O nouă investigație anticoruptie.md prezintă detalii despre afacerile și interesele presupusului coordonator ”din umbră” al furtului miliardului, Serghei Iaralov

Afacerile oficiale și neoficiale ale ”coordonatorului”

Despre afacerile oficiale ale presupusului ”coordonator” se cunoaște că, acesta deține acțiuni în valoare de  3,4 mln euro, la compania SA Propos, fondată în 1993 și lichidată în aprilie 2013, dar și că este manager pentru dezvoltare, la compania Boston Soft din SUA. 

În trecut însă, Iaralov a gestionat mai multe afaceri ”fantomă”, fără a figura oficial în careva acte. La sfârșitul anilor 90, Iaralov, în parteneriat cu economistul Visarion Ceșuev a administrat un fond de investiții – CAIS, care din cel mai prosper fond, a ajuns în câțiva ani să se prăbușească, fiind lichidat în 2002. 

De asemenea, persoane apropiate lui Iaralov, au fost implicate în falimentarea și altor afaceri. Astfel, potrivit investigația, o persoană de încredere a lui Iaralov, Gleb Soroca a fost implicat în devalizarea băncii „Bancosind”, lichidată în 1998, după o schemă similară celei de la BEM. Legătura dintre Soroca și Iaralov este confirmată de fotografiile în comun ale acestora, publicate pe rețelele de socializare, dar și de faptul că Soroca a fost administrator și al societății Propos, în care Iaralov deținea acțiuni.  De asemenea, Soroca apare drept administrator al companiei Ghiocel Dalb, care în 2010 a fuzionat cu Finnpar Invest, companie asociată lui Vlad Plahotniuc. Ghiocel Dalb a administrat restaurantul cu același nume de pe insulele „La izvor”, ajuns ulterior în proprietatea Finpar Invest. Fondator al SRL Ghiocel Dalb este compania americană Power Investment LLC, care este asociat unic și la SRL Briat&Co. În 2009, ultima a cumpărat cafeneaua „Guguță” din Grădina Publică Ștefan cel Mare, în locul căreia intenționează să construiască un hotel cu 18 etaje. În 2010, și Briant&Co a fuzionat cu Finpar Invest. 

O altă persoană din anturajul lui Iaralov, este Arcadie Andronic, directorul centrului expozițional „Moldexpo”. În 2012, Andronic a semnat 5 contracte de locațiune prin care a transmis 1,17 ha de teren de pe teritoriul ”Moldexpo”, companiei Finpar Invest SRL, pe un termen de 25 de ani. Pe acest teren au fost construite și activează sediile posturilor de televiziune Publika, Prime, Canal 2 şi Canal 3, și a trei posturi de radio: Muz FM, Publika FM și Maestro FM, afiliate lui Vlad Plahotniuc. În 2015, Finpar Invest SRL a acționat în judecată Agenția Proprietății Publice și centrul „Moldexpo”, solicitând dreptul de a putea privatiza acest teren, cauza fiind în proces de judecare.

Firul conexiunii dintre Serghei Iaralov și Vlad Plahotniuc trece și prin mâinile altor persoane. Potrivit anticoruptie.md, Iaralov deține o cotă-parte de 50% în cadrul firmei 70 Lafayette Park 2 LLC, un off-shore înregistrat în SUA și specializat în afaceri imobiliare. Managerul companiei este Natan Temin care, deține funcții și în alte patru  off-shore-uri: 8 Lafayette Park 10 LLC, Imperial Vin LTD, Management Central LLC, 7 Central Square LLC. În ultimele două, apare Val Gurvits, prezentat anterior drept avocat al lui Vlad Plahotniuc. 

Serghei Iaralov a figurat și în lista celor implicați în schema de monopolizare a importului de carne, așa numita ”mafia cărnii”. Lista a fost făcută publică în noiembrie 2009, în cadrul unei ședințe a Guvernului, de către Viorel Chetraru, pe atunci şeful Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi a Corupţiei. 

În prezent, Iaralov nu are oficial nicio companie înregistrată pe numele său și nu administrează nicio afacere în Moldova. 

Viața politică

Oficial, Iaralov nu deţine în prezent nici-o funcţie publică . În 2012 și 2013 acesta a fost angajat în calitate de consilier al ex-ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, fiind de asemenea, și membru al Consiliului de administrare de la Metalferos, companie asociată lui Vlad Plahotniuc.

De asemenea, Serghei Iaralov a participat la negocierile privind formarea majorității parlamentare în 2014 și 2015. Fără a deține vreo funcție publică sau o funcție în cadrul formațiunii PD, Iaralov, alături de Constantin Botnari, participa deseori, alături de Vlad Plahotniuc și la ședințele Parlamentului. 

La 13 ianuarie curent, businessman-ul a apărut alături de Vlad Plahotniuc și în cadrul manifestației în care ultimul a fost prezentat drept candidatul PD la funcția de premier. 

Iaralov și BEM

După ce Mihail Gofman, fostul șef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA, a declarat în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV 7 că „coordonatorul furtului miliardului este o persoană privată, din anturajul lui Vlad Plahotniuc, care nu este cunoscută publicului”, pe rețelele de socializare au apărut ipoteze că acesta ar fi Serghei Iaralov. Totuși, aceste ipoteze nu au fost confirmate prin probe, iar Iaralov nu a fost oficial audiat pe marginea acestui subiect. Însă, fostul partener de afaceri al lui Iaralov Visarion Ceșuev, afirmă că Iaralov ar fi avut un plan de atac raider asupra BEM încă în 1995. Reporterii anticoruptie.md au găsit și probe că în 1995, în rezultatul unor scheme frauduloase, cota statului în BEM s-a redus până la minimumul catastrofal de 14,19 %. 

Averea ”coordonatorului”

În 2012 şi 2013, deținând funcție publică (consilier MEC), Serghei Iaralov şi-a făcut publice declaraţiile de venit. Potrivit acestora, businessman-ul deține în proprietate o casă de cca 758 de mii de dolari în oraşul Middleton, statul Massachusetts din SUA și 3 mașini cu o valoare totală de 2,7 mln lei. Pentru activitatea de consilier din perioada 2012-2013, acesta a fost remunerat cu peste 130 mii lei, și cu cca 80 de mii de lei pentru cea de membru al CA Metalferos. 
Serghei Iaralov mai arăta în 2012  plasamente în valoare de 3,4 milioane de dolari la Propos SA şi o cotă-parte de 50% în cadrul firmei 70 Lafayette Park 2 LLC din SUA. Tot în 2012, Serghei Iaralov a deschis un depozit în valoare de 300 de mii de dolari şi a arătat o datorie de peste 600 de mii de dolari. 
Recent, în presă au fost făcute publice și fotografii în care apar soția - Olga Iaralova şi fiul vitreg - Alex Duganov, al lui Iaralov. Fotografiile denotă că cei 3 duc o viaţă de lux (călătorii cu avioane private, maşini scumpe, în vacanţe şi petreceri somptuoase). 

Investigația integrală poate fi citită AICI
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii