Au fost prezentate rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie, după prelucrarea a 100% din procesele verbale.

Potrivit rezultatelor finale, liderul socialist, Igor Dodon a acumulat 47,98%, adică 680 de mii 550 din voturi, iar candidatul comun PAS, PLDM și PPDA, Maia Sandu a obținut 38,71%, fiind aleasă de 545 mii 483 de cetățeni. 

Pe locul trei se poziționează Dumitru Ciubaşenco cu 6,03%, urmat de candidatul Partidului Popular European, Iurie Leancă care a obținut 3,11% din voturi. 
Candidatul Partidului Liberal, Liberalul Mihai Ghimpu a primit votul a 1,8% din alegători, iar candidatul independent Valeriu Ghileţchi – 1,08%. Maia Laguta a obținut 0,76%, Silvia Radu – 0,37% și candidata Partidului Dreapta, Ana Guţu - 0,17%.

5819a9583eb64.png

La urne s-au prezentat aproape jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova.

Pentru Dodon, au votat cei de la Bălți, Soroca, Briceni, Edineț și tot nordul țării, dar și raioanele din sudul țării, inclusiv UTA Găgăuzia. Maia Sandu a învins la Chișinău și în tot centrul țării, totodată ea este și preferata diasporei.

Igor Dodon şi Maia Sandu urmează se se dueleze în turul doi al alegerilor prezidenţiale, pe 13 noiembrie curent.

  Socialistul declara că, va obține victoria cu 60 de % în turul II și că, Maia Sandu trebuie să se pregătească de înfrângere. Replica liderului PAS nu a întârziat să apară, aceasta afirmă că, oamenii împreună cu toată Moldova îl vor învinge. 

Amintim că, este pentru a doua oară în ultimii 25 de ani când președintele este ales de popor, până acum şeful statului fiind ales de Parlament.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii