Pe un teren din perimetrul străzilor Grenoble și Costiujeni, pe teritoriul Primăriei orășelului Codru, se găsește un cartier de lux în care locuiesc mai multe persoane suspectate de contrabanda cu țigări în România, unii fiind dați în urmărire generală de autoritățile de peste Prut. În 2017, în cartierul respectiv și-a făcut loc și deputatul PDM, Constantin Țuțu, care se află în relații prietenești cu contrabandiștii.

În cartierul respectiv locuiesc Vladimir Mardar, fost Tătăroi, cunoscut drept Vova, despre care se spune că ar fi capul rețelei de contrabandiști, fratele său, Alexandru Tătăroi, care dispune de un restaurant în capitală și a figurat ca martor în dosarul în care era învinuit Mardar. Cu cei doi mai este vecin și Lilian Curmei, care de asemenea se află în vizorul autorităților române, și un oarecare Colea Baciu, care a venit mai târziu în „afacere” și deține împreună cu unul dintre frații Tătăroi o benzinărie pe strada Doina din Chișinău.

Cartierul este îngrădit cu gard din metal și se poate de pătruns doar pe o singură poartă, teleghidată.

casa tutu.png

Teritoriul este păzit de către paramilitarii Agenției de pază Bercut, care intervin cu automatele în caz dacă vre-un muritor de rând îndrăznește să se rătăcească în cartierul respectiv.

paznic.jpg

Dar dacă mai este nevoie de ajutor, intervin și cei de la clubul sportiv al lui Constantin Țuțu. 

inarmati.png

Afaceriștii au îngrădit și drumul, care potrivit datelor cadastrale este teren public, și pretind că este proprietatea lor. 

terenul.png

Constantin Țuțu se cunoaște de mai mult timp cu Vova Mardar și cu Alexandru Tătăroi, toții fiind originari din satul Băcioi. Mai mult, Constantin și Alexandru au fost colegi de clasă.

Casa din cărămidă a lui Constantin Țuțu

Potrivit datelor cadastrale, deputatul Țuțu a procurat terenul pentru construcții, cu suprafața de 0.0752 ha, la 3 iulie, 2017. Democratul a cumpărat terenul de la Vladimir Mardar, care a înregistrat  proprietatea doar cu trei zile înainte de a-l vinde lui Constantin Țuțu. Acesta indică în Declarația de avere pentru anul 2017 că suprafața terenului este de 0,0683 ha și că l-a costat circa 50 de mii de lei, în jur de 2500 de euro.

Prețul de piață a unui teren pentru construcții, cu suprafața de 6 ari, din regiunea respectivă este de cca 300 de mii de lei.

Pe terenul înregistrat pe numele lui Țuțu se află o construcție nefinisată din cărămidă, cu două nivele, cu suprafața de cel puțin 200 de metri pătrați. 

casa drona.png

Casa și terenul lui Țuțu, din stânga

Alături de casă este pregătit terenul pentru o nouă construcție. În fața imobilului se află un vagon, instalat temporar, în care se adăpostește paznicul.

casa lui tutu.png

Potrivit unor surse, casa din cărămidă ar fi fost construită înainte ca Țuțu să procure terenul și că Vova Mardar i l-ar fi oferit deputatului gratuit.

Vecinii contrabandiști ai lui Țuțu

Vladimir Mardar, născut Tătăroi, locuiește într-un imobil imens pe adresa Grenoble nr. 126/2 .

Terenul este înregistrat pe numele socrilor lui Vova, Vasile și Elena Mardar, și ar fi fost procurat în octombrie 2017. 

Vasile și Elena Mardar.png

Vasile și Elena Mardar, în centru. Sursa facebook.com

Până a fi înregistrat pe numele socrilor lui Vova, terenul a fost vândut de 4 ori. Sursele din anturajul lui Vladimir Mardar ne-au comunicat că acesta folosește diferite scheme, cu persoane interpuse, pentru a-și legalizeze proprietățile.

La aceiași adresă, unde se află imobilul lui Țuțu, în octombrie, 2017, Vova Mardar a înstrăinat 0.2681 ha către SRL VIVORO- PHARM. Și acest teren a fost vândut anterior de 4 ori.

Întreprinderea a fost fondată și este administrată de Victor Dogot. 

Numele acestuia figurează într-o investigație RISE Moldova, precum că la alegerile locale din 2015 a fost printre cele 68 de persoane cu drept de vot, care li-au fost înregistrate temporar viza de reședință într-o casă bătrânească din satul Băcioi, cumpărată de un consilier local din partea PDM. 

În schemele lui Mardar este inclus și un cuplu de pensionari din satul Mereni, raionul Anenii Noi, Gheorghe și Alexandra Lungu, în vârstă de 79 și 76 de ani. În februarie 2015, aceștia ar fi procurat un teren pe adresa Grenoble 122/1, cu suprafața de 0.1049 ha, pe care au construit o casă și au vândut imobilul în mai puțin de un an lui Maxim Romanov, care, întâmplător sau nu, își are viza de reședință pe bulevardul Decebal 78, în vecinătate cu clubul sportiv al lui Constantin Țuțu de pe bd. Decebal 72. 

Pe numele bătrânilor din Mereni este înregistrată și casa de locuit cu suprafața de 153,6 m.p, amplasată pe un teren cu suprafața de 0.1357 ha de pe adresa Grenoble 126/5.

Pe numele bătrânilor este înregistrat și terenul, pe care este amplasată o construcție nefinalizată de pe adresa Grenoble 126/15. Până a fi înregistrat pe numele familiei Lungu și acest imobil a fost vândut de mai multe ori. 

Pe adresa Grenoble 126/2 se mai află o casă de locuit cu suprafața de 162,1 metri pătrați, înregistrată pe Lilian Curmei și soția sa. Lilian Curmei s-a aflat mai mult timp în vizorul procurorilor români pentru amenajarea a patru fabrici clandestine de producere a țigărilor pe teritoriul României. 

Terenul a aparținut inițial, în 2011, unui tânăr de 28 de ani din Mereni, Eugen Baciu, care l-a vândut mai apoi lui Alexandru Tătăroi, care la rândul său, l-a vândut unui oarecare Trocin din Sadova, Călărași. La 10 februarie, 2017, imobilul a fost înregistrat pe numele soților Curmei.

Tot pe adresa Grenoble 126/2 se înalță și o casă de locuit cu suprafața de 110 metri pătrați. Inițial imobilul a aparținut lui Alexandru Tătăroi. Acesta a vândut imobilul de două ori, inclusiv unei femei din Băcioi, ca la 28 iunie, 2017. să fie perfectat un contract de vânzare-cumpărare pe numele unei rude de a lui Tătăroi, care locuiește în Bender.

Începând cu 13 aprilie 2018, Alexandru Tătăroi deține oficial jumătate dintr-un imobil nefinalizat de pe adresa Grenoble 126/2 . Cealaltă parte a fost înregistrată pe numele unei familii din Ialoveni. 

Potrivit surselor noastre, în casa albă locuiește Vova Mardar, în casa de alături, cu acoperiș de culoare roșie, fratele său, Alexandru Tătăroi, iar în casa cu acoperiș verde, Nicolae Baciu. Celelalte două imobile, aflate în construcție, ar aparține lui Mardar. 


Cum o zonă din parc a fost transformată într-un cartier de clan

Potrivit mai multor surse, fondatorul cartierului ar fi Vladimir Mardar. Acesta, prin diferite scheme, a reușit să acapareze un teren, care făcea parte dintr-un parc public, unde orice construcție este interzisă.

În aprilie 1998, Primăria municipiului Chișinău a obligat Primăria orășelului Codru să aloce un teren Clubului de fotbal „Traian” pentru construcția unui stadion. La 12 mai, același an, Primăria Codru a alocat un teren cu suprafața de 1.78 ha din perimetru străzilor Costiujeni și Grenoble.

Contractul de arendă a fost semnat peste 11 ani, la 28 decembrie, 2009, în urma unei decizii a Judecătoriei sectorului Centru al capitalei.

La 20 aprilie, 2010, Consiliul Primăriei orășelului Codru a adoptat o decizie privind includerea teritoriul în zona ariilor protejate, fiindu-i acordat și statutul de parc public, fiind interzisă orice construcție.

În pofida acestor decizii, la 7 iulie, 2011, administrația locală a orășelului Codru a eliberat Clubului „Traian” autorizație de construire a stadionului.

Doar că în loc de stadion este construit cartierul de lux.

Care este legătura dintre deputatul Țuțu și contrabandistul Mardar

În afară de faptul că Țuțu a fost coleg de clasă cu Alexandru Tătăroi, pe alesul poporului îl leagă o prietenie mai veche cu fratele mai mare al acestuia, Vladimir, alias Vova. Vladimir Tătăroi și-a schimbat numele de familie după căsătoria cu Veronica Mardar.

Vova Mardar.png

Vova Mardar, în stânga, soția Veronica, iar alături, Victoria Trifan, o angajată MAI. Sursa facebook.com

Vova a ajuns în atenția organelor de drept din România în anul 2008, când a fost arestat șeful vămii de la Albița pentru facilitarea contrabandei cu țigări. Atunci, poliția de frontieră română a reținut patru tiruri cu țigări de contrabandă, care veneau din Republica Moldova.

Traficul de țigări de contrabandă era dirijat în România de către Vasile Rodideal, iar în Republica Moldova de către Vladimir Mardar. În 2009, Rodideal a reușit să fugă din România. Rodideal este dat în urmărire internaţională din anul 2009. Pe numele său este emis un mandat de executare pentru crimă organizată, iar un alt mandat, care prevede executarea unei pedepse de 15 ani, pentru instigare la omor.

Și Vova Mardar a fost dat în urmărire generală de către autoritățile române.

Vova Mardar_ro_penal.png

Mardar a fost dat în urmărire generală în 2012 de către forțele de ordine din Ucraina pentru trafic de droguri.

Mardar_ucr_penal

Pentru că legislația moldovenească nu permite extrădarea propriilor cetățeni, procurorii moldoveni au preluat de la colegii din România dosarul în care era învinuit Mardar. În 2014, acesta a fost achitat definitiv de către Curtea Supremă de Justiție. Magistrații moldoveni au respins mai multe probe aduse de acuzatori și au decis că infracțiunea nu a fost comisă de Mardar. Printre martorii apărării a figurat Țuțu și Alexandru Tătăroi. 

Potrivit unei investigații RISE Moldova, și Constantin Țuțu s-a aflat în vizorul procurorilor români. Numele deputatului democrat figurează în rechizitoriul din dosarul hoțului în lege, Ion Gușan, alias Patron. Potrivit procurorilor români, episodul s-a derulat în vara lui 2013, iar mizele războiului erau câțiva tehnicieni specializați în montarea şi punerea în funcțiune a utilajelor pentru producerea şi ambalarea țigărilor.

„Un moment extrem de tensionat a avut loc în perioada 09 – 13 iulie 2013, când membrii grupării, pe fondul unor datorii mai vechi neachitate către alte elemente criminale, nu au reușit să gestioneze un conflict apărut în Republica Moldova, în urma intervenţiei unui infractor celebru, Ţuţu Constantin, care nu permitea deplasarea unor lucrători – specialişti în România, pentru punerea în funcţiune şi reglarea liniei clandestine de ţigări de la Clinceni, pe motiv că sunt aceiaşi muncitori care lucraseră anterior la fabrica de la Blejoi, în perioada în care în activitatea acesteia fusese implicat şi Mardar Vladimir, iar între timp (urmare incidentelor din februarie – martie 2013), între Mardar Vladimir şi gruparea Patron apăruseră divergenţe şi conflicte, Mardar Vladimir ieşind de „sub comanda” lui Guşan Ion şi trecând „sub comanda” hoţului în lege gruzin, Glonti Serghei Semenovici – zis Guga. (…)”, scrie în rechizitoriu.

Deputatul Țuțu, care este membru al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, nu se sfiește să-și arate în public relația cu Vova Mardar, ultimul asistând și la ceremonia de decorare a democratului cu ordinul „Meritul bisericesc”. 

popa_tutu.png

Cum este păzit cartierul

Echipa CrimeMoldova a fost blocată de către angajații Bercut, ultimii încercând să obțină imaginile video făcute de jurnaliști. Deși drumul, care este îngrădit, se află în proprietate publică, echipa a fost somată că este vorba de un teritoriu privat. Pentru că jurnaliștii au refuzat să predea imaginile, agentul de pază, la indicația unui bărbat pe nume Lilian, a blocat poarta de la intrarea în cartier și a chemat întăriri, doi inși, cu veste antiglonț și înarmați. 

bercutul.png

Lilian_1.png

Lilian dă indicații

În scurt timp, în cartier au venit câteva mașini, cu emblema Clubului sportiv al lui Constantin Țuțu. Automobilele au fost parcate la poarta casei în care se spune că locuiește Colea Baciu.

TC fight club.png

Baciu și-a făcut personal apariția, indignat că jurnaliștii și-au permis să vină în cartier și să filmeze: „Eu nu sunt bandit, eu am ajutat foarte multă lume”.

Colea Baciu.png

Colea Baciu

La fața locului au apărut mai mulți bărbați cu constituție atletică. Unul dintre ei a spus că tot teritoriul îi aparține.

necunoscut.png

„Aici este teritoriul meu”

În apărarea cartierului a venit și Elena Mardar, soacra lui Vova, care i-a acuzat pe jurnaliști că i-ar fi pătruns în grădină și i-a trimis la prășit. 

Elena Mardar.png

Soacra în apărarea cartierului

Jurnaliștii au fost eliberați de poliție aproximativ peste 40 de minute. 

Investigații
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Eduard

24:67 25.04.2018

cit de invidiosi si rai sunt oamenii , bravo lor sa le dea domnul sanatate sa faca multi bani sa construeasca castele , sa si traeasca veata deplin dar cei care sunt prosti si urla ca e greu , toata viata le va fi greu si nimic de realizat , la cel sarac si mita e curva

Ответить

Alex

24:67 26.04.2018

Eu cred ca toata problema aceasta s-a agrevad din cauza primului paznic (adica problema este in paznic "ei sunt cei mai mari sefi") daca el vorbea cald- frumos, nu se apuca sa-i ea telefonul din mina a soferului si a pasagerului, raspundea la intrebarea: a cui este acest teritoriu? cu raspnsul: nu cunosc (maio dela malencaea )... Repet daca paznicul vorbea calm si venea cu raspunsuri goale, gen: nu cunosc, nu stiu... mai departe drum nu exista, atunci disparea panica asta!
P.A NU cred ca JOBS a dezvoltat Iphonul pentru ca fiecare sa poata face poze si filma in asa context ) daca ai toate filmuletele ce au fost inregistrate din acest *eveniment faci un documentar film ''mare mare" =D

Matasaru

24:67 02.05.2018

Zato la aisti bogati fimeile is curve)

MATASARU

24:67 25.04.2018

voi nu stiti cine-s ,,bacioskie,,...si cine e generalul Turcan care controleaza tot nakotrafikul RM si se joaca cu alde Borman,Mardari, ...si nu va imaginati cu ce sume de bani opereaza.....

Ответить

Anatolie

24:67 25.04.2018

Aceasta nui investigare, mai degraba o stire fabricata cu atit mai mult Prost fabricata, dar si mai tare ma amuzat cum asa rapid a fost sesizat TV8 si umbla cu zimbetul cela pe fata "Presa Independenta" :D dar si mai interesant e undei Tutu si dovezile ?

Ответить

Vitalie

24:67 25.04.2018

Și care aici e legătura cu Țuțu, că nu înțeleg. Știți bancul cela cu broasca și păduchele ? dacă broasca ar avea păr, ar avea păduchi și începi epopea despre păduchi, ap așa și aici

Ответить

andrei

24:67 25.04.2018

pptz ce rage baba asta ... intră în ogradă privată după asta urlă că o sechestrat-o ... câtă strigăte și urlete, doamne ferește....

Ответить

Sandu

24:67 25.04.2018

Contrabandisti, criminali, hui paimios ce, dar nu vad nici o proba serioasa impotriva celor mentionati. Si in general, nu cred ca acestia l-au intrecut pe Filat la contrabanda cu tigari.

Ответить

MATASARU

24:67 25.04.2018

chiar daca luam gramada tot trecutul criminal/cazierul lui Constantin Tutu,apoi in aceasta mahala siciliana, Costica Tutu este cel mai ,,poreadocinyi,, si sfant

Ответить

Marin

24:67 25.04.2018

cit de proasta poti sa fii...sa spui ca au venit cu calasnicov ne agreseaza....asa le este serviciul asa le este echipamentul.....o bataie buna si acasa....sa numai intre pe teritoriu privat