Dosarul civil, în care moldovenii din diasporă au contestat condiţiile de vot în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ar putea fi transmis la Curtea Constituţională. O  decizie în acest sens urmează a fi luată marţi, 29 noiembrie, de către Judecătoria sectorului Centru al municipiului Chişinău.

Solicitarea privind transmiterea dosarului în instanţa constituţională a venit din partea avocaţilor Diasporei, care vor ca CC să se pronunţe asupra constituţionalităţii sau neconstituţionalităţii limitării numărului buletinelor de vot la secţiile de votare de peste hotare.

În şedinţa de luni, 28 noiembrie, avocaţii Comisiei Electorale Centrale au solicitat scoaterea cerererii de pe rol, pe motiv că reclamanţii nu au respectat procedura prealabilă. În replică, avocaţii Diasporei au declarat, că procedura prealabilă de înregistrare a fost respectată şi au acuzat Comisia Electorală Centrală de tergiversare.  După lungi deliberări, magistrata Djeta Chistol a respins cererea reprezentanţilor CEC.

În total 133 de reprezentanţi ai Diasporei din Italia, Marea Britanie, Franța, Irlanda au acționat organele electorale în instanța de judecată, după ce Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău, precum și Comisia Electorală Centrală, au adoptat hotărâri de restituire a celor circa 4.000 de contestații depuse de persoanele, care nu au reușit să voteze. Interesele diasporei sunt reprezentate de  avocații Eduard Digore și Veronica Mihailov-Moraru.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii