Mai mulţi funcţionari, dar și foști angajați din Guvern, Procuratură, Poliţie şi Primăria Chişinău au construit un cartier de lux în satul Dumbrava, comuna Truşeni. Localitatea, înregistrată oficial în anul 2001, se află la 12 kilometri de capitală, la margine de pădure. Satul impresionează prin imobilele luxoase cu porţi şi garduri de doi metri, şi grădini amenajate ca la carte.

dumbrava1

La prima vedere pare că, în Dumbrava locuiesc milionari, cu afaceri prospere. Realitatea este însă alta, majoritatea locuinţelor de lux, aparţin unor foşti şi actuali funcţionari, cu salarii modeste. O bună parte din aceştia şi-au înregistrat imobilele pe rudele apropiate, pentru a nu le declara în declaraţiile pe venit.

În centrul satului se înalţă şi o biserică, recent construită, cu un stil care diferă evident de bisericile ortodoxe din Moldova.

dumbrava2.png

În localitate sunt şi câteva imobile mai modeste, construite de cei care s-au ambiţionat să să-şi zidească case şi să nu vândă terenurile alocate de Primăria Truşeni cumpărătorilor generoşi de la Chişinău.

Locuitorii imobilelor somptuoase, nu sunt văzuţi pe străzi sau la alimentara din localitate. Majoritatea curţilor sunt protejate de agenţiile de pază.

dumbrava3.png

„Aici trăiesc bogaţi, ei nu ies afară. Îl cunoaştem doar pe nenea Sandu, este şef în poliţie. El se salută cu oamenii”, ne-au răspuns doi copii, de la care am încercat să aflăm câte ceva despre locuitorii din castelele de pe o stradă din Dumbrava. 

Casă albă a „omului de la Guvern”

Pe strada Prieteniei, chiar la marginea pădurii, se înalţă un palat în adevăratul sens al cuvântului. 

dumbrava4.png

Construit din piatră albă, palatul uimeşte prin dimensiunile şi măreţia sa. Un gard cu o lungime de peste o sută de metri şi o înălţime de peste doi metri, apără proprietarii de privirile curioase ale trecătorilor. 

Dumbrava6.png

Chiar dacă nu are acest drept, proprietarul a decis să construiască în continuare un gard pentru pădure. 

Dumbrava7.png

Vecinii spun că, palatul este al „unui om din Guvern”: „Casa se construieşte de vreo trei ani. Este aproape gata. Nimeni nu l-a văzut pe proprietar. Muncitorii sunt aduşi cu maşina direct în ogradă, iar porţile sunt imediat încuiate”. 


Am aflat că, palatul aparţine lui Alexandru Oleinic, deputat în anii 2001-2009, iar ulterior ministru al Tehnologiilor Informaţionale în perioada 2009-2011.  

A. Oleinic.jpg
Alexandru Oleinic, Sursa: Timpul.md

Din 2012, deţine funcţia de preşedinte al „Fondului Naţional pentru Promovarea şi Protecţia Investiţiilor”. Împreună cu alţi fruntaşi ai Alianţei “Moldova Noastră”, formează  în 2012 Partidul Popular din Moldova, dar nu reuşeşte să acceadă în Parlament.

Potrivit datelor cadastrale, imobilul ar avea o suprafaţă de 256 de metri patraţi, deşi vizual pare de cel puţin de două ori mai mare. Politicianul, a procurat casa în luna mai, 2011. Întâmplător sau nu, imobilul a fost înregistrat iniţial pe numele Luciei Bagrin, din martie 2016 magistrată la Judecătoria sectorului Centru al Capitalei.

bagrin_lucia.jpg

Lucia Bagrin. Sursa: CSM

În anii 2010-2011, Lucia Bagrin, a lucrat în secţia juridică a Ministerului Tehnologiilor Informaţionale, când la cârma instituţiei se afla Alexandru Oleinic.

La 31 mai 1013, politicianul înregistrează imobilul pe numele tatălui său, Mihaili Oleinic, un pensionar în vârstă de 80 de ani din raionul Edineţ.

/upload/iblock/ece/ece42c7db62f219c033be11b7f47d3b6.pdf

Viceprimarul reţinut pentru corupţie, are un imobil de milioane

Viceprimarul de Chişinău, Vladimir Coteț, a ajuns „vedetă” după ce a fost reţinut de ofiţerii Anticorupţie pentru mită de 10 mii de euro. După ce a stat patru luni în arest, Coteţ a fost plasat în arest la domiciliul său de pe strada Mihai Boţ din Dumbrava.

Dumbrava8.png

Gospodăria lui Coteţ este de invidiat – casă cu trei nivele, garaj, curtea frumos amenajată. Poarta masivă reprezintă în felul său o operă de artă a ferarilor. 

Dubrava_Cotet.png

Întâmplător sau nu, drumul asfaltat se termină la casa viceprimarului.

Vladimir Coteţ, şi-a procurat casa de milioane în 2011, la patru ani după ce ajunge în funcţia de viceprimar, după ce conducerea Capitalei este preluată de către tânărul liberal Dorin Chirtoacă. Imobilul este evaluat cadastral la suma de puţin peste 95 de mii de lei, în timp ce experţii susţin că, preţul real este de cel puţin- cinci milioane de lei.
/upload/iblock/32f/32fa197b8ea4b3be30340d34f5fb81e2.pdf

În mai 2016, familia Coteţ a scos casa de vânzare cu 200 de mii de euro, însă în scurt timp a renunţat. Vladimir Coteţ, spune că nimeni nu a dorit să cumpere imobilul cu acareturi, deoarece bunurile sunt gajate la Moldindconbank pentru două credite, unul de 500 de mii de lei, obținut în 2010 și scadent în 2020 și altul de 300 de mii, contractat în 2011 și care trebuie rambursat până în 2022.

Coteţ spune că, pentru a procura casa, a trebuit să vândă apartamentul cu trei odăi din Chişinău: „Casa asta nu era aşa, a trebuit să fac mult pe aici”. 

Funcţionarul cercetat pentru corupţie, susţine că dosarul i-ar fi fost organizat de către colegii săi din Primărie. „Ei pe mine de mult mă sapă. Dar cel de sus le vede pe toate. Le vine şi lor rândul. Şi Dorin Chirtoacă, şi Nistor Grozavu, sunt şi ei în vizor. Toate la timpul lor. Eu n-am participat la licitaţii. Ei sunt cu licitaţiile, în urma cărora au luat otkaturi nebune”.


Generalii lui Plahotniuc, „patrioţii” din Dumbrava

Generalii Valentin Zubic şi Valentin Mejinschi, locuiesc la o distanţă de cel mult 15 minute de mers pe jos. În afară de faptul, că ambii poartă același nume, că au lucrat şi continuă să lucreze împreună, ambii şi-au instalat la intrarea din palatele pe care le deţin în Dumbrava drapelul de stat, fapt pentru care oamenii din localitate le spun „patrioţii”.

Cei doi Valentini, au deţinut funcţii importante în perioada comunistă, iar după căderea regimului Voronin au ajuns în conducere securităţii lui Vladimir Plahotniuc.

Valentin Mejinschi.jpg
Valentin Mejinschi. Sursa: Radio Plai

Valentin Mejinschi, a fost director CCCEC, actualul CNA, ministru de Interne şi avansat până la funcţia de viceprim-ministru pentru probleme de corupţie. Generalul, locuieşte într-un imobil cochet de pe strada Fântânilor. Oamenii, care locuiesc în apropiere, spun că, nu l-au văzut niciodată în stradă şi nici nu ştiu cum arată. 

Dumbrava_Mejinskii.png

Strada Fântânilor este proaspăt pavată, pe o porţiune de peste 150 de metri, exact în dreptul casei unde locuieşte fostul demnitar.

Dumbrava10.png

Valentin Zubic, a fost vice-ministru de Interne în perioada comunistă, iar în subordinea sa, au fost actualul ministru de Interne, Alexandru Jizdan şi actualul şef al Inspectoratului Naţional de Poliţie, Alexandru Pînzari. 

 

zubik general.JPG

Valentin Zubic. Sursa: MoldNews

După ce în martie 2011, procurorii i-au înaintat învinuirea ex-viceministrului de Interne, şef al statului-major în timpul evenimentelor din aprilie 2009, el nu mai are niciun statut în această cauză penală. În martie 2013, magistraţii Judecătoriei sectorului Centru au anulat ordonanţa procurorilor de punere sub învinuire a lui Valentin Zubic. Se ştie că, anume Zubic este cel care a coordonat intervenţia în forţă a Poliţiei în PMAN în noaptea de 8 aprilie 2009, când Valeriu Boboc a fost omorât chiar acolo, iar sute de tineri au fost reţinuţi şi torturaţi în comisariatele de poliţie.


Familia generalului, de asemenea locuieşte într-o casă de lux din Dumbrava. Somptuosul imobil de pe strada Buiucani, a fost procurat în anul 2011 de către soţii Valentin şi Victoria Zubic. 

Dumbrava13.png

Dumbrava15.png
/upload/iblock/d3c/d3cf0af433e602e2d27fac0715f6c2d5.pdf

Casa pustie a unui fost procuror general-adjunct

Nu departe de casa generalului Zubic, pe aceeaşi stradă, se află şi unul din imobilele fostului procuror general-adjunct, acum la pensie, Eugen Rusu. 

Eugen Rusu.jpg
Eugen Rusu. Sursa: Publika.md

Vecinii spun că familia Rusu, nu locuieşte permanent în casa din Dumbrava. Soţii Eugen şi Efimia Rusu mai au o casă pe strada Suceava din Capitală, unde locuiesc din 2007. 

Dumbrava19.png

Casa din Dumbrava a lui Eugen Rusu a fost construită timp de trei ani. După ce au procurat terenul, soţii Rusu au construit imobilul, care a fost dat oficial în exploatare în vara anului 2011. Imobilul de la Dumbrava este estimat de experţii imobiliari la 200 mii de euro (peste 4 mil. lei). Eugen Rusu mai deţine un apartament cu trei odăi în Chişinău. Presa a scris anterior că, Eugen Rusu ar fi fost implicat în preluarea ilegală a unei fabrici de cărămizi din Anenii Noi şi că l-ar fi ajutat pe un bărbat să scape de pedeapsă pentru o crimă comisă în Italia.
/upload/iblock/030/03087a59ed1e7efc32b4219388a3c8af.pdf

Dumbrava se extinde

Chiar în central satului, peste drum de biserică, muncitorii lucrează de zor la temelia unui şantier. 

Dumbrava18.png

Judecând după dimensiunile şantierului, şi aici se va înălţa un palat de toată frumuseţea. Muncitorii spun că, proprietarul şantierului este fratele lui Gheorghe Cavcaliuc, şef-adjunct al Inspetoratului Naţional de Poliţie.

Dumbrava20.png

/upload/iblock/ff5/ff5d28ea1a4a248a328a949d11bf265d.pdf

Investigații, Dumbrava minunată, locuințe
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Alexei

24:67 20.02.2017

"Adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor".
"Și iarăşi zic vouă că mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului, decât să intre un bogat în Împărăţia lui Dumnezeu
"Coborât-a pe cei puternici de pe tronuri şi a înălţat pe cei smeriţi,
Pe cei flămânzi i-a umplut de bunătăţi şi pe cei bogaţi i-a scos afară deşerţi"

Ответить