După ce săptămână trecută, societatea de la București a fost șocată de vestea a două morți suspecte de la Spitalul de Arși din capitală României, autoritățile de peste Prut au anunțat primele măsuri, care urmează să fie întreprinse.
  
Potrivit Hotnews.ro, Ministerul Sănătăţii a alocat aproape 500.000 de lei pentru igienizarea secţiei de Terapie Intensivă, a spațiilor de cazare, dotarea cu echipamente și mobilier, dotarea Unității de Transfuzii, și a sălilor de operație, includerea în schemă de personal a unui post de infecționist și angajarea unui epidemiolog. 

Totodată din acești bani se vor instala și dispensere pentru dezinfectanți de mâini la intrarea și ieșirea din toate saloanele și toate spațiile în care se oferă îngrijiri medicale.

Pentru ca cele descrise mai sus să fie aplicate în practică, spitalul are la dispoziţie 30 de zile.  

În același timp, azi dimineața mai mulţi angajaţi ai spitalului, printre care și Maricela Ardeleanu, medic primar chirurgie plastică şi reparatorie la Spitalul de Arsuri au fost citaţi de procurori pentru a da declaraţii în dosarul despre decesul unei femei care i-a fost administrată o altă grupă decât cea pe care o avea și a bărbatului a cărui răni au fost contaminate cu larve. 

Pe aceste cazuri, ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat pentru Digi24 că medicul care a filmat rana cu larve, după ce a lăsat camera, a încercat să ajute pacientul. Ministrul afirmă că problemele de la Spitalul de Arşi din Bucureşti sunt legate de managementul defectuos.  

„Omul a murit, modul în care au apărut larvele asta e în neregulă. Este o chestiune care ţine de management, managerul trebuie să fie un bun gospodar, să nu aibă titluri, nu trebuie să aibă titluri, oricine ar fi medic, în orice spital, dacă condiţiile nu sunt în măsură să servească pacientul înseamnă că avem nevoie de un alt manager. Acolo e o greşeală de management, nu se poate vorbi de o problemă de finanţare, e chestiune de management. E poate mai mult, o problemă de bun simţ. Să pui o plasă la geam o poţi face în pauza de masă.“

Menționăm că joi, 14 iulie, Ministerul Sănătății a decis închiderea parțială a Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, în urma unui scandal privind contaminarea cu larve a unui pacient, dar şi decesul unei femei căreia i s-a făcut o transfuzie greşită, cu sânge de altă grupă decât cea pe care aceasta o avea. 

Pe aceste două cazuri, Parchetul Tribunalului Bucureşti s-a autosesizat şi a fost deschis dosar penal pentru moarte suspectă. 

Un alt spital cu probleme în atenția autorităților

Totodată, astăzi, un dosar deschis la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, din București a fost trimis spre examinare către Direcţia Naţională Anticorupţie. 

Potrivit cotidianul.ro, dosarul a fost deschis în luna mai, în urma unei sesizări a Guvernului, după ce Corpul de control al ministrului Sănătății a descoperit mai multe nereguli în funcționarea Unității de îngrijire a arșilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

Corpul de control al ministrului Sănătății a efectuat, în perioada 26 — 29 aprilie, o verificare la nivelul acestei unități medicale și au depistat mai multe nereguli.

Astfel, s-a constatat că personalul medical angajat nu era prezent în totalitate la serviciu, că instituția medicală nu este prevăzută cu o evacuare în caz de incendiu, că lipsesc procedurile de acces în cazul pacientului ars grav, dar și procedurile și protocoalele de tratament.

Din verificarea efectuată de către comisia de control privind funcționarea aparaturii medicale, s-a constatat că Barocamera nu este funcțională și nici instalată, cu toate că exista un proces verbal de punere în funcțiune și de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii.

Cu toate că secţia a fost dotată încă din anul 2013, abia doi ani mai târziu, în aprilie 2015, s-au eliberat avizele de funcţionare. Ulterior a fost pusă problema specializării personalului medical. Costurile pentru acest proiect au fost de 8,5 milioane de euro, iar fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii şi de Primăria Sectorului 1.

Toate aceste nereguli depistate de Curtea de Conturi din România, dar și de Executivul de la București urmează să fie cercetate de angajații DNA. 

Menționăm că Spitalul Floreasca are şase saloane cu aparatură specială unică în România, unde ar putea fi trataţi simultan şase pacienţi cu arsuri grave. După tragedia din Colectiv, blocajul secţiei a dus la un scandal public, pentru că răniţii cu arsuri grave nu au putut fi internaţi în acea secţie.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii