Compania aparține în proporție de 100% omului de afaceri Iurie Chirtoacă și a figurat în mai multe scandaluri legate de piața medicamentelor.

Dita Est Farm este fondatoare și la alte 4 companii farmaceutice: Aquafarm-Grup, Farmacia Familiei, Val-Ghimbir, Farmstyl.

Contractele cu statul și scandalul medicamentelor

Dita EstFarm este una dintre companiile beneficiare a celor mai mari contracte publice. În 2014, compania a ocupat locul 6 în topul celor mai mari importatori din Republica Moldova, cu vânzări de aproximativ 1,3 miliarde de lei. Tot în 2014, Dita EstFarm a câștigat a patra parte din suma contractelor publice pentru medicamente, obținând cca 172,3 mln lei din cele 401,3 mln. Compania s-a menținut pe poziție și în 2015, când a beneficiat de cca jumătate din banii cheltuiți de stat pentru medicamente – cca 243,6 mln lei.

Cu toate acestea, pe 27 martie 2015, ca urmare a scandalului medicamentelor, Agenția de Achiziții Publice a decis să includă firma Dita EstFarm în lista de interdicție pentru participarea la licitații publice până în 2018. La doar 4 zile, însă, Agenția a suspendat decizia în urma unei hotărâri judecătorești, iar compania farmaceutică a reuluat participarea la licitații publice.  Mai mult decât atât, „Dita EstFarm” a câștigat 16 licitații chiar și în timpul, în care îi era interzis să participe la tendere.  

Compania figurează și într-o cauză penală instrumentată de Inspectoratul General al Poliției, pentru evaziune fiscală „care a condus la neachitarea impozitului în proporții deosebit de mari”. 

Afaceri suspecte cu Bosnia și Herțegovina

Unul din cele mai recente scandaluri în care a fost implicată compania a fost dezvăluit de o investigație Rise, potrivit căreia, compania Dita EstFarm a ajuns în vizorul procurorilor din Bosnia și Herțegovina după mai multe tranzacții suspecte cu compania bosniacă - Bosnalijek. Pe circuitul financiar au fost incluse companii offshore și contracte de consultanță.

Potrivit Poliţiei Financiare din Sarajevo, în perioada 2006-2012, Bosnalijek şi Dita Estfarm au încheiat anual contracte de colaborare, în baza cărora, Dita Estfarm a vândut pe teritoriul Republicii Moldova medicamente în valoare de peste 2,5 milioane de euro.

Contractele prevedeau un discount de 10 la sută din valoarea totală a medicamentelor vândute de compania din Moldova, discount care în perioada 2007 -2008, a ajuns în conturile personale ale soților Chirtoacă (proprietarii companiei).

Amendată pentru abuz de putere dominantă

În aprilie curent, Dita EstFarm, alături de alte 5 companii farmaceutice au fost amendate  de către Consiliul Concurenței pentru refuzul de a livra integral şi la termen medicamente către instituţiile medicale din ţară și pentru abuz de putere dominantă. Valoarea amenzii pentru Dita EstFarm a fost de 14 milioane de lei - peste jumătate din valoarea capitalului său social.

La câteva luni, compania a obținut prin decizia CA și CSJ suspendarea achitării acestei amenzi, până la soluționarea cauzei în fond.