miliției orașului Tiraspol (1996-1998).

În perioada 1998–2000 a lucrat în companii private, inclusiv în calitate de manager al sucursalei din Râbnița a companiei de producție agricolă "Sheriff Ltd.".

În decembrie 2000, Șevciuk a fost ales deputat în Parlamentul Transnistriei. În cadrul funcției de parlamentar a condus Comisia de politică economică, buget și finanțe, Comisia de politică externă și relații internaționale suplinind și funcția de vicepreședinte al Sovietului Suprem.

Începând cu anul 2004, a fost inclus de Uniunea Europeană pe lista „oficialilor” de la Tiraspol cărora li s-a interzis călătoria în spaţiul UE, fiind considerat, alături de Igor Smirnov, responsabil pentru împiedicarea procesului de soluţionare politică a diferendului moldo-rus din Transnistria. În februarie 2008, UE a considerat oportună eliminarea lui Şevciuk din această listă.

În 2005, după ce partidul "Obnovleniie" din care făcea parte a obținut majoritatea în Sovietul Suprem, Șevciuk a fost ales în funcția de președinte al Parlamentului RMN.

La Congresul din 2 iunie 2006, a fost ales în funcția de președinte al Partidului Republican “Obnovlenie”. Ulterior, la 10 iulie 2010, a fost înlocuit în funcția de președinte al partidului “Obnovlenie” de către Anatoli Kaminski.

Evgheni Şevciuk este apropiat ierarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse. El s-a opus folosirii alfabetului latin de către cei peste 50 de mii de elevi români din raioanele din stânga Nistrului.

La 25 decembrie 2011, în urma turului doi de scrutin, Evgheni Șevciuk a fost ales președinte al Republicii Moldovenești Nistrene (Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană şi-a declarat independenţa în anul 1990, în contextul mişcării de eliberare naţională din fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească. Regiunea a fost şi este în continuare susţinută, de facto, de Federaţia Rusă, care are şi un contingent militar şi muniţii concentrate în această regiune).

Șevciuk este cunoscut și ca adeptul independenţei Transnistriei faţă de Republica Moldova, în 2006, la Moscova, în cadrul unei conferinţe de presă declara că  „Mai devreme sau mai târziu, Chişinăul va opta pentru unirea cu România. Terenul pentru acest fapt este deja pregătit. Şi, de aceea, consider că în această situaţie, Republica Moldovenească Transnistreană are dreptul deplin de a-şi hotărî singură soarta”.

Firma lui Şevciuk

La 1 ianuarie 2015, în Transnistria şi-a început activitatea compania - „Energokapital”, al cărei patron, prin medierea unor terţe persoane, ar fi liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk. Firma ar fi condusă de un vechi prieten al politicianului, care gestionează și alte afaceri ale lui Șevciuk.

Adevărul.ro scrie că scopul principal al acestei companii este furtul de fonduri din contul special denumit „contul gazelor naturale” şi transferul acestor bani pe conturile off-shore ale lui Şevciuk.

Acest fapt demonstrează că „garantul” constituţiei transnistrene nu este altcineva decât un om cinic, scrie anonymouse.org.

Despre amploarea furturilor cu ajutorul companiei „Energokapital” putem judeca după poziţia pe care aceasta o ocupă pe lista celor mai mari contribuabili ai RMN. Un nou contribuabil timp de trei luni de „activitate”, organizaţia în care activează oficial un singur angajat, a devenit al doilea contribuabil din regiunea transnistreană, depăşind marile companii industriale.

Adevărul este că, potrivit noii scheme, fiind producătorul formal de energie electrică, „Energokapital” ar fi transferat la balanţa sa o parte din baza de impozitare a Centralei termoelectrice de la Cuciurgan. Astfel, în rezultatul modificării schemei de aprovizionare cu gaze şi a mecanismelor de export, în primul trimestru al anului 2015 Centrala de la Cuciurgan nu ar fi achitat fiscului transnitrean o sumă importantă - similară cu cea pe care a plătit-o „Energokapital”.

Ca urmare, din punct de vedere al veniturilor fiscale, bugetul Transnistriei nu a câştigat nimic. Diferenţa de tarif fiind venitul lui Şevciuk.

Tot începând cu 1 ianuarie 2015, „Red Union Fenosa” nu mai cumpără energie electrică direct de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria, ci prin intermediul firmei „Energokapital”, scrie presa din stânga Nistrului.

Companiile care au fondat „Energokapital” sunt dubioase, fiind înregistrate în state off-shore. Unul dintre fondatori este firma „Bas Market” înregistrată pe 30 iulie 2014 în orașul Tiraspol, care la rândul ei este fondată de compania off-shore „Intercom Management LTD” din Beliz și cetățeanul Iurie Dzețul.

Al doilea fondator este firma off-shore „Ornamental Art Limited” din Hong Kong.

Portalul openpmr.info scrie că Iurie Dzețul este un vechi prieten al lui Evgheni Șevciuk. Aceștia au lucrat anterior împreună în orașul Râbnița. Tot Dzețul conduce rețeaua de benzinării „Gaz Top” și o fermă de porci și păsări din Grigoriopol, care ar aparține lui Șevciuk.

Surse din Guvernul de la Chișinău au dezvăluit pentru portalul de știri mold-street.com că „EnergoKapital” ar vinde energie electrică „Energocom”-ului cu 6,7 cenți pentru un kWh, în timp ce achiziționează energia de la centrala de la Cuciurgan cu aproape doi cenți pentru fiecare kWh, adică cu un adaos de trei ori mai mare.

Curios este faptul că, într-o perioadă scurtă de timp, „EnergoKapital” a ajuns pe locul doi în lista celor mai mari contribuabili ai Transnistriei, după compania „Șerif”, după ce a vărsat în primul semestru al anului curent în visteria regiunii aproape 40 de milioane de ruble transnistrene.

Casa de lux a liderului de la Tiraspol

Locuinţa somptuoasă a liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, este, de fapt, o fosta grădininţă nr. 5 din Râbniţa, care a fost privatizată de actuala putere de peste Nistru.

Casa lui Șevciuk.jpg

Sursa foto: ziarulnational.md

Ținem să menţionăm că opoziţia de la Tiraspol i-a acuzat în repetate rânduri pe Evgheni Şevciuk şi pe apropiaţii săi că au privatizat ilegal imobile şi întreprinderi pentru a servi intereselor lor.