Filipov, a rămas fără mandat de primar, după ce Curtea de Apel Cahul l-a recunoscut pe acesta vinovat de tăierea mai multor copaci bătrâni din scuarul primăriei.

Instanţa l-a privat de dreptul de a ocupa funcție, începând cu data de 5 aprilie 2016, Filipov făcându-se vinovat de săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 328 alineatul 3 (b, d) din Codul Penal al Republicii Moldova „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”.

"În scuarul care se află vizavi de primărie au fost 108 copaci. Cu timpul, o mare parte dintre ei s-au uscat, au rămas doar 26. Consiliul local a emis o decizie cu privire tăierea lor. Cu toate acestea, mai târziu s-a constatat că pădurarul nu a luat autorizația corespunzătoare de la serviciul ecologic, înainte de a executa decizia. Curtea a considerat că, așa cum pădurarul se află în subordonarea primarului, eu trebuie să răspund pentru acțiunile acestuia", a spus Filipov pentru NewsMaker.

Filipov consideră că decizia Curţii de Apel Cahul privind suspendarea sa din funcţie este o comandă politică. Potrivit edilului, prin această decizie, Partidul Democrat se răzbună pentru că nu s-ar fi conformat mai multor comenzi venite din partea acestora.

Iniţial, nu înţelegeam de ce, începând cu anul 2009, sunt persecutat, parcă nu sunt mare politician, apoi am înţeles că toţi primarii care se opun guvernării sunt cei mai mari duşmani ai neamului. Pentru prima dată, am devenit incomod clasei politice când m-am opus pentru ca Marian Lupu să fie ales ca şef de stat. A urmat apoi împotrivirea optimizărilor în regiune, după care susţinerea referendumului din Găgăuzia. Iată de aici şi problemele, pentru că guvernarea vorbeşte frumos, dar eu ca primar, nu pot să spun poveşti oamenilor din localitate, când toţi vedem că în ţară este rău”, a menționat Serghei Filipov pentru zdg.md.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, se arată dezamăgit de decizia Curţii de Apel Cahul prin care primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov, a fost demis pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, deoarece a tăiat mai mulţi copaci din scuarul primăriei.

Înaltul oficial european blamează această decizie, declarând că este una motivată politic. „Derutat şi dezamăgit de sentinţa pronunţată ieri de Curtea de Apel Cahul împotriva primarului din Taraclia, Serghei Filipov. Această hotărâre este motivată politic şi încearcă să-l împiedice pe domnul Filipov să ocupe funcţii publice timp de doi ani, începând cu ziua de astăzi. Şefii misiunii Uniunii Europene au discutat problema în această dimineaţă, exprimându-şi îngrijorarea”, a scris Pirkka Tapiola pe pagina sa de Facebook.

Și Vladimir Voronin consideră că decizia instanței de a demite primarul or. Taraclia, Serghei Filipov pentru tăierea unor copaci bătrâni, nu este una justă. „Filipov a fost un prim-secretar de partid și unul foarte reușit. El are capacități foarte puternice și este foarte cinstit, chiar dacă ne-a părăsit pe noi. Ei au avut niște conflicte la nivel de raion, fiindcă este unul specific bulgar.  Față de PCRM sau Voronin el nu are nici un fel de întrebări. Acolo pe loc ceva nu s-a primit și el a plecat. Totuși nu este cinstit ceea cum s-a procedat cu el. Cu Filipov nu am discutat niciodată de când a plecat de la noi. Îmi pare rău, fiindcă nu merita el să fie demis pentru tăierea acestor trei  arbori tuia de 70 de ani. Copacii respectivi erau când prima dată s-a format raionul Taraclia. Eu eram în Guvern și eram responsabil de formarea raionului Taraclia”, a declarat Vladimir Voronin în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la postul de televiziune Național4.