Înregistrarea audio a declarațiilor lui Platon de la ședința de judecată de ieri, a intrat în posesia portalului NM. Depozițiile omului de afaceri de la ședința Curții de Apel apar într-o înregistrare de 28 minute, în care Platon povestește despre denunțul lui Shor, tranzacțiile valutare, Plahotniuc, ș.a.

Potrivit înregistrării audio, în pledoaria sa, Platon a declarat că procesul verbal de audiere a lui Ilan Shor este „de râs și plâns” și că ar dori să cheme în instanță martori care să demonstreze că Shor l-a calomniat: „Dl Shor nu spune că eu am luat credite de la BEM, el spune că el a luat credite de la BEM. Dar la rugăminte mea, el nu mi-a dat acești bani. Vă puteți imagina că prin telefon, cineva poate transmite 48 mln de dolari fără recipisă?!”, a declarat acesta. În discursul său, Platon a mai spus că transferarea lui Shor în arest la domiciliu, la doar 5 zile de la denunț, este o negociere clară între acesta și organele legii.


În depozițiile sale, Platon a menționat că suma tranzacției de care este învinuit este mai mare de 48 mln de dolari: „Trebuie de menționat că tranzacția a fost de 75 de mln dolari, lucru despre care dl procuror tace. El ia în considerare doar 48 mln. Unde și de ce s-au pierdut restul banilor? Pentru că, se pare, pe restul banilor au fost procurate acțiunile Victoriabank (noiembrie 2014)”.

Așa cum a declarat anterior avocata Ana Ursachi, în pledoaria lui Platon nu a lipsit numele vicepreședintelui PD, Vlad Plahotniuc. Platon a zis că acesta stă de fapt în spatele companiei Insidown, căreia în 2014 i-au fost vândute acțiunile Victoriabank: „Astăzi Victoriabank este controlată de Plahotniuc. Edificiile sunt controlate de Plahotniuc. Ele sunt exploatate, arenda se plătește. Toate acestea există. Astăzi există dorința de a pune 48 mln dolari „în cârcă” lui Veaceslav Platon. Știți, ați ales o figură nereușită?! Cu adevărat nereușită. Mai bine alegeați pe un anume Petru, Vasile. Nu trebuia pe mine”.

Platon a dat de înțeles că procurorii prezintă doar o parte a tranzacției, întru-cât, dacă s-ar arăta întreaga tranzacție cu acțiunile Victoriabank, acestea ar trebui arestate, dar ele îi aparțin lui Plahotniuc, ceea ce i-ar prejudicia interesele.

El a solicitat ca în procesul-verbal să fie menționat că 38,3% din acțiunile Victoriabank au fost procurate pe banii furați de la BEM și că beneficiarul creditelor primite este Vladimir Plahotniuc.

Omul de afaceri a declarat că din tranzacția de 75 mln dolari au făcut parte și edificiile companiei de asigurări Asito și a Centrului de Modă, care în decursul tranzacției au fost schimbate pe acțiunile Asito.

Despre banii spălați prin cele 3 bănci, Platon a spus că aceștia s-au rotit în cerc: „Deci, conform raportului Kroll, care a fost publicat de Candu, BEM a primit 1,8 miliarde lei cu 10 zile înainte de falimentarea BEM provocată de Victoriabank. Aceasta din urmă pompa datoriile în BEM, banii se roteau în cerc. Mai precis, nici nu bani, ci extrase bancare. Bani nici nu mai erau”, a declarat Platon, precizând că pentru toate acestea plătea ulterior BNM.

Mai mult ca atât, Platon a declarat că multe dintre extrasele băncilor corespondente UB, BS, BEM sunt false.

Acordarea garanțiilor finaciare de 5, 34 mlrd lei în perioada guvernului Gaburici și de 9,5 mlrd în perioada guvernului Leancă, Platon a calificat-o drept „continuare a furtului”.

El a mai spus că tot ce a declarat este „purul adevăr”: „Aceasta se poate verifica, extrasele. Și voi demonstra acest lucru. Dacă nu azi, atunci mâine sau poimâine. Doar vă dați seama că această istorie nu va dispărea atât de ușor. Oricum va fi ridicată de următoarea guvernare. De aceea, aș dori că toate acestea, să fie notate în procesul verbal”, s-a adresat Platon instanței.

Platon a confirmat declarația anterioară a avocatei Ana Ursachi precum că a fost adus în Moldova cu un charter. Omul de afaceri a spus că avionul valorează circa 40 mii de euro, iar pentru arestarea lui s-au plătit 3 mln de euro. El le-a declarat magistraților că avionul a fost plătit de Vladimir Plahotniuc. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au confirmat ulterior pentru Unimedia că Veaceslav Platon a fost transferat la Chișinău cu o cursă charter. Aceștia au spus că avionul ar aparține autorităților ucrainene, însă cheltuielile au fost suportate de MAI.

În ședința de ieri, Platon a mai spus că totul în Moldova este fictiv, și demnitarii, și sistemul juridic, iar Plahotniuc este singurul care conduce în această țară.

De asemenea, Platon s-a plâns de condițiile de detenție și de faptul că avocații nu sunt lăsați la el împreună. Anterior el a trimis și o scrisoare acestora, în care se plângea de aceste condiții.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii