Businessmanul american de origine moldoveană, Vadim Brînzan, care a revenit în Republica Moldova pentru a candida la prezidenţiale, susţine că autorităţile din SUA investighează frauda bancară din Republica Moldova.

Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii “Interpol”, de la postul de televiziune TV 7. 

“Din momentul în care apare un procuror independent, magistrat, e nevoie de cel puţin trei persoane care să vorbească, ca să se afle detalii. Cei care au fost condamnaţi pentru fapta săvârşită, trebuie să şi-o ispăşească, dacă nu, trebuie investigat în afara politicului. Dar răspunsul va veni de la Guvernul SUA. Asta se va întâmpla mai devreme sau mai târziu, când SUA va veni cu un răspuns. Există o investigaţie în SUA pe furtul banilor din Moldova”, a precizat omul de afaceri.

Vadim Brînzan explică interesul americanilor pentru investigarea furtului miliardului prin faptul că ar fi implicată şi o bancă din SUA: “Justiţia americană triumfează pe teritoriul SUA. Furtul miliardului din băncile moldoveneşti cade sub incidenţa legislaţiei americane, pentru că este implicată o bancă din SUA. Ei vor avea grijă de spălarea banilor, care s-a făcut pe teritoriul lor”.

Vadim Brînzan.jpg

Deşi se arată convins că vinovaţii vor fi pedepsiţi pentru delapidarea sistemului bancar, Brînzan este mai puţin optimist în privinţa recuperării banilor. 

“Sunt sigur că se ştie cine a stat în spatele acestor afaceri şi vor fi traşi la răspundere. Însă suma nu va putea fi recuperată în întregime. Dacă banii au plecat în off-shor, urma dispare. Poţi suna la bancă şi să spui că am un miliard şi vreau să-i ridic în aur, apoi treci drumul şi îi depui la banca de alături şi gata, se pierde urma, nu poţi să dai de capăt”, a spus Brînzan. 

Absolvent al Şcolii de business din Harvard, Vadim Brînzan a deţinut mai multe funcţii importante în bănci prestigioase din Statele Unite, iar din 2014 este fondatorul și partenerul principal al Companiei de investiții Logos Advisors cu sediul în Miami.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii