Un fost poliţist, care a deţinut anterior mai multe funcţii de răspundere în cadrul MAI, a vândut în anul 2016 două dintre cele trei case, pe care le-a construit pe un teren forestier arendat de la Moldsilva. Mai mult, cel care  s-a aflat mai mulţi ani în serviciul legii, a reuşit să-şi autorizeze construcţiile, să le înregistreze la cadastru şi chiar să obţină adrese juridice, lăsându-i mască pe mai mulţi experţi imobiliari.

Afacerea a avut loc în condiţiile în care legea le permite arendaşilor să construiască în pădure doar construcţii uşor demontabile, interzice transmiterea terenului arendat unor terţe persoane şi nu este posibilă acordarea adreselor juridice pentru terenurile extravilane. Investigaţia arată că de fapt este vorba de o schemă pusă bine la punct, cu implicarea unor factori de decizie din instituţiile statului.

Case de milioane lângă ocolul silvic

Cele trei case, dintre care una nu este finisată, sunt situate la o distanţă de circa o sută de metri una de alta, în imediata apropiere de ocolul silvic din Durleşti. 

Chiar dacă este interzis de lege, două dintre case, care au câte trei nivele, sunt construite pe fundamente solide din beton, iar pentru amenajarea curţilor s-a recurs la defrişarea arborilor.

Cel de al treilea imobil, care de asemenea este înregistrat la cadastru, reprezintă un şantier din beton armat şi constituie un nivel din viitoarea casă. 

opt.png

Cele două case, care au fost finisate, sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iar una dintre ele este păzită non-stop de un paznic, pentru care a fost amenajată o gheretă la poartă.

nouă.jpg

Cel care a construit casele a avut grijă să construiască şi căi de acces, drumuri din piatră spartă, care la intrarea în gospodărie sunt acoperite cu pavaj.

zece.jpg

unsprezece.jpg

doisprezece.jpg

Imobilele sunt conectate la reţeaua de înaltă tensiune şi magistrala de gaze.

treisprezece.jpg

paisprezece.jpg

„Oleg a vândut casele lui Lilian şi Dinu”

Cele trei construcţii se află în imediata apropiere a ocolului silvic. Pădurarul spune că ştie de ele, vede că cineva vine acolo, dar nu cunoaşte cui aparţin şi spune că nu intră în competenţa sa.
Nici muncitorii care lucrează la aceste imobile nu s-au dovedit a fi prea vorbăreţi. Sub pretextul că este agent imobiliar, reporterul CrimeMoldova a reuşit să discute cu personalul angajat şi astfel am aflat că cele două case şi construcţia nefinisată au fost construite de către Oleg. Una dintre casele finisate  i-a vândut-o unui procuror pe nume Lilian, iar şantierul nefinisat, lui Dinu. 

Tot de la ei am aflat că pe lângă Oleg mai este responsabil şi Vasile Tudos, „care stă la Primărie” şi căruia i-a revenit una dintre casele finisate, care o păstrează pentru fecior.

La casa care ar fi fost cumpărată de către „procurorul Lilian”, am descoperit o echipă de muncitori. Şeful brigăzii ne-a comunicat că a fost angajat să efectueze lucrări de reparaţie pe interior de către un bărbat pe nume Lilian, care nu demult a cumpărat casa.

Imobilele din pădure construite de un fost poliţist

Cele trei imobile se află pe terenul arendat  în iulie 2008 de la Moldsilva de către Oleg Chifeac.

/upload/iblock/879/87940ef780a25c98a37d7128077585b6.pdf

cincisprezece.png

Potrivit contractului nr.212, terenul forestier a fost luat de către Chifeac în arendă, în scop de recreere, pentru un termen de 29 de ani.

Oleg Chifeac este absolvent al Academiei de Poliţie şi până în 2005 a deţinut mai multe funcţii, cum ar fi cea de anchetator penal pe cazuri excepționale şi infracțiuni bancare.  

Vasile Tudos este fondatorul şi administratorul SRL Imobil-Artemida. Întreprinderea, fondată în anul 2009, cu sediul chiar lângă Primăria municipiului Chişinău, are mai multe domenii de activitate, printre care, pregătirea către vânzare a bunurilor imobiliare, cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii și închirierea bunurilor imobiliare. 

Într-un reportaj realizat în 2012 de către jurnaliştii de la PublikaTV, Vasile Tudos a declarat că el efectuează construcţia şi că deţine toate actele în regulă.

Cum a fost posibilă autorizarea şi înregistrarea cadastrală a construcţiilor din pădure

Oleg Chifeac a reuşit să înregistreze la cadastru cele trei construcţii şi să obţină autorizaţie de construire. 

/upload/iblock/752/752de37532e7f5806a962bf3977cd854.pdf

Potrivit înregistrărilor cadastrale, Chifeac a folosit pentru cele trei construcţii, care sunt diferite ca suprafaţă şi proiect, o singură autorizaţie de construire, nr. 79/10 din 13.08.2010.

Celor trei imobile le-a fost atribuit de către inginerii cadastrali şi o adresă juridică - mun. Chişinău, or. Durleşti, str-la Codrilor, 22/7.
Este curios faptul că la o distanţă de aproximativ 700 de metri este înregistrat un alt imobil cu o adresă similară, cu număr cadastral diferit.

Casa aparţine familiei Popa, care a procurat-o în anul 2013. Imobilul a fost construit pe un teren de 0,03 ha alocat de către Primăria Durleşti unei familii tinere, care ulterior a vândut lotul.

/upload/iblock/868/8687fedf53f48208b1b86a6fa6c2c77f.pdf

șaisprezece.jpg  

La începutul anului 2016, Oleg Chifeac declara pentru reporterii portalului anticorupţie.md că a ridicat locuințele în pădure, respectând normele legale și că are atât certificat de urbanism, cât și certificat de construire. „Nu vând terenul, ci casa care a fost construită pe terenul arendat. Locuința are număr cadastral și toate documentele sunt în regulă. Au existat controale făcute de mai multe comisii care au stabilit că n-am încălcat nimic”, a spus proprietarul, precizând că vinde doar casa amplasată pe trei ari, nu și dreptul de arendă a 35 de ari de pădure.

Solicitat de CrimeMoldova, Oleg Chifeac s-a arătat vădit deranjat: „Nu aveţi ce face, m-am săturat de voi. Cum vine primăvara, începeţi să daţi întrebări. Iaca aşa, construiesc şi gata! Care-i problema? N-am ce vă răspunde la întrebări!”

Cui au fost vândute două imobile

Potrivit datelor cadastrale, imobilul din pădure, pe care Chifeac l-ar fi vândut unui procuror, este înregistrat pe numele unei tinere din Chişinău în baza unui contract de vânzare-cumpărare, semnat la sfârşitul anului 2016.

imob.PNG

Precizăm că imobilul fusese anunţat în vânzare pe mai multe site-uri imobiliare contra sumei de 530 de mii de euro.  

Chifeac a reuşit să vândă şi imobilul nefinisat. Acesta a fost cumpărat de către Dinu Gherasim, director general al Companiei de asigurări  DONARIS Group.  

imob2.PNG

Ce prevede legislaţia

Potrivit Regulamentului privind arenda fondului forestier, obiectele amplasate pe terenurile fondului forestier, atribuite arendaşilor în scopuri de recreere, se construiesc de către aceştia pe perioada efectuării folosinţelor silvice şi se includ în componenţa materialelor amenajamentului silvic şi evidenţelor contabile.
Obiectele construite de către arendaşi pe terenurile din fondul forestier atribuite în folosinţă în scopuri de recreere, la expirarea termenului de folosinţă, sunt demontate şi supuse evacuării din contul arendaşului sau se transmit, de comun acord şi în modul stabilit, în gestiunea arendatorului. 

Pe parcursul anului 2016 au fost operate mai multe modificări și completări la Regulamentul privind arenda fondului forestier în scopuri de gospodărire cinegetică sau de recreere. Astfel, conform acestor modificări, se interzice expres transmiterea dreptului de  arendă în scop de recreere către alte persoane fizice sau juridice, indiferent de forma organizatorico-juridică , dar și subarenda terenurilor forestiere, răscumpărarea lor și transmiterea dreptului de arendă de către deținătorul acestui drept către alte persoane fizice sau juridice.

Totodată a fost majorată taxa de arendă pentru recreere de la 4025 lei la 19092 lei pe an pentru un hectar. Începând cu anul 2012, este interzisă darea în arendă a terenurilor forestiere.

Experţi în drept imobiliar: „Este imposibil!”

Mai mulţi experţi în drept imobiliar, contactaţi de către CrimeMoldova, s-au arătat uimiţi de faptul că a fost acordată adresă juridică unor imobile construite în pădure. „Este teren extravilan, nu se acordă adresă pentru imobilele din terenurile aflate în extravilan”, susţin experţii. La fel, este exclus ca aceeaşi adresă să fie atribuită mai multor imobile, cu nume cadastrale diferite. 

„Posibil că este o schemă. Nu este exclus că s-au folosit de o adresă legală pentru a obţine autorizaţii în construcție, iar ulterior şi racordarea la liniile de înaltă tensiune şi magistrala de gaze. Altfel ar fi fost imposibil. Apoi s-au folosit de aceeaşi adresă pentru legalizarea imobilelor. În realitate, este vorba de o ilegalitate”, ne-a spus unul dintre experţi.

Ion Cebanu: „Vom lua măsuri…”

Directorul Agenţiei de Stat Moldsilva, Ion Cebanu, a declarat pentru CrimeMoldova, că va verifica informaţia şi dacă se vor constata ilegalităţi, se va adresa în judecată: „Nu ştiu despre ce e vorba, nu cunosc cazul. Vom verifica şi dacă au făcut ceva ilegal, cu cea mai mare plăcere ne vom adresa în judecată”. 

Investigații, construcții ilegale, polițist, Moldsilva
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Ion Cebanu,MoldSilva

24:67 08.03.2017

o schema cu tupeu deosebit....,,Vasîli di la Primarie,, fura un set de acte existent cu aprobari pt a construi o casa pe adresa stradela Codrilor 22/7.Aoi falsifica putin in aceste acte si cu aceasta adresa pe diferite nr cadastarle mai construieste vreo 6 case chiar in mijlocul padurii de la Durlesti.
Proprietarii castelelor construite ilegal sunt persoane interpuse,dar in realitate traieste procurorul Lilian,un procuror CNA,menti,...
In aceasta schema ,,Vasîli di la Primarie,, a implicat primari,cadastru,menti,procurori,MoldSilva...si chiar merita ,,Vasîli di la Primarie,, sa stea la puscarie numai pt schema lui nedesavarsita...
*unul din aceste castele,procurorul Lilian l-a procurat prin ProImobil cu 550 000 Euro /o jumatate de milion ..

Ответить