Dosarul privind coruperea deputaţilor a fost fabricat la comanda lui Vladimir Plahotniuc, iar Vitalie Burlacu şi Irina Baglai ar fi fost condamnaţi pe nedrept. Declaraţia aparţine lui Veaceslav Platon şi a fost făcută unui notar ucrainean încă înainte de a fi arestat. Copia declaraţiei a fost expediată redacţiei CrimeMoldova de către avocaţii lui Platon.

Veaceslav Platon recunoaşte că Burlacu şi Baglai îi sunt persoane apropiate şi susţine că aceştia ar fi fost folosiţi de către Plahotniuc pentru a-l determina să nu depună declaraţii în defavoarea sa în procesul intentat de către Victor şi Viorel Ţopa. 

Platon susţine că s-a întâlnit cu Plahotniuc în decembrie 2014, într-un hotel din Viena, Austria, i-ar ultimul i-ar fi promis că dacă îşi retrage declaraţia, atunci Burlacu şi Baglai vor fi eliberaţi din arest, iar în caz contrar, vor fi condamnaţi la ani grei de închisoare. 

Veaceslav Platon mai spune că în 2011, partenerul său de afaceri, Iuri Kontievski, a cumpărat de la Plahotniuc acţiuni de la Victoriabank şi compania de asigurări Asito, care le-ar fi furat de la Ţopa. Platon mai spune că interesul său în această afacere era un comision de 50 la sută. În 2013, Victor şi Viorel Ţopa s-au adresat justiției olandeze. Platon şi Kontievski s-au întâlnit în Italia cu avocaţii lui Ţopa şi au făcute declaraţii în scris privind tranzacţia din 2011, iar în baza acestor declaraţii justiţia olandeză ar fi aplicat sechestru pe activele lui Plahotniuc din Olanda în sumă de 65 de milioane de dolari.

În declaraţia lăsată la notarul din Ucraina, Platon susţine că problemele sale, dar şi ale apropiaţilor săi cu justiţia moldovenească au început în noiembrie 2013, după ce preşedintele consiliului de adminstraţie de la Victoriabank, Natalia Politov- Gangaş, ar fi încercat să-i înlăture pe el şi Kontievski de la administrarea băncii. 

Platon a mai prezentat o listă a dosarelor intentate de către Procuratura Anticorupţie pe numele unor apropiaţi de ai săi, care ar fi nevinovaţi.

La 12 iulie 2016, Judecătoria Buiucani i-a condamnat pe Vitalie Burlacu la 11 ani cu executare, iar pe Irina Baglai, la trei ani cu suspendare, pentru că ar fi pus la cale coruperea a șapte deputați din fracțiunea Partidului Liberal Reformator și a Partidului Liberal Democrat. Fostul poliţist Vitalie Burlacu şi modelul Irina Baglai au fost reţinuţi pe 7 martie 2014, în timp ce urmau să transmită 250 de mii de dolari unui deputat, pentru a părăsi fracţiunea din care făcea parte. După ce a fost eliberat din arest preventiv, Burlacu nu s-a mai prezentat la şedinţele de judecată. Procurorii l-au anunţat pe fostul angajat al Ministerului de Interne în urmărire generală, însă nu au putut obţine mandat de arestare, deoarece acesta s-a aflat în arest mai mult de un an.

Anterior, mai mulţi deputaţi au declarat atunci că în spatele înscenării acestor pretinse tentative de corupere a deputaţilor ar sta Vladimir Plahotniuc.

/upload/iblock/579/579508998d328d3cc0b31cd17b60f301.pdf

 
/upload/iblock/18e/18eed879d0288ef184f39981f8dc43c4.pdf

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii