Procuratura Anticorupție (PA) și CNA au organizat astăzi o conferință de presă în care au fost prezentate scheme și detalii privind fraudele din sectorul financiar-bancar.

Potrivit reprezentanților acestor două instituții, în scheme au fost implicate grupurile financiare Shor și Platon, cei doi fiind complici.
Potrivit șefului PA, Viorel Morari au fost pornite 2 cauze penale în care este vizat Platon și în baza cărora este solicitată extrădarea acestuia: spălarea banilor în proporiții deosebit de mari și escrocherie. 

Reprezentanții organelor legii au menționat că din grupul Platon, au beneficiat de credite neperformante 5 agenți economici. „Suma totală a creditului oferit a fost de 40 milioane dolari și 123 milioane de lei. Banii au fost transferați unor societăți aflate sub jurisdicția unor companii offshore. Ulterior, banii au fost transferați în Letonia unor agenți economici care erau înregistrate în alte țări, inclusiv Marea Britanie. Transferurile au fost făcute electronic de la același IP electronic. Cel care a beneficiat de credite de la VictoriaBank este Veaceslav Platon” a precizat Morari, citat de agora.md.

Pentru obținerea creditelor pentru cei 5 agenți economici au fost puse în gaj acțiuni ale Moldinconbank, Asito, anumite imobile ale Moldinconbank și imobile din Federația Rusă.

Cât privește grupul Shor, acesta a contracta în perioada 2011-2015, credite de 15 mln de euro de la Banca de Economii. Suma a fost transferată prin mai mulți agenți economici, inclusiv cei care se regăsesc în raportul Kroll. 

Scopul schemelor puse în aplicare de cele două grupuri a fost deghizarea originii tranzacțiilor prin intermediul conturilor deschise și de a pierde urma banilor prin intermediul companiilor offshore.

1.jpg

2.jpg


Sursa : deschide.md

Morari a vorbit și despre procedura de extrădare a lui Veaceslav Platon, menționând că avocații lui Platon ar putea să-l acuze de încălcarea principiului prezumției nevinovăției și difuzarea datelor cu caracter personal în urma dezvăluirilor făcute azi. Morari a adăugat că dacă se confirmă că Veaceslav Platon deține cetățenia Ucrainei, atunci extrădarea nu poate fi posibilă.

Viorel Morari a mai spus că oamenii legii nu exclud și legătura dintre Platon și Gofman, mai ales că schemele despre care a vorbit au avut loc în perioada când Gofman deținea funcția de şef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor al CNA.

Șeful PA a vorbit și despre compania Frontiers Solutions, care îi apără pe Platon și Gofman. El a spus că aceasta nu este un organism oficial, ci o asociație obștească din care fac parte foști angajați ai autorităților publice din diferite țări și care oferă asistență pentru unii cetățeni.

Extrădarea lui Platon autorităților din Chișinău urmează a fi decisă astăzi de către autoritățile competente  din Kiev.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii