Soarta Cinematografului „Patria-Emil Loteanu” din Chișinău a ajuns incertă. Acum o lună imobilul a fost scos în vânzare, cu peste 4 milioane de euro, iar peste 2 săptămâni, agentul economic, care intenționează să construiască un bloc multietajat în locul cafenelei Guguță, a anunțat că este gata să cumpere și cinematograful pentru a-și atinge scopul. Clădirea respectivă nu se regăsește în Registrul monumentelor de arhitectură ocrotite de stat, iar demolarea ar depinde doar de o procedură birocratică.

Cinematograful „Patria-Emil Loteanu” are în spate o istorie bogată. Anterior, pe acest loc se afla Clubul Nobilimii. Primele date documentare despre club apar la 27 aprilie, 1820. Cetăţeanul străin Fux a încheiat la această dată un contract cu Duma Chişinăului, în care se spunea: „(…) edificiul construit de mine în Parcul Orăşenesc îmi aparţine mie începând cu 1 ianuarie, 1820, până la 1832, după care mă oblig să transmit oraşului clădirea în stare bună”.

La finele secolului XIX un incendiu a distrus clădirea. La începutul anului 1889, 3 arhitecți, L. Seidevandt, VI. Ţîganco şi autorul proiectului Henrich Lonschi, și-au asumat responsabilitatea pentru reconstruirea clădirii până la 15 decembrie, 1890.

patria.png

Din 1918 până în 1940, în clădire s-a aflat Teatrul Naţional, care a fost distrus parțial odată cu retragerea trupelor sovietice în 1941.

patria sovetică.png

În 1952, clădirea a fost reconstruită sub conducerea arhitecţilor V. Voţehovski şi M. Berber. 

Patria reconstruită.png

În această clădire a avut loc una dintre ședințele de constituire a Sfatului Țării și recepția cu ocazia semnării Actului Unirii Basarabiei cu România, la care a participat prim-ministrul României, Alexandru Marghiloman și președintele Sfatului Țării, Ion Inculeț. Clubul Nobilimii a fost vizitat de către Regele Ferdinand I și regina Maria, Mihail Sadoveanu, George Enescu, George Topârceanu și alte personalități.
          
La moment, clădirea are 3 nivele și o suprafață de 3 mii de metri pătrați, precum și un teren privatizat de 0,231 ha. Edificiul a fost reparat capital în 2013 și dispune de 3 săli dotate cu echipament performant și utilaj necesar pentru activitatea unui cinematograf. 


Cinematograful „Patria–Emil Loteanu” este vizitat anual de circa 400 de mii de persoane.

Cum a fost privatizat cinematograful

În 1992, cinematograful și-a deschis ușile pentru cinefili, după o reparație capitală, care a durat mai mult timp. Peste doar 5 ani, cinematograful a fost închis și scos la privatizare.

Cinematograful „Patria” se afla în acel moment într-o situaţie delicată, era debranşat de la energia electrică şi cea termică, iar de câţiva ani nu se mai proiectau filme, deși echipamentul tehnic era în ordine.

În 1998, cinematograful a fost cumpărat de SRL Colaj, una dintre firmele controlate de controversatul politician și businessman, Victor Șelin. 

Achiziția l-a costat pe Șelin 1 milion 200 de mii de lei, deşi preţul de bilanţ al edificiului fusese estimat la peste 4 milioane de lei. 

Victor Șelin.png

Victor Șelin. Sursa today.md

La 27 iunie, 2000, firma controlată de Șelin a procurat și terenul aferent clădirii.

SRL Colaj a fost înființată în 1992, avându-l în calitate de fondator și administrator pe Alexei Lisnic.

Alexei Lisnic.png

Alexei Lisnic. Sursa: VIPmagazin

Începând cu martie 2016, în calitate de fondator al SRL Colaj figurează  întreprinderea Societe Fonciere et Immobiliere du Sud SA. În ianuarie 2016, aceeași companie a devenit fondatorul Întreprinderii Șel și C, care până atunci l-a avut în calitate de fondator pe Victor Șelin.

Tot în 2016, compania respectivă este înregistrată ca fondatoare a SRL Casa Sărbătorii și SRL Casa Vinului de pe teritoriul Centrului Moldexpo.

Societe Fonciere et Immobiliere du Sud SA este o întreprindere din Luxemburg, fondată în 1998. 

Într-un document al Societe Fonciere et Immobiliere du Sud SA, datat din 12 noiembrie, 2015, Victor Șelin apare ca „partener unic al companiei”.

Victor Șelin însă susține că nu are nimic comun cu această firmă din 2010.

Societe Fonciere et Immobiliere du Sud S.A..png

Cinematograful „Patria-Loteanu”, gaj de milioane pentru Victoriabank

Pe parcursul anilor, imobilul de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr.103 a fost folosit de către Victor Șelin ca obiect de gaj pentru contractarea creditelor de la Banca Comercială Victoriabank, despre care se știe că este controlată de liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

Primul credit, de 1 milion 350 mii de lei, este contractat la 18 noiembrie, 1998, la 5 luni după privatizarea edificiului.

Astfel, din 1998 până în 2013, cinematograful „Patria-Loteanu” a fost pus în gaj de 57 de ori la Victoriabank, suma totală a creditelor fiind de 38 de milioane 347 mii de lei, 12 milioane 890 de mii de dolari și 1 milion 898 mii de euro.

Potrivit datelor cadastrale, până la momentul de față aceste credite nu sunt stinse.

Victoriabank scoate cinematograful la licitație

La 15 decembrie, 2017, executorul judecătoresc, Maxim Romaliischi, aplică interdicție asupra imobilului de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 103.

În mai 2018, pe portalul oficial al Victoriabank apare   anunțul că cinematograful „Patria-Loteanu” urmează să fie vândut la licitație, prețul de start fiind de 80 de milioane de lei. În anunț se precizează că în preț sunt incluse și utilajele cinematografice, evaluate la 7,5 mln de lei.

Problemele lui Șelin par să nu se termine aici. Victoriabank a scos la licitație și cinematografele „Patria” din orașele Bălți și Ungheni și „Patria Râșcani” din Chișinău, care, de asemenea, aparțin SRL Colaj. De vânzare sunt și alte 2 imobile ale președintelui PSD, restaurantele Casa Vinului și Sănătate, lăsate gaj de firmele lui Șelin la Victoriabank.

Prognoze sumbre pentru cel mai faimos cinematograf din țară

În spatele cinematografului „Patria-Loteanu” se află fosta cafenea Guguță, care urmează să fie demolată în timpul apropiat, iar în locul ei să fie construit un centru de bussines cu cel puțin 13 nivele.

Proiectul aparține firmei Regata Imobiliare SRL, companie succesoare în drepturi procedurale a firmei Finpar Invest, controlată de Vlad Plahotniuc, la fel ca și Victoriabank. 

Curtea de Apel Chișinău a permis companiei să construiască edificiul în locul cafenelei din Grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt, cu dreptul de a privatiza terenul aferent cafenelei Guguță.

La scurt timp după ce a fost anunțat în vânzare cinematograful „Patria-Loteanu”, proprietarul firmei Regata Imobiliare, Ceslav Ciuhrii, a declarat că pentru realizarea proiectului ar putea să cumpere clădirea cinematografului.

business.png

Proiectul Centrului de business al lui Ceslav Ciobanu

Investigații, cinematograf
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii