Pentru unii e a noastră, pentru alții română sau moldovenească. Cetățenii RM, care strâng din umeri atunci când sunt întrebați ce limbă vorbesc, vor rămâne și mai confuzi, citind mesajele de felicitare ale politicienilor cu ocazia Zilei Limbii Române, sărbătorită astăzi, 31 august. Demnitarii din Moldova fie au ignorat să menționeze ce limbă vorbim, folosind termenul limba noastră, fie au ales să rămână pe terenul disputelor politice, numind-o moldovenească sau română.

Astfel, președintele țării, Igor Dodon, nu și-a trădat vechile declarații și a felicitat cetățenii RM cu prilejul sărbătorii „Limba noastră”, menționând că „Este o sărbătoare a limbii noastre istorice, așa cum a vorbit-o și marele domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt - limba moldovenească.

Poziția premierului Pavel Filip în mesajul de felicitare publicat nu a fost foarte clară. Acesta a declarat că este sărbătoarea limbii noastre, că limba noastră înseamnă acasă, dar spunând în același timp că este cu „gândul alături de miile de cetăţeni din diaspora care, cu mândrie, vorbesc limba română”. Deși mesajul premierului a fost unul echivoc, acesta a scris că sărbătoarea limbii noastre este un exemplu de curaj și un îndemn la unitate.

Președintele Parlamentului, Adrian Candu, a fost mai hotărât și felicitat cetățenii printr-un mesaj video, în care apare alături de întreaga familie, recitând două strofe din imnul țării „Limba noastră”. În cadrul mesajului video, întreaga familie urează „La mulți ani” limbii române.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a mai adăugat un adjectiv limbii noastre și anume „limba noastră națională”. Totuși, acesta a avut și o poziție mai hotărâtă, scriind că „istoria moldovenilor s-a scris în aceeaşi limbă, limba română”.

Din mesajul de felicitare al primarului de Orhei, Ilan Șor, nu am înțeles ce limbă vorbește edilul. Acesta a felicitat cetățenii cu „limba noastră”, atribuindu-i o serie de adjective, fără să o numească însă. Pentru Șor, „limba noastră” este „o comoară fără cheie”, „melodioasă și bogată”, „limba țării unde trăiesc”, „limba mea maternă”. Mai mult, primarul de Orhei a menționat că va face tot posibilul ca și copiii săi „să cunoască mai bine decât mine - limba noastră, iar într-o zi să spună cu demnitate – aceasta este limba mea maternă!”, deși nu a spus despre ce limbă este vorba.

Maia Sandu a fost mai hotărâtă și a felicitat cetățenii scurt „La mulți ani, Limba Română!”, distribuind și o melodie a regretatului interpret Ion-Aldea Teodorovici „Lacrima limbii noastre”.

Poziția liderului PL, Mihai Ghimpu, este deja cunoscută. Acesta a declarat că sărbătorește „Limba Noastră cea Română!”, citând și versurile poetului Nichita Stănescu „Limba română este patria mea”. Ghimpu a mai scris că este meritul Partidului Liberal, faptul că în decembrie 2013, Curtea Constituțională a hotărât că limba română este limba oficială a Republicii Moldova.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, care vrea să se implice în politică și în Republica Moldova, a scris că ambele maluri ale Prutului onorează limba română. Băsescu a scris că „La București și Chișinău vorbim aceeași limbă”. 

Andrei Năstase și Renato Usatîi nu au adresat mesaje de felicitare cu această ocazie. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii