Cazul Platon ia forma unui scandal politic. Astăzi, noul avocat al omului de afaceri Veaceslav Platon, Ilia Novicov, cel care a făcut parte din echipa de apărarea a Nadejdei Savcenco a susținut o conferință de presă cu tematica „Cazul Cobalev: cum SBU îl privează de cetățenie în favoarea unui oligarh moldovean?”.

În cadrul conferinței, avocatul rus a vorbit despre faptul că în decursul a mai puțin de o lună, într-un tempo fulgerător, așa cum nu s-a întâmplat în nici un caz, au fost obținute mărturiile lui Ilan Shor despre faptul că Veaceslav Platon este implicat în fraudare BEM și că în mai puțin de 4 zile, acesta a fost arestat.

Novicov  a declarat că cea mai mare problemă ține de faptul că în mai puțin de o zi, Ministerul de Interne al Ucrainei a verificat statutul pașaportului ucrainean al omului de afaceri, ridicat de la acesta în timpul reținerii și a constat că lipsa originalului cererii de acordare a cetățeniei în 2002, din arhivele Ucrainei, constituie temei de a considera pașaportul ridicat, ca fiind fals. Această constatare, potrivit avocatului, a constituit singurul temei pentru Procuratura Generală a Ucrainei, care a neglijat procedurile legale, inclusiv dreptul la apel, de a-l extrăda pe Platon autorităților din Moldova.

Faptul că PGU a constatat în baza unei simple scrisori de serviciu, falsitatea pașaportului, Novicov l-a catalogat drept „furt de identitate”, ceea ce constituie un precedent și o situația foarte grave. Apărătorul consideră că indiferent de gravitatea faptelor, cetățeanul nu trebuie extrădat, acest fiind un tabu, pe care țara vecină l-a încălcat.

Novicov a zis că el și colegii săi ucraineni vor continua procesul judiciar în Ucraina, pentru a demonstra valabilitatea cetățeniei lui Cobalev (Platon). În acest sens el intenționează să colaboreze cu serviciile consulare și Ministerul de Externe al Ucrainei. Avocații doresc să obțină și confirmarea faptului că procedura de extrădare a lui Platon s-a produs în contradicție cu legile interne ale Ucrainei

Ca și avocatul din Moldova, Novicov a menționat și despre adresarea la CEDO, care trebuie să confirme că acțiunile autorităților ucrainene au fost politice. Apărarea se arată convinsă că fără o înțelegere dintre oamenii influenți din Moldova și persoane cu funcții de decizii din Ucraina, o astfel de procedură rapidă, fără respectare legislației, nu ar fi fost posibilă, ceea ce denotă că decizia de extrădare nu a fost o decizie juridică, ci una politică.

Novicov a făcut apel și la președintele Ucrainei, Piotr Poroșenco, pe care l-a numit garant al justiției, să obțină asigurarea securității fizice a lui Platon în Moldova, dar și reîntoarcerea lui.

În cadrul conferinței au participat și expertul politic Constantin Bondarenco, politologul Andrei Zolotarev și avocatul Alexei Șevciuc. Politologii participanți, au subliniat de asemenea, că extrădarea lui Platon are dedesubturi politice.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii