Considerat cel mai puternic politician și om de afaceri din Republica Moldova, cu o avere care ar depăși două miliarde de dolari, Vlad Plahotniuc este catalogat drept o persoană de succes și foarte influentă.

Parcursul lui Plahotniuc în viața politică și în lumea afacerilor

Plahotniuc a învățat la școala medie din satul Grozești, raionul Nisporeni până în 1983, când a absolvit această instituție. În 1991 a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova cu diploma de inginer la specialitatea: Tehnologia Industriei Alimentare.

În 2002 a obținut titlul de Master în Business și Administrare la aceeași universitate.

În 2006 a devenit licențiat în drept, profilul Jurisprudență, specialitatea drept, la Universitatea de Studii Europene din Moldova.

În perioada 1991–1993 a ocupat poziția de specialist la „Centrul pentru prevenirea și reabilitarea victimelor minore „Minor”, afiliat Primăriei municipiului Chișinău. A îndeplint funcția de economist la „Euro Est Hundel” Ltd Moldova, apoi a activat la „Voyage” Ltd Moldova. În intervalul anilor 1995-1998 a fondat Grupul Financiar Moldo-American „Angels”, pe care l-a condus până în 2001. Între 2001-2010 a îndeplint funcția de director comercial, iar mai apoi director general al „Petrom Moldova” SA, ocupându-se cu importul și distribuția petrolului.

Din 2005 a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrare al Băncii Comerciale Victoriabank, una dintre cele mai importante bănci din Republica Moldova, în 2006 a devenit președinte al acesteia, funcție pe care a deținut-o până în ianuarie 2011.

În seara zilei de 19 noiembrie 2010, în cadrul ședinței biroului politic al Partidului Democrat din Moldova s-a luat decizia ca Plahotniuc să fie candidatul la funcția de deputat cu numărul 2 pe lista acestui partid. La 30 decembrie 2010, în cadrul ședinței Consiliului Național Politic al PDM, s-a decis numirea lui Vlad Plahotniuc în funcția de vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. În aceeași zi a fost ales prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova.

În plus, Vlad Plahotniuc  a deținut și funcția de membru al Comisiei economie, buget și finanțe al Parlamentului Republicii Moldova.

La 19 mai 2011, prin decret prezidențial, Marian Lupu a constituit Consiliului Național pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept în care a fost inclus și Vlad Plahotniuc ca vicepreședinte. La sfârșitul lui octombrie 2013 a renunțat la mandatul de deputat, declarând că se va dedica intens activității în partid.

La alegerile parlamentare din noiembrie 2014 a fost ales din nou în funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

La 30 iulie 2015, imediat după votarea Guvernului Streleț și-a depus mandatul de deputat.

Pe 15 octombrie 2015, în ziua lipsirii de imunitate parlamentară a lui Vlad Filat și arestarea acestuia, Vlad Plahotniuc anunța printr-o postare pe facebook că se autosuspendă din funcția de prim-vicepreședinte al PDM, dar și de cea de membru de partid, până la clarificarea anchetei în cazul BEM, după cum afirma el pentru a nu se face insinuări că ar influența ancheta și a nu afecta imaginea PDM.

La 24 iulie 2014 Vladimir Plahotniuc a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, „pentru contribuții decisive la desăvârșirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică și integrarea economică cu Uniunea Europeană”, după cum relatează sputnik.md.

A deţinut funcţia de prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova între 30 decembrie 2010 și 15 februarie 2013 și fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două termene: decembrie 2010 – octombrie 2013 și decembrie 2014 – 30 iulie 2015.

Despre afaceri 

Conform declarației sale cu privire la venituri și proprietate pe anul 2014, Plahotniuc deține la Prime Management cota parte în valoare de 33,8 milioane de lei. El are un apartament de 243 de m.p. pe str. Bulgară din Chișinău, acolo unde, de fapt, deține, prin intermediul familiei sale, peste 1000 de m.p., două garajuri și trei automobile de model Mercedes, cu o valoare de aproape 3 milioane de lei.

În conturi bancare oficiale,  Plahotniuc raporta, la început de 2015, aproape 2 milioane de lei și aproape 500 de mii de USD. Vlad  Plahotniuc ar deține 3 firme, acesta este fondator la 3 SRL-uri. „Prime Management”, „Gene¬ral Media Group Corp”, care deține posturile de televiziune Publika TV, Prime TV, Canal 2 și Canal 3 și și „Radio Media Group INC”, care deține posturile de radio Maestro FM, Publika FM și Muz FM. Prin intermediari și firme din țară și peste hotare, Plahotniuc deține însă și alte proprietăți de milioane, hotelurile (Codru și Nobil), clubul de noapte Drive, clădirea de pe bd. bd. Dimitrie Cantemir 1/1, cunoscut drept Global Business Center, acolo unde este şi sediul fundaţiei de caritate, „Edelweiss”, dar şi cel al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, la fel, fondatorul fiind  Plahotniuc, firma de pază (Argus-S), agenția de publicitate (Casa Media) sau agenția de modele (Angel-s).

Averea sursa agora.md.jpg

Sursa: agora.md

Totodată, conform  rise.md, Finpar Invest SRL, o companie cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei, are legături strânse cu omul de afaceri și politicianul Vlad Plahotniuc. Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei Plahotniuc fiind fondată în 1993. Potrivit sursei, de-a lungul activității sale, compania Finpar Invest i-a avut în calitate de acționari și reprezentanți pe Oxana Childescu (soția), Vera Morozan (sora), Andrian Candu (finul) - președintele Parlamentului, Ghenadie Sajin - șeful Inspecției de Stat în Construcții, Andrei Ursachi - fiul fostului șef al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat și Cezara Salinski - administratoarea Prime Management SRL.

Despre politică

Europalibera.org a scris despre Plahotniuc că ar fi  apărut pe lista electorală a PD în 20 noiembrie 2010, în ultima zi în care se mai puteau face modificări în listele de candidați pentru scrutinul parlamentar din 28 noiembrie.

Este ales deputat, iar în 30 decembrie 2010 – prim-vicepreședinte al parlamentului şi vicepreședinte al formaţiunii.

La congresul partidului din 16 iunie 2012, omul de afaceri este propulsat în funcția de prim-vicepreședinte al PD, responsabil şi de modernizarea partidului. „Vom marca printr-o nouă faţă — nou slogan şi o nouă siglă. «PDM privește în viitor», este sloganul Partidului Democrat, iar viitorul începe acum, la acest congres”. El a declarat atunci că PD va deveni un model de organizare şi de conlucrare, cu un management dinamic, în care organizaţiile teritoriale au cel mai important cuvânt de spus.

În urma scandalului cauzat de tăinuirea omorului de la vânătoare din Rezervaţia „Pădurea Domnească”, la 15 februarie 2013 Vladimir Plahotniuc a demisionat din funcţia de vicepreședinte al legislativului. Asta după ce liberal-democrații şi comuniștii votase împreună desființarea funcției de prim-vicepreşedinte. Plahotniuc l-a îndemnat pe premierul Vlad Filat să-i urmeze exemplul.

La 28 octombrie 2013 renunţă la mandatul de deputat, explicând că nu vrea să se înțeleagă că el ar fi venit în politică pentru a-și asigura protecția dată de imunitatea parlamentară. A anunţat că nu pleacă din politică, ci că vrea să se ocupe de structurile teritoriale şi de proiectele de calitate.

La alegerile din 30 noiembrie 2014 a fost ales deputat. La 30 iulie 2015 a renunțat din nou la mandatul de parlamentar.

La 15 oct 2015 a anunţat că se autosuspendă, temporar, din funcție de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat și de membru de partid pentru a nu afecta imaginea formațiunii sale, după ce a fost acuzat de Vlad Filat că ar controla structurile de anchetă și i-ar fi orchestrat ridicarea imunității.

imag 2 sursa aesgs.ro.png

Sursa: aesgs.ro

La 21 decembrie 2015, omul de afaceri Vlad Plahotniuc revine în rândurile Partidului Democrat din Moldova pentru a participa direct la formarea majorității parlamentare.

Vlad Plahotniuc propus la funcția de prim-ministru

La 13 ianuarie 2016, Partidul Democrat din Moldova l-a propus pe Vlad Plahotniuc în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Preşedintele țării a refuzat însă să-l desemneze, pentru funcţia de premier, asta deşi miliardarul a fost propus de majoritatea parlamentară de la Chişinău. Nicolae Timofti a considerat că Vladimir Plahotniuc nu corespunde criteriilor de integritate. Totodată, preşedintele Nicolae Timofti a declarat că a fost supus presiunilor din partea PD-ului pentru a-l înainta pe Vlad Plahotnic în funcţia de prim-ministru.

Scandalul: frații Țopa-Plahotniuc

În 2010 Victor și Viorel Țopa l-au acuzat public pe Vlad Plahotniuc ca i-ar fi deposedat de acţiuni la Victoriabank, de  nenumărate ori susținând că anume Plahotniu ar sta în spatele atacurilor raider a mai multor instituții și companii, învinuindul de numeroase escrocherii, inginerii financiare şi ilegalităţi. Totodată Viorel Ţopa declară că a fost condamnat ilegal la 8 ani de închisoare, dosarul lui fiind unul fabricat la cererea lui Plahotniuc.

În replică, Plahotniuc declara că Victor Ţopa şi Viorel Ţopa sunt şantajabili, vulnerabili şi caută protecţie politică  implicați într-o serie de infracțiuni grave, printre care fraude financiare și trafic ilicit de arme.

De atunci, cei doi oameni de afaceri s-au refugiat în Frankfurt, Germania în 2011.

Dosarul Filat

În ultimul său discurs din parlament, Vlad Filat declara: Papușarul a reușit sa mai facă un joc, și foarte curând veți înțelege. Îmi pare rău pentru ceea ce urmează să se întâmple.

Fostul premier al Republicii Moldova a fost reţinut în doar cîteva ore, şi-a pierdut imunitatea, a fost scos cu mascaţii din sediul Legislativului şi apoi reţinut pentru 72 de ore. Filat fiind acuzat de principala instituţie anticorupţie că a primit 260 de milioane de dolari mită de la Ilan Shor. Căderea lui Filat s-a produs în doar cîteva ore, iar la baza ei s-ar afla un autodenunţ făcut de Shor. Căderea lui Filat este atribuită lui Vlad Plahotniuc - rival public al lui Filat, dar legat de el printr-o serie de scandaluri.

La momentul actual, Filat se află în arest deja de jumătate de an, învinuitul continuând să susțină faptul că dosarul său este o răfuială politică, regizată de Plahotniuc. Alte surse atestă faptul că nu Plahotniuc i-a intentat dosarul lui Filat, acesta a încetat doar să-l mai protejeze din cauza că Filat nu i-ar fi împărtășit interesele.

Dubla identitate

Conform Monitorului Oficial al României, Plahotniuc are nu doar dublă cetăţenie, română şi moldovenească, ci şi două identităţi.

Adevărul.ro notează că la 7 august 2009, Plahotniuc a cerut României să-i fie schimbat numele, din Vladimir Plahotniuc în Vladimir Ulinici. Ulinici este, de altfel, numele de fată al mamei lui Vladimir Plahotniuc. Datele personale ale politicianului coincid întocmai cu cele ale cetăţeanului român Ulinici, de la data şi locul naşterii până la numele copiilor săi. Ca reşedinţă în România, Plahotniuc a indicat o casă aflată în cartierul rezidenţial Pipera din Voluntari, lângă Bucureşti.

imag 3 sursa adevărul.ro.jpg

Sursa: adevărul.ro

La 2 iunie 2010, a solicitat statului român o schimbare de identitate, din Vladimir în Vlad Ulinici. Din acest moment, politicianul apare în Republica Moldova ca cetăţean al acestei ţări, cu numele Vladimir Plahotniuc. În acelaşi timp, contrar legislaţiei, aceeaşi persoană poartă numele Vlad Ulinici, sub care are acte de cetăţean român în dreapta Prutului.

img 4 sursa ziaristionline.ro.jpg

Sursa: ziaristionline.ro

Monitorizat de Interpol

Plahotniuc a fost monitorizat și de Interpol Italia din 2007 până în 2012, care aduna informații despre presupusa organizație criminala Solntevskaia, apropiata oligarhilor rusi. Informația a fost confirmata de însuși Plahotniuc. "Eu am fost o perioada sub monitorizare. Am fost monitorizat pentru ca am aterizat cu un avion charter într-o zona unde mari oameni de afaceri din Rusia au făcut achiziții de imobile. Asta a fost întâmplarea", a explicat Plahotniuc.

În 2013 responsabili de la Ministerul de Interne au relatat ca mai multe file din dosarul elaborat de Interpol transmis Chișinăului s-au pierdut. Unele media au relatat la acea vreme ca fostul lider al PD ar fi fost învinuit de Interpol de "asociere la grupuri criminale, crima organizata și spălare de bani", iar pe internet au circulat fragmente dintr-un raport individual al Interpolului în care deputatul ar fi fost asociat cu gruparea oligarhica rusa Solntevskaia implicată în afaceri imobiliare ilegale în Italia.