Doar aproximativ 33 de mii de elevi vor merge în clasa I în acest an, cu circa două mii de copii mai puţin în comparaţie cu anul trecut. 

Scăderea numărului de elevi este explicat în primul rând, prin reducerea considerabilă a natalității și emigrarea masivă a familiilor peste hotarele țării. 

Dacă acum câțiva ani erau în jur de 45 de mii de elevi care veneau în clasa întâi, astăzi numărul a scăzut cu aproape 30%.

Menționăm faptul că și înmatricularea în licee a scăzut considerabil, astfel pe parcursul primei etape de admitere a elevilor, doar în zece din cele 80 de licee din Chişinău au fost completate clasele a 10-a.

În anul 2014, din cauza insuficienței de copii în zonele rurale, nu au fost deschise clasele I în 68 de instituții din 26 de raioane, într-o instituție din municipiul Chișinău și în una din UTA Găgăuzia.

Conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică, rata natalităţiiîn anul 2015 a constituit 10,9 născuţi-vii la 1000 locuitori. Nivelul natalităţii în localităţile rurale (12,3‰) se menţine mai înalt decât în localităţile urbane (9,0‰).

BNS menționează că în anul 2015, în ţară au funcţionat 1461 instituţii de învăţămînt preşcolar, numărul acestor instituţii fiind în creştere cu 4,4% comparativ cu anul 2011. În acest context, numărul copiilor din învăţămîntul preşcolar, de asemenea, a marcat o tendinţă de majorare în ultimii ani, înregistrînd către sfîrşitul anului 2015 cifra de 149,9 mii. Paralel cu creşterea numărului de copii în instituţiile preşcolare se atestă şi o creştere a ratei de cuprindere a copiilor în învăţămîntul preşcolar. Dacă în anul 2011 rata de cuprindere a fost de 79,6%, atunci în anul 2015 acesta a atins nivelul de 85,1%, în special s-a majorat rata de cuprindere a copiilor din mediul urban (cu 7,5 puncte procentuale).
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii