Republica Moldova, de la proclamarea independenței, a beneficiat de donații externe importante, destinația principală fiind consolidarea democrației, a statului de drept și a unei economii puternice de piață. La 27 de ani de independență țara, hărțuită de conflicte politice interne și geopolitice, are cel mai mic PIB din spațiul european, locuitorii sunt dezamăgiți, o bună parte fiind la limita sărăciei, instituțiile statului nu sunt credibile pentru majoritatea cetățenilor, iar după ce o bună perioadă ne-am confruntat cu problema locurilor de muncă, acum ne confruntăm cu problema forței de muncă. La moment, Republica Moldova este o țară dependentă de finanțare externă.

La moment, nu există o statistică privind suma totală a granturilor acordate Republicii Moldova pe parcursul celor 27 de ani de independență. În perioada 2000-2014, volumul asistenței financiare externe a constituit circa 3,98 miliarde USD, dintre care mai mult de jumătate au fost date cu titluri de grant. Banii au fost destinaţi pentru implementarea reformelor, dar şi pentru infrastructură.  Începând cu anul 2015 acordarea de granturi cunoaște un declin substanțial, care se explică prin instabilitatea politică de la Chișinău și furtul din sistemul bancar. În anii 2016-2017, nivelul finanțărilor externe pentru Republica Moldova scade dramatic.

finanțatori.png

Cum sunt gestionate subvențiile externe

Există percepția că donațiile externe de cele mai multe ori nu-și ating scopul, sunt folosite contrar destinației sau se fură. Cel mai elocvent este cazul din Criuleni, unde au fost deturnate sute de mii de euro din fondurile europene, bani însușiți de către unele persoane implicate în proiecte. O investigație CrimeMoldova a arătat că o parte din banii europeni destinați unor proiecte în raionul Criuleni au fost utilizați de actualul deputat Sergiu Ceauș în campania electorală din 2014. 

Ex-minstrul Finanțelor, Veaceslav Negruță, susține că începând cu anul 2009, cel puțin până în 2013, gestionarea subvențiilor externe a fost corectă: „Din punctul meu de vedere, cu referire la resursele alocate din exterior bugetului de stat în perioada 2009 -2013, cred că gestionarea nu avea cum să fie altfel decât corectă și transparentă. Au existat mereu procedee și mecanisme de monitorizare și trasabilitate aplicate de donatori, convenite cu finanțatorii externi. Dar eficiența cheltuirii banilor ține deja de executorii de buget, care gestionează domenii sau sectoare din domeniul public. Și aici evident că mereu există loc pentru mai bine. Eficiența este un termen relativ. De aceea este loc pentru mai bine de fiecare dată.”

negruța.png

O opinie similară o are și fostul președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță. Expertul susține că donatorii externi verifică cum sunt utilizați banii, dar nu este exclus că mai există și cazuri de sustragere a acestor fonduri. 

Votul mixt „reduce” dependența de fonduri externe

Încă în 2015, Veaceslav Negruță atenționa despre riscurile suspendării finanțării externe: „Această finanţare este importantă şi vitală pentru sectorul public şi, în special, pentru bugetul de stat. Lipsirea de această finanţare impune măsuri neordinare de blocare, optimizare şi realocare de cheltuieli bugetare. Identificarea altor surse de finanţare a deficitului bugetului public este practic imposibilă. Republica Moldova nu are un rating de ţară care să-i permită împrumuturi în piaţa internaţională”.

În iulie, 2018, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind suspendarea finanțării Republicii Moldova până ce Chișinăul nu va adopta o serie de măsuri, printre care și anularea sistemului de vot mixt.

Recent, Ministerul Finanţelor a făcut public Cadrul bugetar pe termen mediu 2019-2021, în care este prevăzută reducerea constantă a asistenței externe sub formă de granturi. Astfel, în 2021 finanțarea externă nerambursabilă va constitui cel mult 720 milioane lei.

În aceste condiții, Guvernul va face față provocărilor prin creșterea poverii fiscale asupra cetățenilor, majoritatea ajunși la limita sărăciei.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii