De mai mulți ani, chiar pe malul lacului din Valea Trandafirilor funcționează un restaurant de vară, unde în weekend se joacă nunți și cumetrii. Construcția, de cca 150 de metri pătrați, se află pe un teren public și nu figurează în registrele cadastrale. Restaurantul se numește „Vatra Veche” și este proprietatea consilierului municipal din partea PLDM, Adrian Culai.

restauratn.png

Potrivit Deciziei Consiliului Municipal Chișinău nr. 11/52 din 23.12.2014 „Despre delimitarea terenurilor proprietate municipală din sectorul Botanica”, terenul cu numărul cadastral 01001090635, unde este amplasat restaurantul consilierului Culai, este teren de uz public. 

Potrivit articolului 47 din Codul Funciar, terenurile de uz public din oraşe şi sate (comune) sunt cele folosite pentru căile de comunicaţii (pieţi, străzi, pasaje, drumuri şi altele), pentru necesităţile social-culturale ale populaţiei (grădini publice, parcuri, lacuri, plaje, bulevarde, scuaruri, terenuri de sport, stadioane, precum și terenurile de joacă pentru copii), pentru cimitire şi alte necesităţi ale gospodăriei comunale.

Aceeași lege stabilește că pe terenurile de uz public se permite amplasarea construcţiilor şi amenajărilor capitale în conformitate cu destinaţia specială a acestor terenuri, precum şi a construcţiilor şi amenajărilor provizorii uşoare (gherete, chioşcuri), fără ca aceasta să fie în detrimentul terenurilor de uz public.

Anterior, pe terenul unde se află acum restaurantul „Vatra Veche” era amenajat un loc de joacă pentru copii, numit „La cetatea veche”. Aici se mai organizau diferite manifestații culturale.

copiii.png 

Restaurantul se află nemijlocit pe malul lacului, asigurând pentru clienți o priveliște superbă. Terasa are o suprafață de cca 150 de metri pătrați și are capacitatea de a găzdui ceremonii cu până la 100 de invitați. Prețul variază în funcție de numărul de persoane și de meniul ales de organizatorii ceremoniei. Cel mai mic preț, care include un meniu modest, este de 500 de lei pentru un invitat. În general, beneficiarii ceremoniilor fac comenzi cu meniuri de 800-1000 de lei pentru o persoană, ceea ce rezultă încasări de 80-100 de mii lei de la un eveniment. În cazul când ceremoniile se prelungesc după miezul nopții, organizatorii achită în plus câte 500 de lei pentru o oră.


Mai întâi au construit, apoi au luat terenul în arendă

Restaurantul „Vatra Veche” este amplasat pe un teren de aproape 20 de ari. 

Potrivit datelor cadastrale, pe terenul respectiv sunt înregistrate trei construcții, cu suprafețele de 28.8, 20 și 14 metri pătrați, utilizate în calitate de depozit, bucătărie și alte necesități pentru funcționarea restaurantului.

Cele trei imobile, care aparțin firmei Ondjo SRL, au fost date în exploatare, cu statut de construcții provizorii, la 20 decembrie, 2013. 

La mai bine de un an după ce construcțiile au fost date în exploatare, SRL Ondjo a semnat cu administrația publică locală contractul de arendă a terenului pe un termen de cinci ani. Decizia de dare în locațiune a terenului a fost luată de Consiliul Municipal Chișinău la 3 octombrie, 2013. 

Localul, unde sunt deserviți clienții, nu figurează în baza de date a Cadastrului.

Totuși, potrivit mai multor surse, dar și înregistrări video, restaurantul „Vatra Veche” funcționează de cel puțin cinci ani.

Locuitorii din zonă, nemulțumiți de activitatea restaurantului

Locuitorii din apropierea parcului Valea Trandafirilor sunt nemulțumiți de activitatea restaurantului „Vatra Veche”. Oamenii spun că pe timp de vară, în weekend, se sufocă în casă, fiind nevoiți să închidă geamurile din cauza muzicii date la maximum. 

Pe parcursul anilor, la poliție au parvenit mai multe plângeri din partea locuitorilor din zonă, administrația firmei fiind avertizată sau amendată.

Totodată, există suspiciuni că apele reziduale ar fi evacuate în lac.

Cine este proprietarul restaurantului „Vatra Veche”

Fondatorul și administratorul firmei Ondjo SRL, căruia aparține restaurantul „Vatra Veche”, este consilierul municipal din partea PLDM, Adrian Culai, în vârstă de 46 de ani. Adresa juridică a întreprinderii este într-un apartament de pe strada Valea Crucii, pe care Adrian Culai l-a dăruit soției sale, Aliona.

Adrian și Aliona Culai.png

Culai l-a avut ca partener de afaceri pe cumnatul și nașul său de cununie, Oleg Purice, decedat acum un an.

În 2007, Adrian Culai a candidat pe lista PDM la alegerile locale pentru Primăria Chișinău, cu nr.40, dar nu a ajuns consilier local.

Ulterior, Adrian Culai a aderat la PLDM, devenind și sponsorul formațiunii. La moment, acesta este președintele organizației teritoriale a PLDM din sectorul Botanica al capitalei.

La alegerile locale din vara anului 2015, Adrian Culai a fost candidatul nr.3 pe lista PLDM, obținând mandatul de consilier municipal.

Acum, în calitate de consilier municipal, Adrian Culai face lobby pentru modernizarea parcului Valea Trandafirilor, fiind susținut în această inițiativă de către primarul interimar, Silvia Radu.

În martie 2018, Adrian Culai a lansat ideea amenajării unui skatepark la Valea Trandafirilor din contul bugetului municipal. „Este un concept de reamenajare a parcului Valea Trandafirilor. Un concept de complex sportiv modern, municipal, care include în sine un skatepark și mai multe terenuri sportive. Cu părere de rău, în ultimii ani s-au făcut investiții într-un singur parc, Valea Morilor, restul parcurilor au fost lăsate în voia sorții”, a argumentat Adrian Culai.

Adrian Culai.png

Vasile Culai, tata lui Adrian, de asemenea este membru al PLDM, formațiune care i-a asigurat mai multe mandate de consilier în Primăria comunei Suruceni, raionul Ialoveni. Acesta și-a construit o casă în formă de castel în localitate.

Având calitatea de consilier local, Vasile Culai a promovat construcția unui pod de cca 800 de metri peste un imaș din satul Suruceni.

Castelul” lui Vasile Culai.png

„Castelul” lui Vasile Culai

Podul, care începe de la poarta „castelului” lui Vasile Culai și a costat bugetul local aproape un milion de lei, așa și nu a mai fost finisat. Oamenii din Suruceni l-au numit „podul prostiei”.

Podul prostiei” de la Suruceni.png

Podul prostiei” de la Suruceni

Vasile Culai l-a cunoscut îndeaproape pe fostul premier Vlad Filat, fiind prieten vechi și coleg de serviciu cu unchiul acestuia.

Vasile Culai, în partea stangă.png

Vasile Culai, în partea stangă, din spate

Potrivit unor surse din Suruceni, Vasile Culai împreună cu alți colegi de partid din localitate intenționează să adere la PDM. 

Investigații
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Lilia

24:67 09.08.2018

Domnilor "Jurnalisti", sper ca ati auzit de asa zisa Etica Jurnalistica, de principiile fundamentale ale acesteea, sau la voi aceasta nu se refera.
"Prezentarea adevărului trebuie să fie fundamentală pentru jurnaliști, deoarece adevărul este sursa principală de legitimitate și credibilitate a acestora. Adevărul comun - un enunț care corespunde realului sau corespunde intenției inițiale, a ceea ce se pretinde a fi Adevărul jurnalistic este un demers legat de un fapt oarecare și prezentat cu mijloacele jurnalistului. Adevărul mediatic - este adevărul despre un fapt care rezultă din demersul întregului sistem media. Adevărul științific - presupune un demers metodologic mai complex și cu mijloace de expresie diferite. Intre aceste accepțiuni ale adevărului există diferențe mari, ce privesc forma și mijloacele utilizate în cercetarea sau enunțarea lui."

Inainte de a publca asa zisul "articol" primil lucrul e ar fi de a verifica macar cat de putin adevarul acestuia.

Asa numitul "Articol" e mai mult de jumatate eronat: Dl Purice e decedat deja nu de un an dupa spusele Dvoastra ci de 6 ani deja, Dl Vasile Culai casa a inceput a o construi nu pe un imas din Suruceni cum ziceti voi ci pe locul casei parintesti, si au inceput-o a construi din anii 1998 pana in anii 2014 el impreuna cu copii Dlui si asa si nu au terminat-o. Asa zisul apartament cu 2 odai (mai bine zis cu o odaie si salon) de pe Valea Crucii daruit sotiei Aliona, e apartamentul in care locuiesc Dl si Dna Culai cu cu cei 3 copii. Si asa mai departe caci nu am sa stau eu sa va corectez greselile voastre asa zisii "Jurnalisti"

Raspunsul Dvoastra dat Dlui Sandu ca di pacate nu aveti atitea "jurnalisti" atunci nu publicati, nu duceti lumea in eroare.

Ответить

JAN BALAN

24:67 03.05.2018

Investigatia jurnalistilor e buna,si bravo Voua,Crimemoldova.com.
Stiti,moldovenilor le place sa munceasca si sa traiasca in Europa.Stiti de ce?
Pentru ca in Europa nu este Cumetrizm , nepotizm, nanasizm etc....
Deja cu ochiul liber se observa ca tot Parlamentul,Guvefnul ,Presedentia cu Primaria moldoveneasca
E impienjinita de Cumetrizm, si acest Nepotizm si Nanasizm este tot asa de periculos ca:
Triada, Koza nostra, Yakudza si Talibanul.....
Nu mai vedem noi in urmatorii 300 de ani Europa acasa la noi....

Ответить

Sandu

24:67 03.05.2018

Ok... Vad ca proprietarul restaurantului Vatra Veche este un infractor in viziunea dvs. - dar va rog sa nu duceti in eroare cititorii si sa informati pe deplin situatiea - De ce nu ati zis ca la 10 metri distanta de Vatra Veche se afla restaurantul Capitoles Park - care e de citeva zeci de ori mai mare, mai incapator, cu mai multe sali de festivitati si cu mult mai scump ( Care la fel este amplasat in mijlocul parcului Valea Trandafirilor ) Care are terasa cu mult mai mare si care gazduieste mult mai multi oameni - Si oare cum locatarii din preajma stiu concret - Care muzica si de la care restaurant ii deranjeaza daca acolo sunt 2 restaurante in nemijlocita apropiere? - Si rog administratorii paginii (Site-ului de stiri) sami raspunda la aceste intrebari - innainte de a sterge acest comentariu (Am facut screen shot) si ma voi stradui ca sa afle cit mai multa lume despre asta - daca nu imi veti raspunde la intrebare in detalii... Va multumesc anticipat si astept raspunsul.

Ответить

CRIMEMOLDOVA

24:67 03.05.2018

Nici nu am avut de gând să ștergem ceva. Din păcate, nu avem atâția jurnaliști, care să clarifice toate situațiile, dar credeți-ne, le vine la toți râdul.