Ultimul articol legat de afacerile familiei Stati, vizează afacerile acesteia în Republica Moldova.  Familia Stati este cunoscută în Republica Moldova ca una dintre cele mai bogate familii. Aceasta deține mai multe afaceri și proprietăți, în mod direct, pe numele membrilor de familie, dar și prin intermediul unor companii offshore.

wpid-stati1.jpgÎn anii 94, Anatolie Stati a fondat grupul financiar Ascom-Grup, cu un capital social de peste 4 milioane de lei și deține peste 20 de terenuri și oficii. Vice-președinte al Ascom Grup este fiul acestuia – Gabriel Stati.

Sediul Ascom Grup,un imobil estimat la cca 70 mln lei, este deținut de societatea pe acțiuni Novitas, fondată de membrii familiei Stati (Anatolie, Larisa și Gabriel). 

De-a lungul anilor, la Ascom, au activat Iurie Leancă – ex-premier, Eugen Carpov – ex- vice-premier și Anatol Șalaru – actual ministru al Apărării.

În Republica Moldova, Anatol Stati mai este asociat unic în compania de comerț Adamant SRL și administrează Reprezentanța la Chișinău al East-West International din Luxembrug. În 2014, East-West International a luat în locațiune mai multe imobile situate pe teritoriul „Castelului Stati” din comuna Trușeni. Tot în Trușeni, el are în proprietate peste 1 000 de terenuri.

Larisa Stati, soția lui Anatolie Stati este asociată cu 40% în compania Sand Explorer SRL, specializată în extragerea substanțelor minerale, îmbutelierea apelor minerale și naturale potabile.  

Larisa Stati.jpg

Sursa foto: facebook.com

Gabriel Stati (fiul) pe lângă vicepreședinte al Ascom mai figurează ca asociat în companiile petroliere Stati Oil (100%) și Stati&Company (100%), Agenția de securitate Gast-Grup (99%), Agenția Pronationalsport (90%), Firma GI-Marketing SRL (100%) și Tipografia „PRAG-3″ (30%). 

Gabriel Stati.jpg

Sursa foto: vipmagazin.md

Prin intermediul companiei offshore Hanwell Group LTD din Insulele Virgine Britanice, Gabriel a fondat la Chișinău firma Stal-Petrol, cu un capital social de aproape 40 milioane lei. Stal-Petrol este și proprietar al mai multor imobile de pe teritoriul Moldovei.

În 2010, Stati-fiul a candidat independent la alegerile parlamentare, deși anterior menționa într-un interviu la acest aspect, declarând că „Avem cu tata o înţelegere: să nu ne implicăm deloc în politică. Ne-am dat unul altuia cuvîntul că proiectele politice nu ne interesează”. Gabi Stati nu a reușit să intre și în Parlament, neacumulând numărul de voturi necesare.

Acesta a fost căsătorit cu fiica deputatului PD, Dumitru Diacov – Natalia. 

Nicoleta Stati (fiica) deține firma de publicitate Nicomedia SRL. Ea este pictoriță, directoarea Liceului academic de arte plastice „Igor Vieru” și fondatoarea Academiei de Pictură „Stati Art”. În 2011, Saif Gaddafi, fiul fostului dictator libian, a venit la Chișinău la invitația Nicoletei Stati pentru a participa la o expoziție de pictură. La expoziție au mai participat Vlad Filat, Iurie Leancă, Eugen Carpov, Dumitru Diacov, Corina Fusu, Renato Usatîi, Dina Ghimpu etc.

N Stati.jpg  

Dumitru Stati (nepot, fiul Nicoletei Stati) a devenit în 2014 (la vârsta de 12 ani) proprietarul „Castelului Stati” din Trușeni, prin intermediul firmei Vila Demetra SRL, în care este asociat unic.    

truseni-inprofunzime.md.jpg

”Castelul Stati”, Trușeni/ sursa: inprofunzime.md

Membrii familie Stati nu au comentat rezultatele investigației.

Articolul original ”Secretele lui Stati și mita din Africa”, publicat de rise.md face parte din investigația Panama Papers. Toate documentele confirmative ale materialului pot fi accesate pe rise.md.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii