Trecerile de pietoni din Chișinău, dar și din alte orașe de la noi, nu mai reprezintă demult un loc sigur pentru cei care vor să traverseze strada. Îndeosebi au devenit periculoase acele treceri unde nu există semafoare, iar știrile că la o trecere de pietoni sau alta a fost omorât sau schilodit un om par să fie la ordinea zilei. Unii consideră că motivul este lipsa de cultură și iresponsabilitate a conducătorilor auto, alții că de vină este legislația prea blândă, iar alții îi învinuiesc pe pietoni. O bună parte dintre victimele accidentate pe trecerile de pietoni susțin că de vină este corupția, iar șoferii rămân nepedepsiți sau se aleg cu pedepse simbolice pentru că îi mituiesc pe oamenii legii.

În timp ce în Moldova într-un an pe trecerile de pietoni mor în jur de 27 de persoane dintr-un milion, în Germania acest raport se înregistrează o dată la 4 ani.

Regulamentul circulației rutiere stipulează că pietonii au prioritate la trecerile amenajate special, iar șoferii sunt obligați să oprească vehiculul și să le cedeze trecerea. Dacă un vehicul se apropie de o trecere pentru pietoni şi ultimii îşi întrerup din această cauză traversarea regulamentară a drumului pe suprafaţa marcată, conducătorul este obligat, după ce opreşte vehiculul, să invite pietonii pentru a traversa. Se consideră că pietonii sunt în traversare dacă cel puţin unul dintre ei a păşit pe suprafaţa trecerii pentru pietoni. 

În realitate, se întâmplă altceva. Conducătorii auto adesea nu se conformează indicatoarelor, iar în consecință pietonii sunt spulberați de pe zebre.

Articolul 238 din Codul Contravențional prevede o amendă de până la 6 unități convenționale (300 de lei) pentru „neacordarea de prioritate legală pietonilor”.

În cazul comiterii accidentelor rutiere soldate cu vătămarea corporală medie a persoanelor, conform Codului Penal, șoferii riscă o amendă de până la 650 unităţi convenţionale (32500 de lei), muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 3 ani cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani.

Dacă victimele accidentului de mașină se aleg cu vătămări corporale grave, care conduc la invaliditate sau deces, pedeapsa prevăzută pentru conducătorul auto găsit vinovat este de la 3 la 7 ani de închisoare și de 12 ani dacă vinovatul era în stare de ebrietate.

Dacă victima tamponată pe zebră s-a ales cu leziuni corporale ușoare și necesită spitalizare de până la 21 de zile, atunci șoferul scapă cu o amendă de cel mult 1500 de lei și 6 puncte de penalizare.

Statisticile arată că, de cele mai multe ori, șoferii, care au comis accidente soldate cu victime, scapă nepedepsiți sau cu pedepse simbolice, iar victimele rămân nedreptățite, fiind puse în situația de a suporta cheltuieli suplimentare pentru recuperare.

Lovită pe zebră și amenințată să tacă

Nastea R., o adolescentă de 16 ani, a fost lovită pe zebră în dimineața de 9 octombrie, 2017, în timp ce pleca la școală. Fata a pornit să traverseze strada la semnalul verde al semaforului, iar pe la jumătate de drum s-a aprins culoarea galbenă, apoi culoarea roșie a semaforului. Două mașini au trecut pe lângă elevă, evitând tamponarea, iar un taxi a lovit-o din plin. 

Taximetristul, pe nume Iuri Vildeaev, a luat copila în mașină și a țipat la ea că este vinovată de accident și să nu spună la nimeni ce i s-a întâmplat, altfel va trebui să răspundă.

Taximetristul a dus victima la cel mai apropiat punct traumatologic, unde le-a spus medicilor că fata a căzut jos în timp ce mergea. Întrebat cine este el pentru Nastea R., Vildeaev s-a dat drept unchi. 

După ce medicul a constatat că fata nu are traume ale oaselor i-a permis să plece. Vildeav nu a încercat cel puțin s-o ducă pe Nastea până acasă. A lăsat-o la prima stație de troleu, în starea de șoc în care era, cu hainele rupte și murdare.

Seara, când a revenit de la serviciu, mama fetei a observat că se întâmplă ceva cu fiica ei și că este plină de vânătăi. A doua zi, Nastea a fost internată în spital, unde s-a constatat că în urma loviturii i-au fost afectate organele interne, în special rinichii.

De atunci, victima se tratează. În plus, s-a ales și cu o fobie, îi este frică să traverseze strada.

Mama fetei a depus o cerere la poliție. Expertiza medico-legală s-a limitat la examinarea leziunilor exterioare, constatând că sunt neînsemnate. 

Vildeaev s-a ales cu o amendă de 1500 de lei și a fost lipsit de permisul de conducere pe un termen de 2 ani. 

În rest, taximetristul nu s-a interesat niciodată cum se simte victima și dacă are nevoie de ajutor pentru achitarea tratamentului.

Mama Anastasiei a depus o cerere la Procuratură și a solicitat să fie intentat un dosar penal: „Fiicei mele nu i-a fost acordată asistența medicală necesară, deoarece Vildeaev nu i-a comunicat medicului despre accident. Fiica mea se simte rău și acum. A părăsit locul accidentului și nu a trecut expertiza, poate că era beat la volan?”.

Precizăm că, în 2016, pe numele lui Vildeaev a fost intentat un dosar penal pentru că a comis un accident rutier fiind în stare avansată de ebrietate. Taximetristul a scăpat de răspundere, fiind amnistiat.

Acuzat că s-a aruncat sub roți ...pe zebră

T.M., un copil de 7 ani, a fost spulberat în timp ce traversa pe zebră, la intersecția străzii Lech Kaczynski cu șoseaua Hâncești, în după amiaza zilei de 15 decembrie, 2017. Copilul mergea la o bibliotecă din apropiere. 

În urma impactului, copilul a fost aruncat pe bordură. La volan se afla Radu Ciornei, un tânăr angajat la compania Arax, care revenea de la executarea unei comenzi.

Un martor al accidentului a chemat urgența, care l-a transportat pe băiat la spital, unde s-a stabilit că victimei i-au fost zdrobite oasele de la piciorul stâng. Pentru copil au urmat zile de coșmar: a stat 21 de zile nemișcat, cu o greutate agățată de schițele din metal implantate în picior, apoi încă aproape două luni cu piciorul în ghips.

T.png

În spital băiatul „a sărbătorit” Revelionul, Crăciunul și ziua sa de naștere.

După ce i-a fost înlăturat ghipsul, copilul a trecut un tratament costisitor de recuperare, ca să înceapă din nou să meargă. În consecință, T.M. a rămas cu un picior mai scurt.

T.M2.png

Când s-a produs accidentul, la fața locului s-a prezentat ofițerul de urmărire penală, Oleg Luchianov. Acesta a venit la spital, în secția de internare, unde a găsit-o pe mama copilului și a întrebat-o dacă cineva l-a învățat pe copil regulile de circulație și cum să traverseze strada. Omul legii i-a mai comunicat femeii că băiatul nu a trecut strada regulamentar și că impactul s-a produs la aproximativ 10 metri de la trecerea de pietoni.

În timp ce era examinat de medici, polițistul s-a apropiat de copil și în prezența mamei l-a întrebat cum s-a întâmplat totul. Victima a spus că s-a uitat în ambele părți înainte să traverseze, apoi a fost lovit pe zebră și „a zburat”.

După aceasta, dosarul a fost trecut pe line moartă. Mama copilului a găsit numărul de telefon al polițistului, care de fiecare dată găsea diferite motive: ba că trebuie să fie externat copilul ca să-l poată audia și solicita expertiza medicală, fără de care nu poate intenta dosarul penal, ba că trebuie să treacă sărbătorile de iarnă. După ce copilul a fost adus acasă, văzând că polițistul nu se grăbește să întreprindă careva acțiuni, părinții copilului au făcut public cazul pe o rețea de socializare și au protestat în fața Inspectoratului de Poliție al municipiului Chișinău, cerând să se facă dreptate. 

În aceeași zi, asupra cazului s-a autosesizat Procuratura municipiului Chișinău, a fost intentat un dosar penal, a fost dispusă expertiza medico-legală și audiat copilul. Peste 3 zile, experții au dat verdictul: trauma este una gravă, periculoasă pentru viață.

În acest timp, șoferul, care a tamponat copilul, a telefonat de două ori părinților și le-a spus că micuțul s-a aruncat sub roți, poate a vrut să se sinucidă sau poate că l-a împins cineva, că totul s-a întâmplat departe de zebră și că doar copilul este vinovat de cele întâmplate.

Atât ofițerul de urmărire penală, cât și conducătorul auto nu au știut că un locuitor din casa de alături a filmat cu telefonul mobil la cel mult un minut de la comiterea accidentului. Din înregistrarea video se vede cum copilul se află lângă carosabil, în apropierea trecerii de pietoni, iar automobilul se află lângă zebră. 

Ulterior, șoferul s-a arătat deranjat că ar putea să rămână fără permis.

Riscă amendă de 20 de mii de lei după ce a fost lovit de un automobil

Valeriu Momutiuc, în vârstă de 66 de ani, a fost lovit la 1 aprilie, 2017, de un automobil chiar în fața unui indicator, de pe strada Petru Zadnipru din Chișinău, care atenționează șoferii că strada poate fi traversată de copii. Momutiuc se întorcea acasă cu bicicleta de la un prieten de al său, căruia îi ajutase la curățat vița de vie. Bărbatul se deplasa regulamentar, nedepășind distanța de un metru de la bordură, prevăzută pentru bicicliști. 

După ce a fost lovită de mașină, victima a zburat la o distanță de câțiva metri. Șoferul a încercat să părăsească locul accidentului, însă a fost nevoit să oprească peste vreo 20 de metri la intersecție din cauza traficului aglomerat. Șchiopătând, Momotiuc a reușit să-l ajungă din urmă, ca să-i ceară socoteală. Între timp, la fața locului a ajuns și poliția, fiind chemată de martori oculari.

Deși Valeriu Momutiuc s-a ales cu o comoție cerebrală și a fost spitalizat câteva zile, șoferul nu a fost tras la răspundere. 

Pensionarul susține că a văzut cum șoferul i-a dat bani unui polițist. În schimb, a fost pornit un dosar contravențional pe numele lui Momutiuc.

Articolul 233 din Codul Contravențional prevede o amendă de la 400 la 500 de unități convenționale (15 - 20 de mii de lei), muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 20 la 40 de ore sau 15 zile de arest pentru conducerea în stare de ebrietate a vehiculelor pentru care nu este necesar permisul de conducere. Iar în această categorie, potrivit Regulamentului circulației rutiere, sunt incluse și bicicletele.

Practic, amenda pentru un biciclist aflat în stare de ebrietate este de câteva zeci de ori mai mare decât cea prevăzută pentru spulberarea unui pieton pe zebră, dacă acesta s-a ales cu leziuni nu prea grave. 

În unele cazuri, mărimea amenzii pentru cei care se urcă băuți pe bicicletă poate să fie chiar echivalentă cu amenda penală aplicată șoferilor care, în urma accidentelor rutiere, au lăsat victime cu traume de nivel mediu. Articolul 264, alineat 1, din Codul Penal, prevede o amendă maximă de 650 unități convenționale (32500 de lei) pentru șoferii care au încălcat regulile de circulație și în consecință au cauzat leziuni corporale medii altor persoane. Lipsa plafonului inferior pentru amenda penală permite adesea șoferilor să scape cu amenzi neînsemnate, în timp ce victimele suportă cheltuieli semnificative pentru tratament. Potrivit Regulamentului nr.199 de Apreciere medico-legală a gravității vătămării corporale, se consideră vătămare corporală medie atunci când este dereglată sănătatea pe un termen de lungă durată, mai mult de 21 de zile, iar victima pierde capacitatea permanentă de muncă în volum mai mare de 10%, dar până la 33% .

Achitarea despăgubirilor îi scapă pe șoferi de pedeapsă

La 18 decembrie, 2017, avocatul Denis Iurco, fiind în stare de ebrietate, a accidentat pe zebră două femei și copiii acestora, în timp ce traversau strada regulamentar. Atunci când victimele i-au cerut socoteală, apărătorul le-a amenințat cu un pistol. Procuratura a intentat în acest caz două dosare penale, unul pentru amenințare cu moartea, iar altul pentru accidentarea soldată cu traume medii comise de către un conducător auto în stare de ebrietate.

Cu toate acestea, șoferul are șanse să scape nepedepsit. Acesta a ajuns la o înțelegere cu părțile vătămate, care și-au retras pretențiile contra anumitor sume de bani. Una dintre victime, care a avut piciorul fracturat, a primit de la Iurco despăgubiri de 5 mii de euro.

Articolul 109 din Codul Penal prevede înlăturarea răspunderii penale pentru o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă în cazul împăcării părților.

Care este practica judiciară

O analiză a deciziilor judecătorești ne aduce la concluzia că, de cele mai multe ori, cei care schilodesc pietonii pe zebră sunt condamnați cu suspendare, le sunt aplicate amenzi derizorii, sunt achitați sau scapă de pedeapsă datorită amnistiei.

Astfel a scăpat de pedeapsă și Petru Cazacu. În 2015, bărbatul, care se afla la volanului unei mașini, a spulberat o femeie care trecea regulamentar strada. Victima a decedat în scurt timp la spital. Inițial, conducătorul auto a fost condamnat la 3 ani cu suspendare. Procurorul s-a adresat la Curtea de Apel, dar cererea acestuia a fost respinsă. De partea șoferului au fost și judecătorii Curții Supreme de Justiție, care au menținut decizia primei instanțe.

Veaceslav Velicico, un alt conducător auto, care a schilodit un pieton pe zebră, s-a ales cu amendă de 3 mii de lei, fiindu-i păstrat permisul de conducere. Șoferul nu s-a împăcat nici cu această pedeapsă, solicitând achitarea definitivă pe motiv că nu are suficientă experiență.

Latura subiectivă a infracţiunii prevăzute de articolul 264 se caracterizează numai prin vinovăţie imprudentă, de aceea, pregătirea sau tentativa de infracţiune se exclude. Dacă conducătorul mijlocului de transport a provocat intenţionat daune vieţii şi sănătăţii persoanei, cele săvârşite trebuie calificate ca infracţiuni contra vieţii şi sănătăţii persoanei. În realitate, la această recalificare se recurge destul de rar. Oamenii legii spun că este dificil să se demonstreze intenția.

Cei care au avut de suferit sau succesorii victimelor sunt în drept să ceară despăgubiri pentru prejudiciile materiale și morale suportate. De obicei, instanțele acceptă parțial demersurile victimelor privind recuperarea prejudiciilor, iar sumele acceptate de judecată nu acoperă uneori nici jumătate din pierderile suportate.

În cazurile mai fericite, când magistrații acceptă integral demersurile părților vătămate în accidentele rutiere, se găsesc alte modalități de a nu fi despăgubită victima. Cel mai elocvent este exemplul unei minore, care a rămas pe viață în scaun cu rotile după ce a fost lovită de un automobil. Instanța de judecată a impus vinovatul să-i achite victimei suma de 140 de mii de euro. Deși avea o situație materială destul de bună, șoferul, care a schilodit tânăra, a prezentat executorului judecătoresc un certificat că are venituri modeste. Astfel, acesta îi achită victimei cel mult o mie de lei lunar, bani care uneori nu-i ajung nici pentru medicamente. 

Ce spun autoritățile

Potrivit statisticilor Inspectoratului Național de Patrulare, în 2017 au fost accidentați 365 de pietoni, cu 23 la sută mai mulți decât în 2016. În urma accidentelor, 20 de pietoni au decedat anul trecut, iar alți 359 au fost traumatizați. Practic, în fiecare zi, o persoană din Republica Moldova este tamponată de automobil.

Autorităţile municipale s-au autosesizat și, în februarie 2018, au prezentat un şir lung de acţiuni pentru o mai mare siguranţă în trafic. Printre măsurile promise se numără instalarea indicatoarelor rutiere de tip nou cu margini reflectorizante, marcarea spaţiului de aşteptare a transportului public, renovarea trecerilor subterane şi instalarea denivelărilor înaintea trecerilor de pietoni.
 
În 2016, un post de televiziune a inițiat o campanie privind înăsprirea legislației pentru neacordarea priorității pietonilor pe treceri. Mai mult, a fost înaintat și un demers guvernării, în care s-a propus ca neacordarea priorității celor aflați pe trecerile de pietoni să fie catalogată ca infracțiune gravă, soldată cu suspendarea permisului de conducere pentru cel puțin 90 de zile, amendă și puncte de penalizare, așa cum este în legislația europeană. Deși au trecut aproape 2 ani, guvernarea nu a luat nicio atitudine.

Investigații, trecere de pietoni
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii