Dețin case de milioane, mașini de mii de euro și primesc pensii lunare echivalente cu sumele de bani, pe care le obțin pensionarii de rând pe parcursul unui an. Este vorba despre magistrații Curții Supreme de Justiție, Nicolae Gordilă și Constantin Alerguș, care au renunțat recent la mandate în legătură cu atingerea plafonului de vârstă. Iar faptul că au pronunțat decizii controversate, care au dus la condamnarea Republicii Moldova de către CEDO, nu a fost un impediment ca la plecare să le fie acordată și o indemnizație unică de sute de mii de lei.

alerguș și gordilă.png

Nicolae Gordilă are 65 de ani și a început cariera de magistrat în 1982, pe când avea 29 de ani, la Judecătoria sectorului Botanica. În iunie 2007 a fost numit judecător la Curtea Supremă de Justiție, iar începând cu 27 aprilie, 2016, este vicepreședintele Colegiului Penal al CSJ.

Constantin Alerguș are 64 de ani și a început cariera în 1993, la Judecătoria Buiucani, după ce a activat aproape 12 ani în organele de poliție. În 2005, a fost desemnat judecător la CSJ.

Odată cu pensionarea, Constantin Alerguș și Nicolae Gordilă urmează să încaseze din bugetul de stat indemnizații în sumă de circa 1,4 milioane de lei. Astfel, Nicolae Gordilă urmează să ridice 759 de mii de lei, dintre care indemnizația constituie peste 595 de mii de lei, contribuțiile de asigurări sociale aproape 137 de mii de lei, iar prima de asigurare obligatorie de asistență socială medicală circa 27 de mii de lei.

În același timp, Constantin Alerguș, care a activat în sistem cu 5 ani mai puțin decât colegul său, urmează să ridice 599 de mii de lei, dintre care 470 de mii de lei net, deoarece 108 mii de lei îi vor fi reținuți drept contribuții de asigurări sociale, iar 21 de mii pentru asigurarea medicală obligatorie.

Cifrele impresionante au fost calculate în baza Legii cu privire la statutul judecătorului, care stipulează că magistraților care pleacă din sistem li se plăteşte o indemnizaţie unică de concediere, egală cu produsul înmulţirii salariului mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în această funcție.

Casele de milioane

Magistrații Nicolae Gordilă și Constantin Alerguș dețin în proprietate imobile de lux.

Casa familiei Gordilă se află pe strada Stolniceni, în apropiere de parcul Valea Trandafirilor din Chișinău.

Potrivit Declarației de avere, imobilul are suprafața de aproape 157 de metri pătrați și valorează puțin peste 2 milioane de lei. 

Imobilul a fost dat în exploatare în 2011, când Gordilă activa deja la CSJ.

Potrivit datelor cadastrale, terenul cu suprafața de 0,054 ha, pe care este situat imobilul familiei Gordilă, este proprietate municipală.

imobilul familiei Gordilă.png

Anterior pe acest teren era amplasat stadionul Liceului „Vasile Alecsandri” din Chișinău, care a fost acaparat prin scheme frauduloase. Pe locul fostului stadion și-au mai construit case de lux Gheorghe Nogai, ex-procuror la Procuratura Generală, Ion Constandoglo, ex-viceministru al Educaţiei, şi Vasile Dombrov, vicedirectorul Liceului „Vasile Alecsandri”. Nogai, Gordilă și Constandoglo au primit terenuri pentru construcție în apropiere de instituția de învățământ și le-au dublat din contul terenului pentru sport.

stadionul.png

În 2012, Primăria Chişinău i-a atacat în instanţă pe toţi cei patru. Juriștii Primăriei au invocat că terenul ocupat ilegal a fost atribuit în folosință Liceului „Vasile Alecsandri” încă în august 2001.

În baza de date a instanțelor judecătorești nu este menționat dacă dosarul respectiv ar fi avut finalitate. Gordilă mai deține o vilă pe teritoriul satului Miclești.

Constantin Alerguș deține două imobile în Chișinău.

Una din casele magistratului se află pe strada Valea Albă, în zona pădurii de la Petricani. Unul dintre vecinii „celebri” ai lui Alerguș este fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc. 

Casa are o suprafață de 131 de metri pătrați și este amplasată pe un teren de 0,137 ha, pe care magistratul l-a primit de la administrația publică locală la sfârșitul anului 2004.      

Construcția a fost dată în exploatare în aprilie 2014.

În Declarația de avere semnată de Constantin Alerguș este indicat că imobilul ar valora 694 de mii de lei. 

Cuplul Alerguș mai deține un imobil pe strada George Enescu din Chișinău, fiind vecini cu pretorul sectorului Buiucani, Valeriu Nimerenco. 

În Declarația de avere, magistratul a indicat că a primit în moștenire jumătate din acest imobil încă în 1996.

Potrivit datelor cadastrale, casa cu suprafața de aproape 230 metri pătrați a fost dată în exploatare în 2004 și este înregistrată pe numele Svetlanei Alerguș, soția magistratului, și a fratelui acesteia, Timofei Raneta. 

casa înregistrată pe soția magistratului.png

Potrivit documentului, Svetlana Alerguș a devenit proprietară a jumătate din gospodărie în urma unei decizii judecătorești din aprilie 2005.

Mașini de zeci de mii de euro

Nicolae Gordilă declară în proprietate un autoturism Volvo XC-60, produs în 2012. Magistratul susține că a procurat mașina în 2015 cu 15 400 de euro.

Constantin Alerguș a mai declarat în posesie două automobile, Skoda Octavia, de 15 mii de euro, și Nissan Qashqai, în valoare de 16 mii de euro. Automobilele au fost procurate în 2007 și 2011, în aceiași ani când au fost produse.

Dosare pierdute la CEDO

Atât Nicolae Gordilă, cât și Constantin Alerguș au la activ decizii în urma cărora CEDO a obligat Guvernul de la Chișinău să achite despăgubiri de mii de euro.

Astfel, Constantin Alerguș figurează în patru decizii CEDO, în care s-a reclamat încălcarea dreptului la un proces echitabil. Din această cauză, statul a achitat peste 42 de mii de euro.

Și Nicolae Gordilă s-a făcut vinovat de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, reclamată în trei cazuri pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil și într-un caz pentru detenție ilegală. Guvernul a fost obligat să plătească reclamanților aproape 45 de mii de euro.

Investigații, judecători, CSJ, pensie
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

MATASARU

24:67 23.08.2018

eu nu cred ca totusi procurorii se vor autosesiza pe faptul ca acesti mafioti au furat stadionul copiilor si mai mult ca s-au mai extins ilegal curtile...

Ответить