Curtea de Apel a examinat astăzi contestarea avocaților lui Veaceslav Platon privind mandatul de arest emis pe numele omului de afaceri. Magistrații au decis să mențină arestul, iar avocații nu s-au arătat mirați de această decizie.

Avocații lui Platon au invocat multiple încălcări de procedură, dar și nevinovăția lui Platon. Ei au solicitat audierea a doi martori, soția inculpatului și ofițerul care l-ar fi căutat, însă magistrații le-au respins demersul, pe motiv că audierea martorilor nu a fost solicitată în prima instanță. De asemenea, aceștia ar fi solicitat audierea avocatului Ilia Novicov, dar și acest demers a fost respins. El urma să explice încălcările admise în procesul extrădării.

Novicov a ieșit și cu declarații pentru jurnaliști, dar a menționat că ședința este închisă și nu poate oferi prea multe detalii. Acesta a reiterat că extrădarea lui Platon a avut loc cu încălcări de procedură.

Avocata Ana Ursachi din echipa de apărare a lui Platon a spus că omul de afaceri a vorbit despre implicare oamenilor din instituțiile de stat în schemele de furturi, inclusiv Leancă și Gaburici (au acoperit cu garanții de stat banii furați), Tăbârță, Plahotniuc (beneficiar), Drăguțan (a facilitat tranzacțiile), Shor etc. Potrivit lui Ursachi, tranzacția de 80 mln euro de dolari imputată lui Platon a fost făcută prin Vitoriabank, iar beneficiar a fost Plahotniuc. El ar fi spus cu lux de amănunte data, ora și alte detalii despre această tranzacție, declarând că Adrian Candu a fost semnatar. Avocata a spus că toate declarațiile lui Platon au fost înregistrate în ședință, dar nu se știe dacă acestea vor fi făcute publice. Aceasta a declarat că Platon a vorbit în fața instanței peste o oră, în pledoaria lui abundând numele Plahotniuc. Pentru toate declarațiile, Platon ar avea și documente confirmative.

Avocații au confirmat că învinuirea lui Platon de escrocherie și spălare de bani a fost bazată pe denunțul primarului de Orhei, Ilan Shor.

La sediul instanței au venit foarte mulți polițiști, inclusiv mascați. Platon a fost adus prin intrarea din spate, iar presa nu a fost lăsată să se apropie de sala de ședințe, coridorul fiind blocat de polițiști. Nu a fost lăsată să treacă nici mama omului de afaceri.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii