Trei tinere din Federația Rusă, care nu au traversat niciodată frontiera Moldovei și care nu cunosc cine este Vlad Filat sau Ilan Șor, figurează ca martori-cheie în dosarul de corupție în care este judecat fostul premier. Acest lucru este demonstrat într-o nouă investigație a portalului anticoruptie.md.

Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, cele 3 tinere ar fi intermediat mituirea cu 320 de milioane de lei a lui Vlad Filat, iar instanța de judecată a acceptat și inclus aceste declarații în sentința de condamnare, fără ca tinerele să fie audiate.

Potrivit investigației, una dintre tinere, Irina Alexandrova este „intermediarul” prin care Ilan Șor i-ar fi transmis lui Vlad Filat o parte din cei 320 mln lei. Fata este din Moscova și lucrează în calitate de simplu angajat într-o bancă.

Potrivit documentelor obținute de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, în primăvara și vara anului 2014, Irina Alexandrova ar fi încasat 850.000 de euro de la o filială a Unibank din Chișinău. Ulterior, acești bani ar fi fost transmiși lui Vlad Filat.

Contactată telefonic de autorii investigației, Irina nu a dorit să vorbească, dar, potrivit unei înregistrări telefonice la care fac trimitere autorii, tânăra a declarat că nu îi cunoaște pe Ilan Șor și Vlad Filat și nici nu a fost vreodată în Moldova.

Deși semnătura ei figurează pe ordinele bancare în baza cărora ar fi fost eliberați banii, avocații lui Filat bănuiesc că semnăturile acesteia, dar și a celorlalte două cetățene ale Rusiei au fost falsificate. 

O altă tânără „martor” în dosarul Filat este Alina Papikyan din Moscova. Contactată telefonic, și aceasta a declarat că nu a fost niciodată în Moldova și nu știe nimic despre dosarul în care figurează ca martor.

Al treilea presupus complice al lui Șor este Larisa Noscova din orașul Tveri. Femeia pare să nu aibă nicio legătură cu sistemul bancar, dar nu a răspuns reporterilor pentru a comenta situația.

Toate cele trei fete ar fi deținut conturi la Unibank, de pe care banii erau eliberați în numerar și ajungeau ulterior în posesia lui Vlad Filat.

Potrivit hotărârii de judecată prin care premierul a fost condamnat, în perioada 17 mai – 12 decembrie 2014, cele trei femei s-ar fi adresat de 34 de ori la bancă pentru a extrage banii.

Sentința de condamnare a fostului premier a fost dictată potrivit investigației, fără ca magistrații de la Judecătoria Buiucani să audieze vreuna dintre cele trei femei, respingând solicitarea avocaților de aducere a acestor martori în instanță.

Și judecătorii Curții de Apel Chișinău au refuzat solicitarea avocaților lui Filat de a numi o comisie rogatorie în Rusia, pentru a le audia pe cele trei tinere, aducerea lor a fost pusă în sarcina apărării.

Avocații lui Filat consideră că documentele semnate de tinere sunt false, având în vedere că, acestea par să nu fi traversat niciodată frontiera RM, iar banii puteau fi indicați doar în documente bancare și nu eliberați în realitate. În acest context, și declarațiile lui Șor ar putea fi considerate false, iar ele au fost depuse totuși într-o sentință de condamnare. Dacă se va dovedi că declarațiile lui Șor sunt false, acesta ar putea fi tras la răspundere penală.

Amintim că în baza autodenunțului lui Șor, Vlad Filat a fost arestat, iar ulterior condamnat la 9 ani de închisoare, pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Mai multe detalii din investigație, citiți aici.


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii