Concurenții electorali, înscriși în cursa pentru prezidențiale au prezentat la CEC rapoartele privind veniturile și cheltuielile efectuate în primele 2 săptămâni din campania electorală. Cifrele prezentate în rapoarte variază între 0 și 15 mln de lei.

Astfel, cele mai mari cheltuieli au fost efectuate de către candidatul democraților, Marian Lupu, care a prezentat cheltuieli de peste 15,3 mln de lei. Banii cheltuiți de Lupu au fost donați de peste 1000 de persoane fizice, donațiile variind între 1000 și 70 mii lei. În total, cheltuielile acestui candidat le depășește pe cele ale celorlalți candidați, cumulativ.

Lupu_venturi.jpg

Lupu este urmat, la categoria cheltuieli, de candidatul Partidului Nostru – Dmitri Ciubașenco. Potrivit Raportului, Ciubașenco a cheltuit 4,4 mln de lei. Banii au fost donați atât de persoane fizice, cât și de juridice.

ciubashenko.jpg

Cheltuieli de peste 2 mln de lei au indicat candidații Iurie Leancă, Mihai Ghimpu, Inna Popenco și Igor Dodon. 

Iurie Leancă a primit donații de la 75 persoane fizice și 4 companii, sumele variind între 1000 și 400000 lei. Printre donatorii persoane fizice, se regăsește și fostul prim-vicepreședinte al Unibank (bancă lichidată alături de BEM și BS), Ghenadie Cernei. De asemenea, în listă figurează și o persoană cu numele Ana Ursachi, însă nu este clar dacă este vorba despre cunoscuta avocată.Totodată, printre donatorii persoane fizice, este indicată aceeași persoană care figurează ca director la una dintre companiile donatoare. Astfel, Ruslan Alass a donat în ambele cazuri 50 mii lei.

^4E9E8DD7D3A95816411B5A62305DA48E255E17668FFAC3A872^pimgpsh_fullsize_distr.jpg

Banii pentru candidatul PL au fost donați de 8 persoane fizice, iar sumele au variat între 2000 și 500000 lei. Printre donatori se regăsește și actualul șef al Căilor Ferate, Iurii Topală, dar şi deputatul PL, Iurie Dârda. În cazul Innei Popenco, sume între 46 de mii și 660 mii lei au fost donate de 3 companii, printre care și cunoscuta companie Dufremol, asociată primarului de Orhei, Ilan Shor. În cayul celorlalte 2 companii, banii au fost donaţi de mama lui Şor, Ilona Şor. Pentru Igor Dodon, banii au fost donați de circa 125 de persoane fizice, sumele variind între 1000 și 60000 lei.

gimpu.jpg

popenco.jpg

dodon.jpg

Candidata independentă Silvia Radu a raportat cheltuieli de 1,8 mln lei, bani (între 197000 și 499000 lei) donați de ea și soţul său, Vergiliu Radu.

radu.jpg

Cele mai mici cheltuieli au fost raportate de Maia Sandu – circa 80 mii lei și Valeriu Ghilețchi – 64 mii lei. Pentru Maia Sandu banii au fost donați de o companie și de partidul PAS, iar pentru Valeriu Ghilețchi de către Eugen Ghilețchi.

sandu.jpg

giletkii.jpg

Candidatul partidului Dreapta, Ana Guțu nu a reușit să prezinte în termen raportul financiar, menţionând că nu a reuşit să deschidă contul bancar, iar Maia Laguta nu a prezentat nici o explicaţie cu privire la lipsa raportului.

De asemenea, candidatul Platformei DA, retras recent din cursă în favoarea Maiei Sandu, a indicat 0 cheltuieli.

După cum se poate vedea în rapoarte, cele mai mari cheltuieli au fost efectuate pentru publicitate.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii