Avocatul ucrainean al omului de afaceri Veaceslav Platon, Gleb Seghida și șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari fac declarații contradictorii în privința cetățeniei Moldovei a lui Platon.

Apărătorul lui Platon susține că acesta deține cetățenia Ucrainei și că a renunțat la cea a Moldovei. Acest lucru, potrivit Constituției Ucrainei, complică procedura de extrădare a lui Platon, deoarece Ucraina nu-și extrădează cetățenii.

„Cli­en­tul meu, Vea­ce­slav Pla­ton a fost reți­nut la 25 iulie 2016 în cen­trul ora­șu­lui Kiev. L-au reți­nut cu apli­ca­rea for­ței. Sunt șocat de selec­ti­vi­ta­tea orga­ne­lor de drept din Ucraina. Pe zeci de poli­ti­cieni și depu­tați corupți ei nu îi pot găsiți, dar deci­zia instan­ței de jude­cată din Mol­dova o exe­cută în câteva ore. Pro­ba­bil, noi tre­buie să invi­tăm jude­că­to­rii mol­do­veni pen­tru a petrece reforma în Ucraina?”, a scris apărătorul lui Platon, într-o pos­tare pe site-ul obozrevatel.com, citat de Ziarul de Gardă. 

Seghida a negat informațiile Procuraturii Generale a RM potrivit cărora Pla­ton este cetă­țean mol­do­vean și este căutat de Inter­pol, susținând că cli­en­tul lui din 2002 este cetățean al Ucrai­nei. Potrivit lui, pe pagina Inter­pol, nu ar fi fost nicio infor­ma­ție privind anunțarea în căutare a lui Platon.

Apă­ră­to­rul lui Platon mai afirmă că reți­nea afaceristului este o comandă poli­tică, iar Ucraina se pre­gă­tește să-și extră­deze un cetă­țean al ei unei țări stră­ine pen­tru el.

De cealaltă parte, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a declarat pentru realitatea.md că Platon deține în continuare cetățenia Republicii Moldova și nu a depus nicio cerere privind renunțarea la cetățenia RM. 

De asemenea, Viorel Morari a precizat că renunțarea lui Platon la cetățenia RM nu ar fi împiedicat extrădarea acestuia. 

Mai multe detalii cu privire la acest caz urmează a fi oferite astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, organizate de către Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie, unde vor fi oferite și noi detalii privind fraudele din sectorul financiar-bancar.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii