Membrii Comisiei Electorale Centrale au avut o întrevedere cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul căreia au fost identificate soluții pentru o mai bună desfășurare a turului II de scrutin peste hotarele țării.

Alina Russu, președintele CEC, a apreciat drept constructivă conlucrarea instituțională între CEC și MAEIE. „Este de datoria noastră să creăm condiții optime și să identificăm mecanisme ce ar facilita accesul la votare, astfel încît mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova aflați în străinătate să-și poată exercita liber și nestingherit dreptul de vot”, a menționat Alina Russu.

Secretar general al MAEIE, Anatol Vangheli și-a exprimat gratitudinea pentru susținerea CEC în vederea bunei desfășurări a scrutinului prezidențial în secțiile de votare deschise peste hotare și a asigurat că serviciul diplomatic va depune şi în continuare eforturile necesare pentru o activitate reușită și în ziua de 13 noiembrie curent.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, turul II de scrutin se organizează și se desfășoară în aceleași condiții ca și turul I de scrutin (cu aceleași consilii și birouri electorale, în baza acelorași liste electorale). Dar, fiind conștienți de faptul că în turul II de scrutin ar putea să se înregistreze o prezență la urne mai înaltă în rîndul diasporei decît în ziua de 30 octombrie, în cadrul întrevederii s-a decis majorarea numărului de membri ai birourilor electorale pînă la plafonul maxim stabilit de lege, pînă la 11 membri.

O altă soluție propusă constă în majorarea tirajului buletinelor de vot destinat secțiilor de votare deschise în străinătate, pînă la 3000 exemplare, cantitatea maximă stabilită de Codul electoral.

Cetățenii plecați din țară, au posibilitatea să voteze în cele 100 secții de votare deschise în străinătate.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii