Potrivit anticoruptie.md, în 2014, 2 primării din r. Ocnița și una din Găgăuzia au cumpărat utilaje pentru producerea de biomasă și plăci de trotuar, din banii inspectoratelor ecologice locale, iar ulterior, utilajul a fost dat în conseciune unor firme, gratuit, pentru o perioadă de 30 sau 50 de ani. Ca urmare, cele 3 primării nu au câștigat nimic din proiectele care au costat milioane de lei (bani publici).

Anterior, Crime Moldova a scris despre modul în care sunt cheltuiți banii din Fondul Ecologic de Stat în articolul ””Găurile” Fondului Ecologic de Stat, cine și cum le-a creat?”.

Granturi de milioane de lei

În urmă cu aproape doi ani, primăriile din satele Naslavcea, Unguri și Baurci, au primit din fondurile de mediu locale peste 10 milioane de lei pentru realizarea unor proiecte și procurarea de utilaje și tehnică. Toate cele trei primării au încheiat contracte cu firma „Dalimarcom”, care a câștigat licitațiile.

Contracte.png

Datele publicate pe site-ul Agenției Achiziții Publice, arată că, Dalimarcom are încheiate contracte doar cu aceste 3 primării.

Banii pentru procurarea utilajului au provenit din fondurile ecologice din raionul Ocnița și Găgăuzia. În cazul celor două sate din raionul Ocnița, decizia de alocare a banilor a fost luată de Consiliul fondului ecologic Ocnița, iar pentru Baurci a hotărât consiliul din Găgăuzia.

Cazul Baurci   

Primul contract, Dalimarcom l-a semnat cu primăria din Baurci. Compania  a fost selectată dintre 3 participanți. Potrivit fostului primar al localității, Petru Popaz, citat de anticoruptie.md, care era în funcție atunci când a fost semnat contractul „Proiectul a fost realizat, se lucrează. Dalimarcom a furnizat utilajul, iar noi producem brichete și peleți pentru grădiniță”. Potrivit fostului primar, condițiile principale de selectare a câștigătorului la licitație au fost - prețul mic, dar și cerințe speciale cu privire la utilaj, cerințe pe care Dalimarcom le-a întrunit. Petru Popaz a menționat că „Dalimarcom” a pus la dispoziție o linie automată de fabricare a peleților, o linie pentru producerea brichetelor,  un uscător aerodinamic, un tocător de biomasă, un ciocan concasor, un tocător de paie precum și accesorii, dar a refuzat să spună de unde a fost adus utilajul.

Cazul Unguri 

Următorul contract a fost semnat cu Primăria satului Unguri. Decizia de a aloca bani (4,2 mil de lei) pentru realizarea proiectului din fondul ecologic local a fost luată de către consiliul local. În cadrul licitației organizate s-a solicitat utilaj pentru două linii de producere a brichetelor și a peleților, dar și instruirea personalului. Și de această dată la licitație au participat 3 companii, iar oferta „Dalimarcom” a fost cea mai mică - 4,19 mil lei, compania câștigând licitația.

Cazul Naslavcea

În cazul proiectului Naslavcea urma a fi achiziționat utilaj pentru fabricarea plăcilor de trotuar și reciclarea ambalajelor din plastic. Cererea pentru a obține grantul din fondul Inspectoratului Ecologic local, a fost înaintată de primărie în luna mai 2014. Prin proiect urmau a fi montate linii pentru reciclarea deșeurilor și ulterior fabricarea dalelor. Deșeurile urmau a fi colectate de la gunoiștile autorizate și neautorizate din localitatea Naslavcea și 3 localități din preajmă.

Costul total al proiectului a fost de 3,5 mil lei, din care 2,975 milioane din fondul Inspectoratului Ecologic local, restul din bugetul primăriei.

În luna decembrie, a fost organizat tenderul pentru selectarea furnizorului de utilaj, la care au participat doi agenți economici. Și de această dată, „Dalimarcom” a propus oferta cea mai mică,care se în cadra în suma prevăzută - 2,48 și a câștigat.

Potrivit site-ului Agenției de Achiziții publice, în cazul primăriei Naslavcea au existat și 4 acorduri de prelungire a termenului contractului.

Anticoruptie.md precizează că, în procesul realizării proiectului au avut loc mai multe încălcări pe lângă întârzieri - primăria nu a investit suma promisă - 525 de mii de lei, utilajul care trebuia să fie nou, a mai fost utilizat, nu avea termen de garanție, date de identificare etc. De asemenea, în actul de constatare a Inspectoratului ecologic se spune că proiectul a fost realizat fără prezentarea listei lucrărilor efectuate, expertiza și avizele necesare.

Potrivit Ministerului Mediului citat de anticoruptie.md, compania „Dalimarcom” a cumpărat utilajul de la alte două firme - „Armomet” și „Ronil Grup” - și le-a oferit fără adaos. De asemenea, în urma demersului jurnaliștilor, ministrul Mediului s-a adresat procuraturii cu solicitarea de a fi examinate actele ce țin de proiectul de la Naslavcea, pentru a stabili dacă au fost comise încălcări. 

Conflict de interese

Potrivit anticoruptie.md, utilajele furnizate în cele 3 proiecte, la doar câteva luni de la procurare, au fost date în concesiune unor firme, pentru o perioadă de 30-50 de ani, asta deși toată tehnica a fost cumpărată pe bani publici (30-50% din bugetul anual al inspectoratelor ecologice locale). 

În cazul Baurci, utilajul a fost transmis companiei locale Chitalpa, la doar 2 luni de la semnarea contractului cu „Dalimarcom”. Chitalpa a fost și participant la tenderul pentru furnizarea utilajului organizat la Naslavcea.  Întreprinderea a fost înregistrată în aceeași lună când a fost semnat contractul de achiziție.

Locuitorii Baurci au declarat jurnaliștilor că, proprietarul Chitalpa ar fi fostul primar, Petru Popaz. Utilajul a fost cumpărat și dat în concesiune în timpul mandatului de primar al acestuia. În prezent, popaz este consilier local PD, în aceeași localitate.   

P popaz.png

Ex-primarul Baurci, Petru Popaz/ sursa: anticoruptie.md

Actualul primar, Nicolai Karapir, a declarat pentru autorii investigației că, fostul primar ar fi trecut pe la primărie și alăsat informația care trebuia să ajungă la jurnaliști. „Dar el a scris ce-l interesează, însă contractul de concesiune nu e în beneficiul primăriei. A fost încheiat un contract pe 50 de ani, arenda nu o plătește, nici impozitele. El și-a făcut un contract în beneficiul său”, a declarat  Karapir., precizând că primăria intenționează să rezilieze contractul.

Karapir a mai declarat că, contractul obligă concesionarul să ofere instituțiilor publice locale o reducere de 15%  la brichete și peleți: „Însă  la noi încă nici-o instituție publică nu a fost dotată cu echipamentul necesar pentru încălzirea pe bază de biomasă”, a menționat Karapir. El susține că fostul primar vinde peleți și brichete în sectorul privat.

Investiții publice în buzunare private  

În satul Unguri, utilajul pentru producerea biomasei a fost dat în concesiune înainte să fie montat. Potrivit anticoruptie.md, în noiembrie 2013, Consiliul local a încheiat un contract de parteneriat public-privat „pentru colectarea deșeurilor vegetale” cu ICS Vilagos SRL. Ofertele au venit de la 2 companii: „Vilagos” SRL și „Anghelina” SA, care a participat și la tenderul din Baurci. Mai mult ca atât, ambii ofertanți au același director și aceeași adresă.

„Vilagos” SRL a primit utilajul în concesiune pentru 30 de ani. Potrivit contractului, compania este obligată să colecteze deșeuri în satul Unguri, dar și în localitățile din preajmă. De asemenea, compania trebuie să furnizeze biocombustibilul persoanelor fizice „cu 15% mai ieftin decât prețul în medie pe țară, însă nu mai mult de 120 de tone pe lună”. Contractul prevede și o reducere de 20% pentru instituțiile publice, doar că, nici-un proiect nu a fost inițiat pentru aceste instituții.

Dar, și firma care a „pierdut” tenderul - „Anghelina” SA - a avut de câștigat. Compania a primit în concesiune, pentru o perioadă de 50 de ani, utilaj pentru reciclarea materialului din plastic și fabricarea dalelor în satul Naslavcea. Firma s-a angajat să distribuie persoanelor fizice și juridice plăci din polimer pentru trotuare cu o reducere de 5%, iar instituțiilor publice – de 10%.

În final, potrivit autorilor investigației, utilajul nu a fost instalat la Naslavcea, ci în satul Unguri – la depozitul unde compania „Vilagos” își păstrează tehnica. Primarul satului Naslavcea, Fiodor Mironov, a spus că decizia a fost luată după ce localnicii au protestat față de instalarea liniei de producere, iar consiliul local a hotărât să amplaseze punctul de reciclare, în afara localității Naslavcea. Mai mult ca atât, primarul nu știe dacă linia de producere instalată funcționează.

Anticoruptie.md precizează că, un întreprinzător cu numele Dalimarcom, figurează în lista sponsorilor PLDM în campania pentru alegerile din 30 noiembrie 2014, cu o donație de 100 de mii de lei.

Articolul original ”Milioane aruncate pe foc: Cum s-au făcut afaceri pe bani publici în trei sate din Moldova” a fost publicat de anticoruptie.md.

    

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii