Lista candidaților independenți la alegerile prezidențiale din această toamnă, se extinde. Comisia Electorală Centrală a înregistrat pe, 4 septembrie curent, încă 4 grupuri de inițiativă care vor colecta semnături în susținerea candidaților independenți.

Cei 4 candidați sunt: avocatul Ion Dron; deputatul neafiliat Valeriu Ghilețchi; activistul civic Oleg Brega și analistul politic Roman Mihăeș

Ion Dron este avocat și preşedinte al Asociaţiei „Centrul de iniţiativă şi monitorizare a autorităţilor publice”. Anul trecut, a vrut să candideze independent la funcţia de primar al capitalei, dar nu a reuşit să colecteze semnăturile necesare. Potrivit anticoruptie.md, Dron a fost apărătorul lui Sergiu Mocanu, liderul Mișcării Populare Antimafie, pe numele căruia a fost intentat un dosar penal după evenimentele din 7 aprilie 2009. 

Valeriu Ghilețchi este în prezent deputat neafiliat în Parlamentul RM. El a obținut mandatul de deputat în 2009 pe lista Partidului Liberal Democrat, fiind exclus din rândurile acestuia la începutul anului curent, după ce a votat pentru învestirea Guvernului condus de democratul Pavel Filip. Politicianul a candidat independent și la alegerile prezidențiale din anul 2001, când a obținut 1,74% din voturi.

Oleg Brega este cunoscut ca jurnalist și activist civic. El este membru și fost președinte al organizației non-guvernamentale “Hyde Park” și editor al portalului Curaj.tv. Oleg Brega a candidat anterior pentru funcția de primar general al municipiului Chişinău,din partea Partidului „Democrația Acasă” în alegerile locale generale din 2015. Atunci Brega a obținut 1,37% din sufragii. Pe 3 noiembrie 2014, Oleg Brega a fost din nou înregistrat în cursa electorală, de această dată pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Activistul nu a depășit pragul electoral de 2%, stabilit pentru un candidat independent, obţinînd doar 0.88% din numărul total de voturi.

Roman Mihăeș este activist al sectorului neguvernamental din Republica Moldova, președinte al Asociației “Moldova Europeană Unită”, militant pentru drepturile omului și avocat. Este licențiat în drept și magistru în politologie.

Amintim că pe 2 septembrie curent, alți 2 candidați independenți și-au înregistrat grupurile de inițiativă la CEC. Cei doi sunt juristul Mihai Gorj și afaceristul Artur Croitor.

Astfel, până în prezent, în cursa electorală s-au înscris 6 candidați independenți și 8 candidați desemnați de partide politice. De asemenea, PCRM a anunțat că formațiunea nu înaintează nici un candidat și că va boicota alegerile prezidențiale.

Pretendenții la cea mai înaltă funcție în stat, mai au posibilitate să depună cereri la CEC în vederea până la 9 septembrie curent.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii