Este medic de profesie. Începând cu 2009 Gheorghe Brega a deţinut mai multe funcţii publice, printre care cea de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind membru al fracţiunii PL (2009–2015), viceprim-ministru pentru probleme sociale al Republicii Moldova (iulie-octombrie 2015).

Studii

1968-1974: Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, Republica Moldova

1958-1968: Şcoala medie, s. Drepcăuţi, raionul Briceni, Republica Moldova

 Activitate profesională

1972-1974: Asistent medical, Spitalul de Urgenţă din Chişinău, Republica Moldova

1974-1976: Medic internist şi medic-chirurg urolog, Spitalul Clinic Municipal nr.1, Chişinău, Republica Moldova

1976-1978: Medic urolog, Spitalul Clinic Municipal nr.2, Chişinău, Republica Moldova

1978-1983: Medic oncolog-urolog, Policlinica Institutului Oncologic, Chişinău, Republica Moldova

1983-1989: Medic oncolog-urolog, Secţia de procto-urologie, Institutul Oncologic, Chişinău, Republica Moldova

1989-2004: Şef al Secţiei urologie, Institutul Oncologic, Chişinău, Republica

2004-2009: Medic chirurg-urolog, Centrul Sănătăţii Familiei "Galaxia", Chişinău, Republica Moldova

2009-2015: Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

Brega a ocupat funcția de Premier interimar

Pe 29 octombrie 2015, Guvernul în frunte cu Valeriu Streleț a fost demis printr-o moțiune de cenzură, iar a doua zi, pe 30 octombrie, Streleț și-a prezentat demisia în fața șefului statului. În scurt timp, Nicolae Timofti l-a desemnat drept premier interimar pe Gheorghe Brega, care a cochetat cu fotoliul premierului Republicii Moldova până la votarea Guvernului Filip, adică până la 20 ianuarie 2016.

Secretul fostului premier interimar

Încă în februarie 2013, bloggerul Dragoș Galbur a dezvăluit că Brega pe când lucra medic la Institutului Oncologic din Chișinău a fost acuzat că a lovit o soră medicală. Victima ar fi rămas imobilizată câteva luni la spital.

Brega a negat incidentul, însă documentele prezentate ar confirma istoria femeiei. Mai mult ca atât, Ziarul Adevărul a găsit-o pe persoana despre care se spune că ar fi fost lovită în 1994 de deputatul PL, Gheorghe Brega. Este vorba de Efrosinia Boboc. După incident a stat imobilizată câteva luni la spital, iar de atunci stă acasă pentru că orice puseu de tensiune o poate aduce în stare de comă. 
Femeia are 57 de ani şi de aproape jumătate de viaţă se chinuie cu un guler care-i ţine gâtul imobilizat după acel incident.

„Mă chemase şefa de la farmacie să iau nişte morfină. Am mers la etajul 8 după Olga, să mă ajute. Am urcat împreună în lift. Înăuntru se afla Gheorghe Brega cu o persoană. Ascensorul arăta săgeata şi-n sus şi-n jos. Am apăsat la subsol, unde trebuia să ajungem. El s-a dus la etajul 9. Când a ieşit, m-a lovit cu palma peste faţă şi mi-a spus: «Ce te joci la ascensor?». După zece zile am pierdut vorbirea şi nu mă mai puteam ţine pe picioare“, a povestit femeia.

 Efrosinia Boboc.jpg

Sursa foto:adevărul.md/Efrosinia Boboc

Efrosinia Boboc a fost transportată la Urgenţă, unde a fost diagnosticată cu traumă cranio-cerebrală acută şi comoţie cerebrală. Victima ar fi stat câteva luni imobilizată pe patul de spital şi a urmat un program de recuperare până în 2004, iar de atunci a rămas acasă pentru că orice puseu de tensiune o poate aduce în stare de comă.

Gheorghe Brega a negat cu vehemență cele întâmplate. El a declarat anterior că: „Este o aberaţie. Nu-i adevărat. Sunt minciuni. N-am bătut în viaţa mea o femeie. Mie îmi plac femeile! Nu m-ar mira să apară despre mine că sunt violator sau că aş fi omorât pe cineva“.

Pe de altă parte, mai mulți medici, foști colegi ai lui Brega au confirmat caracterul impulsiv al fostului deputat, dar și incidentul cu pricina. 

Declarații de venit

Conform declaraţiilor depuse de Gheorghe Brega, familia acestuia este posesoarea următoarelor bunuri imobile şi mobile: un apartament şi un garaj (1/2 cotă parte) în municipiul Chişinău, un teren extravilan (1/2 cotă parte) în satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, un automobil Opel Astra. În proprietatea familiei Brega se află şi Înterprinderea Individuală “Brega Zinaida”.

Nereguli depistate la declararea veniturilor şi proprietăţilor în baza informaţiilor prezentate

Potrivit avere.md, declaraţiile din 2009, 2010 şi 2011 conţin informaţii incomplete despre proprietăţile acumulate până la data depunerii declaraţiei, contrar prevederilor legislaţiei în vigoare. Legislaţia la acel moment era una confuză şi conţinea inadvertenţe care au generat practici neuniforme de declarare selectivă a proprietăţilor.

Informaţiile despre suprafaţa şi valoarea apartamentului, a terenului extravilan şi a garajului diferă în declaraţiile din 2009, 2010, 2011 şi 2012. Totodată, în declaraţia din 2009 nu este trecut terenul extravilan, iar în 2010 nu este specificată valoarea şi suprafaţa apartamentului.

Începând cu anul 2011, în declaraţii nu se mai regăseşte vila din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni. În continuare, este declarat doar terenul extravilan din aceeaşi localitate, cu valori diferite în 2011 şi 2012. Similar, începând cu anul 2010, nu este raportat automobilul Volkswagen Jetta trecut în declaraţia din 2009. În ambele cazuri, Gheorghe Brega nu a raportat careva venituri obţinute de pe urma unei eventuale înstrăinări a acestor bunuri, aşa cum prevedea legislaţia în vigoare.

Până în 2013, Gheorghe Brega nu a indicat în vreo declaraţie anterioară că familia Brega deţine în proprietate integrală Î.I. “Brega Zinaida”, fondată în 2002, deşi legislaţia prevedea raportarea cotei-părţi a valorilor mobiliare deţinute în capitalul agenţilor economici, inclusiv de către membrii familiei.