Agenția reglementează activitățile economice și comerciale în sectoarele electroenergetic, de gaze naturale și produse petroliere prin acordarea de licențe, promovarea unei politici tarifare adecvate și protectia drepturilor consumatorilor.

Activitatea  ANRE nu a fost prea des auditată de Curtea de Conturi. În 2015, ANRE a fost propusă în lista instituțiilor la care urmau a fi detașați ofițeri SIS, dup ce instituția a fost deseori criticată pentru deciziile privind politica tarifară.

Averea șefilor ANRE

În 2015, ZDG a publicat o investigație cu privire la averile șefilor de la ANRE (patru la număr), care fac parte din lista celor mai bine plătiți demnitari, cu salarii de peste 20 mii lei. Investigația a arătat că directorii de la ANRE au averi impresionante, iar unele dintre acestea lipsesc din declarațiile cu privire la venituri și proprietate.

 Astfel, potrivit investigației, directorul general al ANRE, Sergiu Ciobanu, în declarațiile sale de avere, nu a indicat nici o locuinţă, ci doar salariile și o mașină Skoda, procurată în 2009. Soția acestuia, care este interpretă, conduce un BMW, dar nici într-o declaraţie a funcţionarului, acesta nu apare. De asemenea, Ciobanu nu a indicat apartamentul în care a locuit cu soția sa, dar nici firma Oxigot SRL, fondată şi administrată de soție, şi înregistrată în apartamentul în care au locuit soții. Ulterior, directorul general al ANRE a precizat că nu a declarat compania, pentru că nu este căsătorit oficial.

Un alt director de la ANRE, Octavian Lungu a deținut funcții importante și în alte instituții și întreprinderi de stat: consilier al ministrului MTID, dar și președinte al CA ale Air Moldova, MoldAtsa și Aeroport Handling. Înainte de a ajunge la ANRE, Lungu și-a construit o casă de lux, în orașul Codru, mun. Chișinău. Valoarea imobilului este de peste 5 mln de lei, fiind înregistrată pe numele său și al soției, Stela. De asemenea, soții Lungu mai dețin 2 terenuri, o mașină de model Mazda, dar și active financiare de peste 800.000 de lei. Potrivit investigației, Octavian Lungu este și fondator la 2 SRL-uri: Danisan Consult și Universal Motors. În aprilie 2015, averea lui Octavian Lungu a ajuns în vizorul CNI, în urma unei sesizări a CNA. Instituția a stabilit că, în 2013, Lungu a avut venituri în sumă de 2,7 mii de lei de la SRL Prime Management, fondată și administrată de Vladimir Plahotniuc, pe care însă nu le-a declarat. Cauza a fost ulterior clasată.

Și Iurie Onica, un alt director ANRE, deține o avere impresionantă. Anterior, acesta a fost director la propria firmă – Onica Comerț SRL, pe care o administrează în continuare. Casa în care locuiește Onica are o valoare cadastrală de aproape 1 mln de lei. Onica mai deține și un apartament într-un bloc de elită și o casă de 100 mp într-un cartier de vile, situat la marginea Chișinăului (casa este construită pe un teren care i-a aparținut lui Dorin Damir, despre care presa a scris că ar fi finul lui Vladimir Plahotniuc). În 2014, Onică a ridicat lunar un salariu de 52.000 lei, a vândut 2 terenuri cu 200 mii de lei și a contractat 3 împrumuturi, cu o valoare totală de 1,3 milioane de lei. În 2013, când a ajuns la ANRE, Onica a procurat un Land Rover Discovery de 350.000 mii lei, în baza unui contract de împrumut.

Un alt director ANRE, care a ajuns în vizorul CNI este Ghenadie Pârțu, dar și în privința lui, cauza a fost clasată. Pârțu a fost verificat tot ca urmare a unei sesizări CNA. Instituția a constatat că acesta deține mai multe bunuri nedeclarate: o semiremorcă, un camion și un tractor, o construcție accesorie casei sale de locuit, un apartament, un teren, dar și faptul că soția sa deține o cotă parte într-o societate comercială. De asemenea, Pârțu nu a declarat veniturile obținute în 2013 din alte surse decât ANRE, 4 conturi bancare și cote părți într-un SRL și într-o întreprindere individuală. Conform declarației cu privire la venituri și proprietate pe anul 2014, Ghenadie Pârțu a ridicat la fel, un salariu lunar de 52.000 de lei, iar soția sa, angajată la Moldtelecom, a câștigat 150.000 de lei. Alți 74.000 de lei, familia Pârțu i-a câștigat din dividendele de la un SRL, deținut de soție, pe care nu-l declarase anterior.

Și în Raportul de activitate al CNA pentru anul 2014 se menționa că printre figuranţii dosarelor penale gestionate de CNA şi procurori s-a regăsit și un director de la Agenţie Naţională pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit paginii oficiale ale ANRE, cei 4 directori sunt și membri ai Consiliului de Administrație.