1997: Academia de Poliţie "Ştefan cel Mare", Ministerul Afacerilor Interne, Chişinău, Republica Moldova.

2007-2008: Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, Facultatea de administrare publică, studii postuniversitare, Chişinău, Republica Moldova.

Experienţă profesională:

1992-1997: Cursant, Academia "Ştefan cel Mare", Ministerul Afacerilor Interne, Chişinău, Republica Moldova.

1997-1999: Inspector, Direcţia de combatere a crimei organizate şi corupţie IGP, Chişinău, Republica Moldova.

1999-2001: Inspector superior, Direcţia de combatere a crimei organizate şi corupţie IGP, Chişinău, Republica Moldova.

2001-2002: Inspector principal, Direcţia de combatere a crimei organizate şi corupţie IGP, Chişinău, Republica Moldova.

Aprilie 2002-noiembrie 2002: Şef Secție, Direcția de combatere a crimei organizate din cadrul Departamentului pentru combaterea crimei organizate și corupție al IGP, Republica Moldova.

Noiembrie 2002-decembrie 2002: Şef, Direcţia de combatere a crimei organizate şi corupţie a IGP, Chişinău, Republica Moldova.

Decembrie 2002-august 2003: Şef Serviciu, Direcţia generală a poliţiei judiciare, Ministerul Afacerilor Interne, Chişinău, Republica Moldova.

August 2003- August 2005: Şef Secţie, Direcţia generală a poliţiei judiciare, Ministerul Afacerilor Interne, Chişinău, Republica Moldova.

August 2005-decembrie 2005: Inspector superior pentru cazuri excepţionale, Direcţia generală a poliţiei judiciare, Ministerul Afacerilor Interne, Chişinău, Republica Moldova.

2005-2006: Şef Secţie, Direcţia generală a poliţiei judiciare, Ministerul Afacerilor Interne, Chişinău, Republica Moldova.

2006-2007: Şef-adjunct, Direcţia poliţia criminală a Departamentului servicii operative, Ministerul Afacerilor Interne, Chişinău, Republica Moldova.

2007-2008: Şef-adjunct, Departamentul servicii operative, Ministerul Afacerilor Interne, Chişinău, Republica Moldova.

2008-2010: Şef, Departamentul servicii operative, Ministerul Afacerilor Interne, Chişinău, Republica Moldova.  De aici, a fost destituit pe fondul scandalului “Pădurea Domnească”, fiind suspectat că ar fi interzis comisarului din Fălești să raporteze despre celebrul incident.

2010-2014: Şef, Direcţia generală servicii operative a Departamentului de poliţie, Ministerul Afacerilor Interne, Chişinău, Republica Moldova.

2015-2016: Director-adjunct, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Republica Moldova.

20 ianuarie 2016:  Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Casa și averea lui Alexandru Jizdan

Conform unei investigații realizată de RISE Moldova, aceasta este  vila de lux în care locuiește ministrul de Interne, Alexandru Jizdan.

img 1.png

Sursa: rise.md

Imobilul cu două niveluri și mansardă, aflat într-o zonă selectă din Chișinău, este înregistrat pe socrii ministrului care își duc traiul într-o casă modestă din satul Geamăna, Anenii Noi.

Potrivit declaraţiei de avere, Alexandru Jizdan este unul dintre cei mai săraci membri ai Guvernului Filip. Timp de peste 20 de ani, Jizdan a fost angajatul Ministerului de Interene.  Conform declarației cu privire la venituri și proprietate depusă în octombrie 2015, Jizdan a avut în 2014 un venit din salariu de 200 mii de lei și o pensie de 62 de mii. Jiz­an deține, împreună cu soția sa, Nelea, un apartament de 72 m.p., pe str. Miorița, două automobile, un Subaru Legacy și un Volskwa­gen Golf 7 din 2013.

Relația Jizdan – Usatîi

Presa din Republica Moldova a scris că Alexandru Jizdan ar avea legături strânse cu primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi.

RISE Moldova a publicat un set de înregistrări audio în care politicianul pro-rus Renato Usatîi descrie în detalii relația sa pe bani cu Alexandru Jizdan.

Înregistrările datează din iunie 2013. Renato Usatîi povestește că polițistul Jizdan îi prestează servicii private contra cost. Afirmațiile lui Usatii sunt susținute și de mesajele electronice prin care ofițerul îi trimitea informații operative și administrative din Ministerul Afacerilor Interne.

Jizdan și dosarul Makena

Numele lui Jizdan este indicat, în mod repetat, într-o notă informativă că alături de alți colaboratori MAI și procurori estorcau bani de la deținuți în cadrul acțiunilor de urmărire penală pe dosarul penal „Makena”.

img 2.png

Sursa: rise.md