Astăzi, la prima şedinţă a Parlamentului din această sesiune, deputații fracțiunii PLDM au propus modificarea Codului Penal al Republicii Moldova.

Mai exact, este vorba de articolul 181, care prevede că: „Oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să îşi exercite drepturile sale electorale într-un anumit mod în cadrul alegerilor parlamentare, locale ori în cadrul referendumului”.

PLDM-ul a cerut să fie adăugat și „alegeri prezidențiale”, propunere însă a fost susținută doar de 39 deputați din cei 101.

„Pe parcursul precedentelor campanii electorale au fost atestate numeroase cazuri de corupere a alegătorilor prin daruri electorale şi chiar bani. Proiectul vine să responsabilizeze partidele politice şi candidaţii independenţi, precum şi formaţiunile şi alte persoane implicate în procesul electoral. Scopul principal este prevenirea şi sancţionarea fraudării scrutinului prin coruperea alegătorilor”, se spune în document.

Proiectul mai stipulează şi introducerea pedepsei pentru persoanele care pretind sau acceptă bani, bunuri, servicii ori alte foloase în scopul exercitării dreptului electoral într-un mod anumit. Acestea se pedepsesc cu amendă în mărime de la 300 la 1000 de u.c. (6.000 - 20.000 de lei) sau cu închisoare de la trei la cinci ani, scrie unimedia.info.

„Nu este primul caz când se introduce proiecte care nu au raportul comisiei. Au fost multe cazuri de acest gen”, a intervenit Tudor Deliu.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii