În acest an, la 27 august, se împlinesc 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Acum 25 de ani, în urma puciului eșuat de la Moscova organizat de un grup de demnitari comuniști radicali, Parlamentul de la Chișinău votează declarația de independență care prevedea, între altele, detașarea de Uniunea Sovietică, repunerea în drepturi a limbii române, condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov între URSS și Germania nazistă în urma căruia Basarabia a fost ocupată în 1940 de trupele sovietice.

Declaratia de Independentă

Inițial la 27 august 1991 în centrul Chişinăului, a fost convocată Marea Adunare Naţională, iar în aceeaşi zi a fost convocată o şedinţă extraordinară a parlamentului, în timpul căreia a fost adoptată cu o majoritate de voturi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

„Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul, viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, se spunea în Declaraţia de Independenţă, care a fost adoptată unanim de cei 278 de deputaţi prezenţi.

Prin actul de independență, Republica Moldova se desprindea de URSS, în care a fost înglobată în 1940.

În aceeaşi zi, România a recunoscut independenţa Republicii Moldova, iar la 28 august, acest act de voinţă a Moldovei a fost recunoscut de Georgia şi apoi de către alte state din fosta URSS şi din Occident.

Mircea Snegur, președintele de atunci a Republicii Moldova, spunea: „Noi toţi traversăm acum momente cruciale. Rusia a recunoscut independenţa ţărilor baltice. Şi-au proclamat independenţa Ucraina, Georgia şi Bielorusia. Afirmaţia cum că Federaţia ce ni se propunea ar ţine cont de suveranitatea noastră ca popor este o ficţiune. Iată de ce calea cea mai acceptabilă pentru noi este independenţa.”

Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chişinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010.

Declaratia1.png

Declaratia2.png

Declaratia3.png

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii