Andrei Pântea, fostul prim-viceprocuror, care a asigurat şi funcţia de procuror general interimar al RM, a fost reţinut pentru 72 de ore de procurorii anticorupţie pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu- transferul dosarului Karamalak în Federaţia Rusă.

Ofiţerul de presă al PG, Maria Vieru a confirmat informația.

Karamalak, alias Bul­garu, este un hoț în lege din R. Moldova.

Pântea și-a dat demisia din funcție, după ce Consiliul Superior al Procurorilor i-a acceptat la 21 septembrie 2015 cererea de eliberare.

Anterior în presă au apărut înregistrări audio în care Andrei Pântea discuta la telefon cu fostul sportiv Ion Șoltoianu, condamnat pentru împușcarea fostului polițist Ion Stratulat la o terasă din centrul Chișinăului.

Update: Procuratura Anticorupţie, a efectuat percheziții la domiciliul lui Pântea, în rezultatul percheziției au fost găsite documente referitoare la cazul Karamalak. Totodată, temei pentru reţinerea fostului Prim-adjunct al Procurorului General, Andrei Pântea au servit probele acumulate în acest caz, inclusiv, declarațiile mai multor martori potrivit cărora rezultă primirea indicațiilor privind transferul procedurii penale în privința lui Karamalac.

De asemenea, reținerea a fost argumentată prin necesitatea punerii sub învinuire a fostului Prim-adjunct al Procurorului General, Andrei Pântea, deoarece urmărirea penală a fost pornită „in personam”.

Potrivit actului de acuzare, pe 6 și 7 martie 2013, Pântea a dispus, neîntemeiat și nemotivat, reluarea urmăririi penale în 2 cauzele penale intentate în privința lui Karamalac Grigore. Cauzele au fost retrase din gestiunea DGUP al MAI și a Secției pentru cauze excepționale a Procuraturii Generale, fiind transmise altei subdiviziuni a Procuraturii Generale.

În cadrul cauzelor penale, care au fost conexate într-o singură procedură, din momentul reluării până la transferul în Federația Rusă, nu a fost efectuată nici o acțiune de urmărire penală, fapt ce denotă netemeinicia reluării urmăririi penale, care a fost făcută doar în scopul transferului cauzei.

Mai mult, la 14.12.2010, însăși Prim-adjunctul Procurorului General Andrei Pântea a respins o cererea similară a avocatului, înaintată în interesele lui Karamalac Grigore, privind inițierea transferului urmăririi penale, precum și cauza penală a fost transferată în circumstanțele în care exista decizia din 29 martie 2011 a Curții Supreme de Justiție prin care a fost respins cererea avocatului, depusă în interesele lui Karamalac Grigore, privind obligarea Procuraturii Generale să inițieze procedura de declinare a competenței pentru efectuarea urmăririi penale în privința acestuia către Procuratura Generală a Federației Ruse.

Ulterior, cauza penală, fiind transferată în Federația Rusă, a fost clasată de către autoritățile competente ale acestui stat.

În ordonanța privind clasarea cauzei „Karamalac” din 13 februarie 2015, emisă de ofițerul de urmărire penală al Departamentului principal de anchetă al Federației Ruse s-a constatat, că autoritățile competente  ale Republicii Moldova au efectuat transferul urmăririi penale în privința lui Karamalac Grigore contrar art. 13 al Convenției de la Minsk din 22.01.1993 „Cu privire la asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală” și anume, materialele cauzei penale nu au fost autentificate de o persoană oficială, nu s-a aplicat ștampila oficială a Procuraturii Generale și au fost cusute parțial, fapt ce denotă dubii asupra valabilității actelor examinate.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii