Comisia Electorală Centrală s-a autosesizat  pe marginea investigației  RISE referitoare la identificarea unor persoane decedate în Registrul de Stat al Alegătorilor.

Potrivit comunicatului instituției, a fost inițiată și o procedură de control intern pentru verificarea datelor conținute în registru, iar în caz de confirmare a informațiilor din investigație, să se identifice cauzele.

Potrivit CEC, verificările făcute de jurnaliștii RISE au avut la bază date învechite cu privire la alegătorii înregistrați în RSA, deoarece aplicația on-line de pe pagina Comisiei reflectă înscrisurile în listele electorale după ultimul scrutin desfășurat, nu situația la zi. CEC susține că doar 3 din 100 de persoane, prezente în lista făcută publică, se mai regăsesc în RSA.

Instituția va continua să examineze cazul și deja a inițiat verificări complexe, cu antrenarea specialiștilor de la Serviciul Stare Civilă și Î.S. “CRIS Registru”. De asemenea, instituția a făcut apel la  instituțiile implicate în procesul de evidență și documentare a populației să actualizeze datele despre cetățenii Republicii Moldova.  

Amintim că investigația RISE a arătat că numele a sute de persoane decedate se regăsesc în listele electorale, care oficial pot să-și aleagă viitorul președinte, Reporterii portalului au verificat peste 300 de persoane decedate, dintre care 100 pot vota.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii