Noi detalii în cazul Platon. Avocatul omului de afaceri susține că, în privința cazului Platon se fac presiuni din partea reprezentanților Ambasadei R.M. în Ucraina, care au participat la ședința de ieri a judecății.

Publicația ucraineană obozrevatel.com  scrie că Consulul Ambasadei R.M. în Ucraina a venit ieri seara la instanţa din orașul Pecersk, Ucraina, unde avea loc audierea cu privire la măsura de reținere a lui Platon.

3.jpg
obozrevatel.com

Potrivit avocatului Denis Șkiptan, citat de sursă ”în ciuda faptului că, în conformitate cu decizia judecătorului procesul are loc în spatele ușilor închise, Consulul Oleg Hîncu, periodic intră și iese liber din sala de judecată, în timp ce primește în mod constant unele instrucțiuni pe un telefon mobil”.

Acesta a mai adăugat că, ” în același timp, partea acuzării se străduie atât de mult să accelereze procesul de extrădare, încât falsifică în flagrant unele documente”, ceea ce este o încălcare procedurală gravă și poate fi incriminată ca fals în acte, potrivit legislației Ucrainei.

4.jpg
5.jpg
obozrevatel.com

De asemenea, potrivit publicației ucrainene, ofițerul de urmărire penală care a efectuat arestarea lui Veaceslav Platon în Kiev pe 25 iulie curent, a plecat deja în vacanță, deși, potrivit normelor procesuale, nimeni, cu excepția persoanei care a întocmit procesul-verbal și semnatarii lui (ofițerul de urmărire penală și avocații prezenți) nu are dreptul să facă modificări în acesta.

În așa mod, potrivit apărătorului, se face presiune asupra judecătorului, cu scopul de a "accelera", procesul de luare a deciziilor.

Termenul limită legal de reținere a lui Platon (60 de ore) a expirat astăzi dimineață, iar ședința începută ieri seara a fost amânată pentru astăzi – ora 9:30.

Ieri seara, potrivit presei ucrainene, lângă clădirea instanței din Pecersk a fost chemată o ambulanță, pentru că Platon a început să-și piardă cunoștința. Pe fața lui au fost observate mai multe echimoze.

1.jpg
obozrevatel.com

Totodată, ieri seara, apărătorul lui Platon, Gleb Seghida,urma să solicite implicarea în procesul judiciar a reprezentanților pentru drepturile omului. Apărarea consideră că acest proces începe să capete caracteristicile unor acțiuni orchestrate, care trebuie să aibă finalitatea necesară conducerii Moldovei pentru a se isprăvi cu Platon.

Avocatul a atras atenția și la persoana judecătorului, care judecă cauza – Moskalenco Caterina A., aceasta făcând parte din lista celor care au participat la persecutarea activiștilor din timpul Maidan-ului: ”Această alegere a judecătorilor ridică încă o dată întrebarea cu privire la"obiectivitatea" întregului proces de reținere și încercarea de a-l extrăda pe Platon Moldovei", - a rezumat apărare. Avocatul a depus o cerere de recuzare a lui Moskalenco, însă această solicitare a apărării a fost respinsă, iar judecătorul Moskalenko a continuat ședința.
De asemenea, prezența presei la ședință a fost interzisă.

Avocatul Gleb Seghida a declarat pentru Rise Moldova și despre faptul că Platon are documente care reprezintă o „bombă informațională”, iar publicarea lor în presă ar fi „o mare lovitură pentru conducerea de vârf din Moldova”.

Subliniem că, procurorii au cerut instanței să-i aplice lui Platon arest preventiv de 40 de zile. Dacă va fi aleasă asemenea măsură preventivă, Procuratura va aștepta din Republica Moldova o cerere de extrădare a acestuia, care deocamdată nu a fost trimisă. „În conformitate cu Codul de procedură penală, noi cerem arest pentru 40 de zile. De asemenea, cerem să nu fie un proces rapid. Cererea de extrădare ar putea ajunge mai rapid, dar oricum este nevoie de timp”, a spus procurorul Romania Oriniak potrivit pressorg24.com.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii