Născut la 15 iulie 1966 în Atîrau, Kazahstan. A facut studiile in Atîrau la Institutul de Petrol și Gaze. Decernat cu ordinul "Kurmet", Diploma de onoare a președintelui RK, medalie "Atameken".

În perioada 1998-2002 - reprezentant oficial al companiei "KazakhOil" in SA "Răfinărie Atîrau". În perioada 2002-2003 funcționeaza ca inspector la președinte al SA "Răfinărie Atîrau", iar în perioada 2003-2004 ca director general adjunct al SA "KazMunayGas".

In aprilie-iulie 2004 a operat în poziția de director comercial al SA "Răfinărie Atîrau", iar din 2004 pină 2012 a fost director general al uzinei.

Din decembrie 2012 a devenit director general al «Batumi Industrial Holdings Ltd.» (o filială a "KazTransOil", care, la rândul său, este o filială a companiei de stat "KazMunayGas"). Compania deține terminalul de petrol  și port maritim la Batumi, Georgia.

În martie 2015, Curtea de Justiție din Tbilisi pe baza unor cereri de la mai multe companii de transport maritim a confiscat proprietatea filialei SA "KazTransOil" pentru a clarifica în continuare circumstanțele. Compania a fost acuzată de creșterea monopolă a prețurilor de servicii.

Pe data de 10 martie, anul 2015 Talgat Baitaziev a fost numit director general al Uzinei Metalurgice Moldovenești (UMM) cu sediul în Rîbnița, Transnistria. Potrivit unor surse, Baitaziev a fost invitat la post de director general al UMM personal de Președintele al Transnistriei Evgheni Șevciuk și ulterior a retras din companie circa 50 milioane dolari SUA.

In cercuri criminale Talgat Baitziev e cunoscut ca «financiarul» unei grupări criminale din Dnepropetrovsk.