Judecătoria sectorului Centru al Capitalei a respins demersul privind sesizarea Curţii Constituţionale, înaintat de către avocaţii cetăţenilor din Diasporă, care nu au putut să-şi exercite dreptul la vot în cel de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Avocații Diasporei, Eduard Digore și Veronica Mihailov-Moraru, au cerut să fie verificată constituționalitatea articolului 49, alin. (3) din Codul Electoral, care prevede că numărul buletinelor de vot, expediate către secțiile de votare de peste hotare, este stabilit pornind de la numărul estimativ de alegători stabilit în baza informaţiei prezentate de MAEIE şi a celei acumulate de CEC, dar nu mai mult de 3000 de buletine de vot pentru fiecare secţie de votare.

Preşedinta completului de judecată, Djeta Chistol, a declarat demersul avocaţilor Diasporei ca neîntemeiat. Cei doi apărători susţin că decizia primei instanţei nu este justificată şi o vor contesta la Curtea de Apel Chişinău.

Iniţial, avocaţii CEC au încercat să scoată de pe rol dosarul civil pornit la cererea reprezentanţilor Diasporei, însă instanţa le-a respins demersul.

În total, 143 de reprezentanţi ai Diasporei din Italia, Marea Britanie, Franța, Irlanda au acționat organele electorale în instanța de judecată, după ce Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău, precum și Comisia Electorală Centrală, au adoptat hotărâri de restituire a celor circa 4.000 de contestații depuse de persoanele, care nu au reușit să voteze. Cele mai multe semnături, în număr de 75 au venit din Marea Britanie, urmată de Irlanda cu 29 de semnături şi Italia, cu 28 de semnături. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii