Circa 160 de cazinouri din întreaga țară au fost închise și sigilate de către poliție ca urmare a înștiințării Camerei de Licențiere privind suspendarea licențelor eliberate pentru genul de activitate în domeniul jocurilor de noroc.

Oamenii legii au menționat că patronii celor mai multe localuri de jocuri de noroc nu s-au conformat deciziei de suspendare a activității și a fost nevoie de intervenția poliției, care a sigilat intrările în sălile cu aparate de joc.

Cinci angajați ai Camerei de Licențiere printre care și un director adjunct au fost reținuți ieri într-un dosar de corupție de către ofițerii CNA în colaborare cu procurorii anticorupție.

Cauza penală vizează acțiuni de corupție și depășirea atribuțiilor de serviciu. Astfel, toți cei cinci au fost reținuți pentru 72 de ore fiind escortați la sediul CNA.

Funcţionarii, sunt bănuiţi de comiterea unui şir de fraude la eliberarea sau prelungirea licenţelor pentru agenţii economici, ce prestează servicii în domeniul jocurilor de noroc, fapt ce a cauzat prejudicii de 15 000 000 de lei bugetului de stat.

Angajaţii ar fi manipulat sistemul electronic e-Licenţiere, prin introducerea informaţiilor eronate despre eliberarea, reperfectarea sau prelungirea licenţelor pentru patronii de cazinouri sau săli de jocuri de noroc. În urma unei inspecţii financiare, s-a stabilit că deşi agenţii economici prezentau pachete incomplete de acte pentru obţinerea sau prelungirea licenţei, unele documente având chiar şi termenul expirat, în sistemul electronic e-Licenţiere figura o rezoluţie favorabilă.

Nereguli s-au depistat şi la încasarea plăţilor pentru eliberarea/prelungirea licenţelor. În urma auditului, s-a stabilit că, deşi  taxele nu erau achitate în termen, agenţii economici nu plăteau penalităţile pentru întârziere. Din această cauză, pe parcursul a 10 luni ale anului curent,  bugetul de stat a fost prejudiciat cu 15 000 000 de lei.

În acest caz a fost iniţiată o urmărire penală, iar bănuiţii riscă pedepse cu închisoare de până la  10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

De asemenea, Ministerul Economiei s-a autosesizat și a suspendat conducerea instituției din funcție până la finalizarea procesului penal.

„Ținând cont de faptul că printre neregulile depistate planează suspiciuni de încălcare a legislației naționale privind eliberarea licențelor pentru genul ”activitatea în domeniul jocului de noroc”, precum și lipsa controlului asupra agenților economici cărora le-a fost retrasă licența, Ministerul Economiei, până la finalizarea anchetei, a decis stoparea procesului de eliberare a licențelor în domeniul dat. Pentru asigurarea activității Camerei de Licențiere, Ministerul Economiei a numit un administrator interimar, iar colaboratorii instituției au fost încurajați să colaboreze cu organele de anchetă în procesul de investigare a neregulilor depistate.” se arată în comunicatul emis de Ministerul Economiei.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii