Fostul apărător a lui Platon, avocatul Gleb Seghida a comentat din nou procesul acestuia, printr-o postare pe portalul obozrevatel.com, menționând că acesta seamănă cu o încercare de a opri manual un tren.

Fostul avocat spune că acest caz a intrat și în vizorul SUA, UE și al cercurilor de businessmeni din țările CSI.

Ca și actualul avocat, Ilia Novicov, Seghida a subliniat că singurul temei pentru declararea pașaportului ucrainean a lui Platon drept fals, a fost lipsa cererii de obținere a pașaportului, constată de organele Serviciului de Migrație de Stat din regiunea Jitomirsk.

Seghida menționează în material că baza probatorie a apărării a fost mult mai solidă, enumerând documentele care au fost prezentate. Acesta spune că lipsa cererii nu poate fi element probatoriu, întru-cât aceasta se completează doar de către persoanele de altă cetățenie sau cele fără cetățenie și că cetățenii Ucrainei obțin pașaportul în baza certificatului de naștere sau pașaportului din perioada URSS, pe care, potrivit apărării, Platon l-ar fi avut.

Fostul avocat susține că astfel s-au creat 2 precedente periculoase pentru țara vecină:

 „Pașaportul ucrainean nu este o dovadă că sunteți cetățean al Ucrainei!” și

 „Nici o persoană, venită în Ucraina pentru a nu fi persecutată în țara de baștină și care a primit pașaportul Ucrainei, nu este apărată!”

Seghida susține că faptul că arestării lui Veaceslav Platon la „comanda” fostului său partener de afaceri și celui mai influent politic din Moldova, Vladimir Plahotniuc, nu este pentru nimeni un secret.

Fostul apărător spune că decizia privind arestul lui Platon a fost luată imediat după ce milionarul fugar a anunțat despre colaborarea cu FBI și Ministerul de Justiție al SUA în dosarul „furtul miliardului”: „este clar că, fără participarea elitei politice a Moldovei, o astfel de operațiune nu ar fi fost posibilă.” Seghida a amintit și despre implicarea companiei Frontiers Solution care solicitase procurorului general al Ucrainei, ca Platon să nu fie extrădat autorităților RM.

Potrivit avocatului, Platon și-a schimbat apărarea, după ce a aflat despre decizia de a-l extrăda: „După ce instanța a pronunțat decizia de extrădare, dl Cobalev (Platon), a intrat în panică și nu a mai urmat recomandările avocaților, luând decizia de a schimba componența apărării. Dorind să-și consolideze apărarea, businessman-ul l-a angajat pe avocatul Ilia Novicov, cel care a apărat interesele pilotului ucrainean, Nadejda Savcenco în tribunalul din Rusia.

Seghida spune că și cunoscutul apărător consideră că autoritățile din Ucraina nu au procedat legal. Totuși, potrivit fostului avocat, echipa de apărare anterioară a reușit să tergiverseze extrădare timp de aproape o lună, dar, imediat după schimbarea apărării, businessman-ul a fost trimis în Moldova.

Din păcate, „cererea" politicienilor moldoveni, care se tem pentru siguranța lor din cauza deschiderii unei anchete în SUA și UE, s-a dovedit mai importantă pentru autoritățile ucrainene, decât adresarea autorităților americane, și cel mai important - faptul cetățeniei Ucrainei nu a devenit un obstacol pentru trimiterea unei persoane unei instanțe din altă țară.” și-a încheiat Seghida materialul.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii