A studiat la Colegiul Cooperativ din Republica Moldova (1989–1990), apoi și-a continuat studiile la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Facultatea de Drept (1990–1994).

Între anii 1994-1998, Vladimir Filat inițiază și conduce mai multe afaceri în România, fiind director general la RoMold Trading SRL din Iași (1994–1997) și președinte al Consiliului administrativ al Societății „Dosoftei” din Iași (1997–1998).

În anul 1998,  revine în Republica Moldova fiind numit în funcția de director general al Departamentului Privatizare și Administrare a Proprietății de Stat.

În perioada 12 martie–12 noiembrie 1999, a îndeplinit funcția de Ministru de Stat în Guvernul Sturza. În anul 2000 a fost ales vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova și a revenit în afaceri.

În urma alegerilor martie 2005, Vladimir Filat a obținut mandatul de parlamentar pe listele Blocului Moldova Democrată.

În 2007 a candidat pentru funcția de primar general al Municipiului Chișinău, acumulând 8,3% voturi.

Tot în 2007, mai exact în septembrie, părăsește rândurile Partidului Democrat și creează Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Congresul de constituire a PLDM a avut loc la 8 decembrie 2007, Filat fiind ales în funcția de președinte al formațiunii.

Din 25 septembrie 2009, Vlad Filat este numit prin decret prezidențial Prim-ministru al R. Moldova, funcție pe care a deținut-o până în martie 2013 atunci când în urma unui conflict intern în coaliția de guvernare, el a fost demis din funcția de prim-ministru.

În perioada 28 decembrie - 30 decembrie 2010 Vlad Filat a îndeplinit funcția de președinte interimar al Republicii Moldova. Iar pe 31 decembrie 2010 prin decretul lui Marian Lupu a fost renumit în funcția de prim-ministru.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova, Filat a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Vlad Filat – apropierea RM de UE

Cât a fost premier al Republicii Moldova, în perioada septembrie 2009 – martie 2013, Vlad Filat a avut, în materie de politică externă, acţiuni intense pentru apropierea ţării de Uniunea Europeană.

În decembrie 2013, Vlad Filat a fost decorat cu "Ordinul Republicii" de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, "în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în promovarea valorilor democratice şi pentru contribuţia substanţială la aprofundarea dialogului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană".

În iunie 2014, Guvernul Republicii Moldova a semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

Averea lui Filat

În 2010, ediţia din agenţia rusă de presă Rosbalt îi plasa pe Filat pe locul 3 în topul celor mai bogaţi moldoveni. Avera acestuia constituind 1,2 miliarde de dolari.

Filat ar fi făcut primii bani, din afacerile cu miliardarul Dinu Patriciu în România. Mai exact se vehicula că, Filat ar fi făcut contrabandă cu ţigări produse la Combinatul de tutun din Chişinău. Schema ar fi funcţionat cel puţin patru ani, între 1994 şi 1998. Acuzaţiile n-au fost niciodată dovedite, Filat infirmând constant acest fapt.

Vladimir Filat a indicat în declaraţia sa de avere depusă la Comisia Electorală Centrală, în vederea participării la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, că, în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2008, a obţinut venituri în valoare de 1 milion şi 229 854 de lei, deţinând doar o casă de locuit cu suprafaţa de 376,3 metri pătraţi (situată în strada Gurie Grosu nr. 27), un automobil marca BMW 760 (fabricat în 2005), un automobil TOYOTA RAV4 (fabricat în 2001) şi un automobil marca NIVA VAZ 21213. Vladimir Filat a declarat aceeaşi avere şi cu ocazia alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. Presa de la Chişinău a scris în acea perioadă că valoarea casei premierului Filat s-ar estima la 4,6 milioane de lei, arătând că celelalte bunuri imobiliare deţinute de Filat ar depăşi valoarea de 11,5 milioane de lei. Cumulate, aceste venituri şi proprietăţi se estimau la circa 11,6 milioane de dolari.

Tot în acea perioadă, averea lui Vladimir Filat ar fi crescut în doar un an de zile de la 11,6 milioane dolari la 1, 2 miliarde de dolari, multiplicându-se de circa 100 de ori.

În 2014 a obținut venituri de aproximativ jumătate de milion de euro. Conform realitatea.md, întrucât a ajuns deputat în ultima lună a anului 2014, Filat a obținut din salariul de funcție 10.395 de lei. Totuși, politicianul a avut alte venituri substanțiale anul trecut, de pe urma firmei în care deține o cotă de participare de 95% și care activează în România - SC Kapital Invest Company SA.

Firma i-a adus lui Vlad Filat un venit de 419.824 de euro. Soția lui Vlad Filat, Angela Gonța, a obținut anul 2014 un venit de peste 150 de mii de lei, la locul de muncă, și a mai primit o indemnizație de maternitate de 39 de mii de lei.

Potrivit declarației de avere, Vlad Filat are în proprietate o casă evaluată la peste trei milioane de lei, două garajuri cotate cu peste 150 de mii de lei fiecare și un teren estimat la peste un milion de lei. De asemenea, în declarația de venit, Filat a indicat un apartament, evaluat la 500 de mii de lei, care aparține cel mai probabil soției sale, întrucât a fost cumpărat în 2007, înainte de mariajul celor doi.

Totodată, Filat a indicat în declarația de avere că deține două autoturisme: un Porsche Cayenne, cumpărat la începutul anului trecut și care este condus de soția sa, și Toyota Corolla, cumpărată în 2009. Vlad Filat are deschise două conturi bancare pe numele său. În unul sunt depozitați 16 mii de euro, iar în celălalt – 150 de mii de lei. De asemenea, Filat a trecut în declarația sa de venit încă patru conturi bancare, unde sunt depozitate 44 de mii de euro, 22 de mii de dolari și 100 de mii de lei.

Cum a ajuns Filat la închisoare

La 15 octombrie 2015, parlamentul moldovean a votat ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Vlad Filat, acuzat de implicare în fraudele de la Banca de Economii. Pentru ridicarea imunităţii, au votat 79 din totalul de 101 parlamentari.

Ridicarea imunităţii parlamentare a fost cerută de Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, pentru ca acesta să poată fi anchetat. Atunci Gurin declara că: "Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor", a spus Corneliu Gurin.

"Ţinând cont de gravitatea faptelor cercetate, există bănuiala rezonabilă că Vladimir Filat, făcând uz de imunitatea parlamentară deţinută, va întreprinde acţiuni de împiedicare a procesului de administrare a probelor prin influenţarea martorilor, distrugerea sau tăinuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-voinţă de a se prezenta organului de urmărire penală", se menţionează în sesizare.

Totodată, liderul PLDM a fost învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

Înainte de a i se ridica imunitatea, Vlad Filat a ținut un discurs în parlament, a vorbit despre Voronin, Ghimpu, Lupu și relațiile lor cu Vlad Plahotniuc. Liderul PLDM a declarat că se va apăra și își va continua lupta sa, care va avea rezultate "prodigioase". Vlad Filat a spus că va scrie despre tot ce știe, ca "să sară totul în aer". Liberal-democratul a mai cerut societății să afle câți bani s-au furat de la Moldtelecom și care e situația de la Metalferos.

Totodată Filat i-a reproșat lui Gurin: „De ce nu am fost chemat eu ca cetățean să prezint declarații, să fiu audiat. Imediat din această clipă, calitatea de cetățean nu poate să mi-o ia nimeni. Niciun cetățean să nu recunoască această procuratură, acest centru anti-PLDM, această justiție.”

Tot în acel discurs Filat a lăsat de înțeles faptul că totul ar fi înscenat și dirijat de Vlad Plahotniuc: „Aici păpușarul a mai reușit să facă un joc. Eu unde nu mă voi afla, îmi voi continua activitatea. La noi în țară se iau decizii importante ori noaptea pe furiș, ori dimineața devreme când nimeni nu s-a trezit. Cei care consideră că prin mizeria de astăzi se rezolvă problemele oamenilor, greșesc amarnic. Borsetka, televiziuni, procuraturi, curți constituționale și multe alte lucruri pe care le folosiți n-o să mai ajute. Majorități cumpărate, șantajate prin consiliile raionale.”

Imeditat după acest discurs, Filat a rămas fără imunitate parlamentară și a fost arestat pentru 72 de ore, arestul lui fiind prelungit până în prezent, adică mai bine de 7 luni.

La câteva zile după arest, procurorii au pus sechestru pe cinci automobile care îi aparțin lui Vlad Filat — un Porsche Macan, două Touareg-uri, o Toyota Land Cruiser și un Mercedes Clasa S.

Mașinile fiind folosite în calitate de probe și având statut de corpuri delicte. Aceste automobile figurau în autodenunțul omului de afaceri Ilan Shor, depus la Procuratura Generală.

Vlad Filat renunță la politică

Președintele PLDM Vladimir Filat, a lansat pe 27 mai anul 2016,  un mesaj prin intermediul paginii sale de Facebook, anunțând că renunță la calitatea sa de lider al partidului si că-și suspendă calitatea de membru.

Independent.md notează că încă în calitatea de președinte al PLDM, Filat consideră că „în cel mai scurt timp, trebuie de organizat congresul partidului. Congres care urmează să ajusteze Programul, Statutul, dar şi să ia decizii ce vizează conducerea partidului”.

La acest congres, eu îmi voi depune mandatul de preşedinte şi îmi voi suspenda calitatea de membru. Este o decizie conştientă şi sper că această hotărâre a mea va permite PLDM - ului să acţioneze eficient, având o conducere funcţională. Sarcina noii conduceri a partidului este complicată, dar nu mai complicată decât cea care a fost în 2007. Dacă atunci am reuşit, cred că şi acum este posibil. Oamenii au nevoie de lideri cu caracter, de idei naţionale, nu de funcţionari. De aceea, la congres trebuie aleasă o conducere puternică şi luptătoare”, se arată în mesajul lui Filat.