Ţurcan Iurie, şi-a început cariera în sistemul judecătoresc la 20.01.1997 şi a fost  demis la începutul anului 2014.

eliberarea domnului Iurie ŢURCAN din funcţia de judecător

Iurie Țurcanu, care a lucrat mai mulţi ani la Judecătoria sectorului Râşcani al Capitalei, este învinuit de către procurorii Anticorupţie, că în complicitate cu alţi patru angajaţi, a falsificat în perioada 2010-2014 peste 40 de dosare civile. Ancheta a stabilit că judecătorul, în baza unei înţelegeri cu patru angajaţi ai instanţei, de repetate ori a introdus în mod fraudulos modificări în sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor. De asemenea, acesta este acuzat de pronunţarea unor sentinţe injuste, falsificarea materialelor din dosare, abuz de putere, judecătorul examinând  de repetate ori dosarele cu abateri, inclusiv în absenţa părţilor. Dacă va fi găsit vinovat, Ţurcanu riscă pînă la 10 ani de închisoare.Dosarul se află pe rol în instanţa de judecată. 

Iurie Ţurcan, a devenit cunoscut, după ce pe 23 aprilie 2009, a emis în mod abuziv o încheiere de asigurare a acţiunii, încheiere prin care s-a pus în aplicare o schemă frauduloasă de tip „raider” de către om de afaceri Vadim Ciornea.

După căderea regimului Voronin, Iurie Ţurcan, a anulat încheierea la 15 octombrie 2009. Aceasta l-ar fi înfuriat pe Ciornea, care ar fi solicitat susţinerea procurorului Viorel Morari. Omul legii l-a ameninţat pe magistrat, în prezenţa mai multor martori, că-i va crea probleme. În cadrul şedinţei CSM din 16 decembrie 2009, la cererea Procurorului General, s-a admis începerea urmăririi penale împotriva judecătorului Iurie Ţurcan. Materialele, care au stat la baza începerii urmăririi penale, făceau parte dintr-un alt dosar penal instrumentat de procurorul Viorel Morari. Astfel, în 2009 Iurie Ţurcan, a fost sancţionat disciplinar de către CSM pentru fapta care a făcut obiectul dosarului penal, comisă de magistrat pe parcursul anilor 2007-2008.

În schema “spălătoriei ruseşti”, Iurie Ţurcan figurează cu suma de şapte sute de milioane de dolari.

Potrivit ultimei  declaraţii de avere depuse de către magistratul Ţurcan în timpul când era judecător, acesta, pe lângă salariu, mai primea şi o pensie pentru vechime în muncă de aproape cinci mii de lei. Magistratul a mai raportat că soţia sa a primit în 2013 o îndemnizaţie de 186 de mii de lei. Ţurcan a mai scris, că deţine în proprietate două apartamente, procurate în toamna anului 1995 şi un garaj din 2007.