Asociația Promo-LEX a făcut public un raport de Observare a Alegerilor Președintelui din 30 octombrie 2016 curent. Potrivit acestuia, au fost constatate mai multe nereguli, printre care: utilizarea resurselor administrative, oferirea cadourilor în perioada electorală, activități de denigrare și de PR negru, colectare a semnăturilor de către persoane neautorizate și nedeclararea cheltuielilor reale.

Totodată, asociația și-a exprimat îngrijorarea privind întârzierea aprobării completărilor la Codul Penal, cu privire la coruperea alegătorilor în alegerile prezidențiale, ceea ce poate împiedica atragerea la răspundere și sancționarea persoanelor care vor admite asemenea infracțiuni. În acest context, Misiunea a constatat 10 cazuri de oferire a cadourilor cu tentă electorală, dintre care 5 cu implicarea reprezentanților democraților și 5 cu cei ai socialiștilor.

Promolex a reiterat și problema prezenței persoanelor decedate în registrele alegătorilor (constatată în 6 localități), dar și necorespunderea adreselor din registru cu cele din buletinul de identitate (în 7 localități).

O problemă majoră constatată de asociație este cea a utilizării resurselor administrative în promovarea unui candidat sau potențial candidat. Astfel, potrivit raportului, reprezentanții APL de nivelul I și II s-au implicat activ, în timpul orelor de muncă, în organizarea colectării semnăturilor, precum și organizarea întâlnirilor cu cetățenii, în cadrul campaniilor politice și electorale.

Potrivit constatărilor asociației, au fost înregistrate cel puțin 20 cazuri de utilizare a resurselor administrative:  democrații – 13 cazuri; socialiștii – 3 cazuri; partidul Nostru – 1 caz; mișcarea Ravnopravie – 1 caz; popular-europenii – 1 caz și candidatul independent, Vasile Tarlev – 1 caz.

De asemenea, s-a constatat că pentru colectarea semnăturilor în susținerea a cel puțin 12 candidați s-au implicat persoane care nu erau înregistrate ca membri ai grupurilor de inițiativă. Astfel de cazuri au fost constate în cazul următorilor candidați: Mihai Ghimpu, Andrei Năstase, Marian Lupu, Iurie Leancă, Igor Dodon, Maia Sandu, Inna Popenco, Valeriu Ghilețchi,  Dumitru Ciubașenco, Vasile Tarlev, Vitalia Pavlicenco și Silvia Radu.

Printre neregulile constate se numără și activitățile cu tentă electorală. Astfel, au fost constatate cel puțin 32 de activități cu tentă electorală: Iurie Leancă (4 activități), Dumitru Ciubașenco (6 activități), Marian Lupu (7 activități), Igor Dodon (5 activități), Andrei Năstase (4 activități), Maia Sandu (2 activități), Mihai Ghimpu (2 activități),  Artur Croitor (1 activitate), Vadim Brînzan (1 activitate).

Cu privire la rapoartele financiare, Promolex a menționat că din cele 24 de grupuri de inițiativă care au colectat semnături, doar 11 au depus rapoarte financiare, dar și în dreptul acestora pot fi puse mai multe semne de întrebare.  Potrivit asociației, nici un grup de inițiativă nu a prezentat cheltuieli reale pentru publicitatea în scop de colectare a semnăturilor pe platformele online.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii