El este om de afaceri, milionar, deţinând acţiuni în valoare de 3,4 milioane de dolari la compania "Propos" şi este manager pentru dezvoltare la firma "Boston Soft Design" din SUA.

Deşi este membru al Partidului Democrat, nu deţine în prezent nici-o funcţie publică. Potrivit paginii oficiale a partidului Democrat, Serghei Iaralov figurează cu numărul 118 în lista Consiliului Politic Naţional al Partidului Democrat.

A  participat  la mai multe negocieri privind formarea majorităţii parlamentare, în 2014, fiind delegat de PD să ducă tratative cu reprezentanţii PLDM şi PL, alături de deputații Sergiu Sîrbu şi Dumitru Diacov (și ei membri ai PD). Iaralov a fost și consilier al ministrului Economiei – Valeriu Lazăr, și el membru al PD.  Funcţia de consilier este considerată o pistă bună de lansare în politica mare.

Iaralov era însoțitorul lui Vladimir Plahotniuc, pe vremea când ultimul era deputat, alături de Constantin Botnari, secretarul general al formaţiunii politice. Fostul premier al RM, Ion Sturza l-a catalogat pe Iaralov ca ”borsetka lui Plahotniuc” (numit așa și de un alt fost premier – Vladimir Filat), nume dat și unui alt apropiat al politicianului, Vasile Botnari.

Potrvit presei, Iaralov ar fi prieten și cu deputata Violeta Ivanov (care a părăsit recent PCRM și face parte din coaliția majoritară)

În unele articole de presă, numele lui Serghei Iaralov a figurat în lista celor implicați în schema de monopolizare a importului de carne , așa numita ”mafia cărnii”.

Iaralov – presupusul coordonator al furtului miliardului

Potrivit ultimelor declarații din presă, Iaralov este potențialul ”coordonator al furtului miliardului”. Aceste presupuneri au apărut după ce un fost angajat al CNA, Mihail Gofman a declarat în cadrul emisiunii Interpol că furtul miliardului nu ar fi fost coordonat nici de Filat, nici de Șor și nici de Plahotniuc, ci de o persoană privată din anturajul ultimului.

După aceste declarații au apărut și reacții ale unor politicieni cu privire la misteriosul coordonator.

La postarea de pe facebook a jurnalistului Vitalie Călugăreanu în care a întrebat cine ar putea fi coordonatorul au reacționat mai mulți politicieni:

Alexei Tulbure a răspuns scurt: "Iaralov", precizând într-un comentariu ulterior ”Iaralov poate a si fost executorul, insa organizatorul si beneficiarul este Plahotniuc. Despre asta spune si Gofman, apropos.”

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a folosit același nume în comentariul său : " Domnule Călugăreanu, numele hoțului e Plahotniuc. Au existat niscaiva inadvertențe în informațiile oferite de M. Gofman. E și firesc. Cu siguranta presiunea pusă în ultima perioadă pe el își spune cuvântul. Iaralov doar execută ordinul psihopatului.”

Potrivit agora.md, numele unei persoane Iaralov fusese menționat și de fostul premier Vlad Filat în ultimul său discurs din Parlament : "Este un tovarăș acolo în spate... Iaralov Serioja îi spune. A participat la toate discuțiile și la toate târgurile, care au fost făcute (...) inclusiv cu Guvern minoritar, cum să guvernăm și cu idei de salvare a băncilor", menționa atunci Filat.

Veaceslav Ioniță, fost președintele comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe a declarat pentru Agora că: " Iaralov este un creier, nu m-ar mira să fie cumva implicat, dar nu cred că el este coordonatorul jafului miliardului. Mai degrabă cred că e o persoană de peste hotare, de undeva din spațiul estic, deoarece s-au aplicat scheme care se foloseau și în alte țări din est." 
La rândul său, Gofman, cel care a lansat zvonurile cu privire la existența unui coordonar privat, a declarat pentru Agora că nici nu confirmă, nici nu infirmă că Iaralov ar fi coordonatorul.