Cunoscut datorită caracterului său debordant, declarațiilor controversate, a numeroaselor  concerte organizate sub egida sa, dar și a scandalurilor în care a fost implicat, Usatîi a ajuns liderul sondajelor de opinie  și unul dintre cei mai mediatizați politicieni ai momentului.

Usatîi a crescut într-o familie de profesori, în 1995 a fost admis la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din oraşul Bălţi, pe care a absolvit-o în anul 2000. Din anul 2000 şi până în 2001 a lucrat ca supervizor la Aeroportul Internaţional Chişinău. În 2002 s-a angajat ca inginer superior la combinatul de alimentaţie a Căii Ferate din Moldova, de unde a plecat în 2004 după un conflict cu ex-directorul întreprinderii, Miron Gagauz. Tot atunci se stabilește la Moscova.

În 2005 devenit preşedintele companiei „ВПТ-НН” (VPT-NN) din oraşul Nijni Novgorod, care este principalul furnizor de utilaje de mentenanţă pentru cea mai mare companie de stat din Federaţia Rusă – Căile Ferate Ruse (RJD).

Din 2013 este vicepreşedinte senior al Uniunii Constructorilor Căilor Ferate, din Moscova, Federaţia Rusă.

Usatîi este şi în prezent preşedintele VPT-NN, funcţie retribuită în paralel cu cea de primar general al mun. Bălţi. Însă, conform legislaţiei privind administraţia publică locală din Moldova, primarii nu au dreptul să deţină pe parcursul mandatului său alte funcţii retribuite, cu excepţia activităţilor ştiinţifice, didactice şi de creaţie. În caz contrar, aceștia intră în stare de incompatibilitate.

Cu o avere care în 2014 depăşea 34 mln. lei, Renato Usatîi este unul dintre cei mai înstăriți demnitari din R.M.

Imag 2.png

Sursa: avere.md

Reieşind din declaraţia sa de venituri şi proprietăţi pentru anul 2014, primarul general al mun. Bălţi este proprietar a mai multor imobile din Federaţia Rusă, un apartament şi imobile în Republica Moldova şi 2 automobile.

„Făleșteanul”, „spion FSB”, „ One Man Show” sau caracterizat drept „o persoană scandalos de sinceră”, a devenit cunoscut în 2012, atunci presa scria despre concertele grandioase organizate la Bălți și Fălești, ajutoare financiare, acţiunile de caritate sau gesturi din „pur patriotism”. Usatîi a devenit cunoscut în special după campaniile de autopromovare pe care şi le organiza din banii proprii, pozând de cele mai deseori ca filantrop și accentuând faptul că este un om care câștigă foarte mulți bani.

În 2013, întrebat de VIPMagazin cum a reuşit să facă bani la Moscova, Usatîi a relatat că: „Mă autostimulam într-un mod foarte obraznic şi dur. Îmi şuiera vântul prin buzunare, dar eu închiriam o cameră de la o bunică din Beleaevo cu 250 $ pe lună şi mergeam în cele mai bune magazine de brand, în cele mai scumpe saloane auto, vizitam cele mai pretenţioase expoziţii de pictură, maşini, iahturi şi altele pentru a mă enerva. Era un fel de a-mi „zădărî” orgoliul care mă împingea înainte.” Tot atunci declara că: „nu sunt pregătit să mă implic în politică”.

Lansarea în politică

În urma succesului adus de concertele organizate cu participarea a multor vedete de talie internațională, intensa promovare pe rețelele sociale și după acuzațiile aduse lui Filat, Usatîi se lansează în politică.

La începutul anului 2014, după cum informează adevărul.ro, Usatîi a preluat Partidul Popular Republican, condus de Nicolae Andronic şi l-a redenumit în „Partidul Nostru”. La data de 10 iunie, Ministerul Justiţiei l-a anunţat că nu a aprobat schimbarea denumirii, siglei şi preşedintelui partidului, invocând încălcarea procedurei statutare a partidului.

În august 2014 Usatîi a creat un nou partid, intitulat „PaRUs” (Partidul lui Renato Usatîi), cu care intenţiona să participe la Alegerile parlamentare din 2014 din Republica Moldova, însă, pe 15 septembrie Ministerul Justiţiei a anunţat că nu a înregistrat partidul din cauza unor bănuieli că ar fi fost falsificate în jur de 30% de semnături de pe lista membrilor. Drept urmare, Ministerul de Interne a ridicat actele şi a iniţiat investigaţii.

Pe 30 septembrie 2014 Renato Usatîi a anunţat că va participa la alegerile parlamentare pe lista partidul politic ”Patria”, condus de fostul Ambasador al Moldovei în România şi fost şef al aparatului prezidenţial în perioada lui Petru Lucinschi, Emilian Ciobu. Pe 26 noiembrie 2014, în baza unei sesizări parvenite din partea Inspectoratului General de Poliţie, cum că Partidul „Patria” a folosit în campania electorală mijloace băneşti cu provenienţă din străinătate, Comisia Electorală Centrală a propus Curţii de Apel Chişinău să excludă din campania electorală Partidul „Patria”, condus de Renato Usatîi, iar a doua zi, Curtea de Apel a decis excluderea partidului de pe listele electorale pentru alegerile parlamentare din 2014 şi respingerea contestaţiei partidului „Patria” în acest sens.

Pe 28 noiembrie Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul înaintat de partidul „Patria” faţă de hotărârea Curţii de Apel Chişinău, definitivând excluderea formaţiunii din cursa electorală.

Cât despre orientarea politică a lui Renato Usatîi, cotidianul.ro vorbește despre faptul că este una vădit pro-rusă: „Voi închide Ambasada SUA şi voi face în loc un club de karaoke, dacă aceştia nu se vor purta cum trebuie. Şi aşa va păţi orice ambasadă, dacă se va implica în treburile noastre, va promova anumite partide”, a declarant Usatîi, adăugând că, după ce va ajunge la putere va provoca Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală (organizaţie creată de Moscova) să încerce să-i convingă pe moldoveni, timp de doi ani, care e mai bună.

Usatîi primar la Bălţi

Preşedintele ”Partidului Nostru”, la scrutinul din 14 iunie 2015, a câştigat detaşat cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi, cu 72,46% din voturi.

A fost învestit oficial în funcţia de primar la 2 iulie 2015. În scurta sa activitate în această postură, conform luchianiuc.com, Usatîi a fost prezent la primărie de la data învestirii în funcție și până la 13 mai 2016 doar 97 de zile, marea majoritate a timpului Usatîi l-a petrecut în deplasări la Moscova și a fost prezent la protestele organizate de PSRM și Platforma DA la Chișinău. Totodată în luna octombrie al anului trecut, la Bălți a fost organizat un protest anti-Usatîi. Mai mulți locuitori ai orașului declarau că sunt dezamăgiți și nemulțumiți de faptul că primarul Renato Usatîi a promis multe în campania electorală locală, dar a lăsat de izbeliște capitala de nord.

imag 4.jpg 

Sursa: ziarulnational.md

Bănuit de activități criminale

Numele lui Renato Usatîi a fost legat de mai multe crime și scandaluri, dovadă fiind numeroase filmulețe video și investigații care au bulversat opinia publică. De exemplu, evz.ro scria în noiembrie 2014 despre Renato Usatîi că ar participa la acţiuni de spionaj desfăşurate de serviciul secret rus, FSB care a racolat mai mulţi moldoveni pentru a sluji Rusia în defavoarea intereselor naţionale ale Republicii Moldova.

Un alt caz răsunător îl leagă de bancherul rus Gherman Gorbunțov, care a supraviețuit unui atentat la Londra, după ce a fost împușcat de șase ori de interlopul moldovean Vitalie Proca. Gorbunțov susține că atentatul la viața sa a fost pus la cale de Renato Usatîi, care în acea perioadă aspira la un fotoliu de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În 2014, Gorbunțov a mărturisit pentru postul de televiziune Antena 1 că: „Eu cred că Proca a executat un ordin al lui Renato Usatîi. Sunt multe discuții telefonice unde el povestește cum mi-a furat banca, că îi eram incomod, că trebuie să decidă cardinal ce să facă cu mine”, a declarat Gherman Gorbunțov.

De cealaltă parte, Renato Usatîi susţinea că nu are nicio legătură cu tentativa de asasinat, ba chiar ar fi colaborat cu poliţia pentru arestarea lui Gorbunțov.

„Pentru mine era important ca el să fie reținut, deoarece acesta a comandat asasinarea mea. Și cum eu în același timp să trimit killeri? Mai ales niște killeri obosiți. Rușii dacă vroiau să-i pună capăt, nu îl găseau nici cu microscopul. Rușii să caute killer în Republica Moldova? Nu vă supărați, dar e prea complicat”, a spus Usatîi.

La data de 28 noiembrie 2014, organizaţia RISE Project a publicat un film documentar de investigaţie jurnalistică în care prezintă dovezi suplimentare referitoare la implicarea lui Usatîi în tentativa de omor. RISE a demonstrat şi legăturile acestuia cu lumea criminală din Federaţia Rusă. Anterior presa a mai scris şi despre faptul că Usatîi are legături strânse şi cu lumea criminală din Moldova, un exemplu în acest sens fiind „hoţul în lege” Grigore Karamalak (Bulgaru’), căutat de Interpol şi anchetat în Republica Moldova.

În presă au apărut și înregistrări audio în care Usatîi poartă convorbiri cu membrii grupării criminale „Solntsevo”. Unul dintre numele invocate telefonic de Usatîi este cel al lui Averin Victor Sergheevici, zis „Avera” — membru important al sindicatului criminal rus Solntsevso, sau cel al lui „Grişa”, adică Grigore Karamalak, cu care Usatîi spunea că, fiind vecini, are întâlniri în fiecare săptămână. Site-ul rusesc crimerussia.ru scria chiar că Usatîi a fost „executorul dorinţelor” grupării criminale Solntsevo, care-şi desfăşoară activitatea din Federaţia Rusă.

De mai multe ori Usatîi a spus că autorităţile vor să-l aresteze, că pe numele său ar exista numeroase dosare penale. El a lăsat să se înţeleagă că plecările lui la Moscova, în momente critice, când oamenii legii ar vrea să pună mâna pe el, ar avea o explicaţie, deşi până şi procurorii au înţeles că ratingul lui creşte cu fiecare reţinere.

În campania electorală din toamna lui 2014, Usatîi declara că pe numele lui ar exista 16 dosare penale, fără a oferi mai multe detalii. Nici procurorii nu au fost mai expliciți la acest capitol. Potrivit „Ziarului de Gardă” în ianuarie 2016, numele lui Usatîi figura în doar trei dosare penale, „în care era bănuit că ar fi amenințat un jurnalist de la un post de televiziune, că ar fi făcut contrabandă, după ce ar fi adus în perioada 2009-2014 în țară peste 6 milioane de lei, pe care i-ar fi tăinuit de organul vamal, dar și pentru că l-ar fi filat ilegal pe comisarul de Bălți”.

Ultimul dosar pe numele lui a fost deschis în ianuarie 2016 de Procuratura Generală pentru că l-ar fi amenințat pe președintele Nicolae Timofti, în timpul unor mitinguri, cu „vătămarea integrității corporale și a sănătății”.

Legăturile cu Vlad Filat

În ultimii ani, la Chişinău se vorbea despre faptul că Renato Usatîi ar fi fost consilierul neoficial al premierului Vlad Filat în Rusia. Renato Usatîi a spus că a deţinut funcţia de consilier principal de stat al prim-ministrului Vlad Filat în perioada 2010-2013, prezentând presei şi legitimațiile de serviciu.

imag 5.jpg

Sursa: realitatea.md

Omul de afaceri Renato Usatîi a mai declarat că a finanţat o deplasare de lux a ex-premierului Vlad Filat la München, Germania, pentru a vedea live finala Champions League din mai 2012. Potrivit unei investigații RISE Project, cei doi, împreună cu feciorul lui Filat, Luca, ar fi călătorit împreună cu acelaşi avion privat, ar fi locuit în acelaşi hotel de cinci stele şi ar fi stat în aceeaşi lojă VIP de pe Allianz Arena din München. Escapada ar fi costat în total peste 100.000 de euro. Iniţial Filat nu a vrut să comenteze informaţiile scoase la iveală de jurnaliștii RISE. La câteva zile însă avea să declare la postul public de televiziune că are suficienţi bani ca să meargă şi la fotbal, şi să-şi plătească hotelul, şi să-şi asigure orice cheltuieli. „Poate că aceste atacuri au fost, într-un anumit sens, orchestrate. Este simplu să vedem de unde vin şi ce ar urmării“, a comentat atunci Filat.

Usatîi a prezentat o serie de înregistrări audio, diverse scheme de corupție și a organizat proteste în adresa fostului premier. Ex-premierul Ion Sturza avea să noteze că dorința lui Usatîi de a „se ocupa de politică” s-a născut din supărarea față de Vlad Filat.

Primarul de Bălți ar fi postat chiar și un film cu conținut pornografic cu fostul lider PLDM. Comentatorii au speculat că filmarea a fost realizată în casa lui Usatîi de la Moscova.

La protestul organizat înainte de a fi arestat Filat, Usatîi a declarat că cel care îl va prinde pe Filat va primi cadou un mercedes: "Un mercedes de lux, cu salon din piele".

La scurt timp după ce Vlad Filat, a fost pus în arest preventiv, Renato Usatîi a publicat pe Youtube o serie de înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre Filat şi Ilan Shor, apoi a plecat la Moscova.

În octombrie 2015 Usatîi a fost învinuit de violarea corespondenței, în legătură cu publicarea convorbirilor telefonice între fostul premier Vlad Filat și omul de afaceri Ilan Shor. În interceptările publicate de Usatîi, vocea atribuită lui Vlad Filat îi propune interlocutorului să „ajute financiar”, iar cea atribuită lui Shor vorbește despre aducerea în biroul lui Filat a unei sume de 20 de milioane de lei.

Lider în sondajele de opinie

La 29 Septembrie 2015, Usatîi era personalitatea politică ce se bucura de cea mai înaltă încredere în rândul populației - 31%, datele se conțin în sondajul de opinie realizat de CBS Axa.

Potrivit Barometrului de Opinie Publică, la 8 decembrie 2015, Usatîi continuă să fie lider în topul politicienilor din Republica Moldova. Majoritatea cetățenilor Moldovei voiau să-l vadă pe Renato Usatîi în funcția de șef al statului. Dacă Președintele Republicii Moldova ar fi ales prin vot direct, pentru candidatura lui Renato Usatîi ar vota 25% din alegători.

În contextul unui sondaj efectuat de Institutul de Politici Publice, publicat în data de 4 mai 2016, la întrebarea în care dintre politicieni au cel mai mult încredere, cetăţenii l-au plasat pe primele locuri și pe liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.