Deputatul milionar, Iurie Dârda, nu mai este văzut în Parlament de mai bine de două luni, iar surse din anturajul său susțin că acesta și-ar transfera capitalul și o parte din active în România, încercând să evite astfel o anchetă a CNA, mai ales după ce mai mulți colegi de ai săi din PL au devenit subiecți ai dosarelor de corupție.

Iurie Dârda a fost văzut ultima dată la ședința Parlamentului din 12 mai 2017, numărul de telefon îi este deconectat, iar faptul că alesul poporului a ajuns în atenția CNA este confirmat prin demersul lui Viorel Chetraru din 22 iunie către Nistor Grozavu, în care solicită prezentarea mai multor copii autentificate ale unor documente care vizează activitatea firmelor de construcție ale lui Iurie Dârda.

procuratura.jpg


Iurie Dârda s-a lansat în afaceri în 1998, iar ulterior, se lansează și în politică, ajungând în 2011 consilier din partea PL în Consiliul Municipal Chișinău, dar și în Consiliul comunei Stăuceni, suburbie a capitalei. Fiind șef al Organizației teritoriale a PL din sectorul Râșcani al capitalei, dar și unul din principalii sponsori ai partidului, la alegerile parlamentare din 2014, lui Dârda i se oferă un loc preferențial pe lista PL și ajunge deputat în Parlament.

Precizăm că Iurie Dârda a fost subiectul mai multor investigații jurnalistice, dar și a scandalurilor ce țin de acapararea terenurilor pentru construcții, obținerea suspectă a autorizațiilor de construcție, folosindu-se de poziția de ales local.

Afacerile recunoscute și ascunse ale lui Iurie Dârda

Iurie Dârda controlează mai multe firme, majoritatea  cu activitate în domeniul construcțiilor, însă recunoaște doar două dintre ele, SC Dansicons SRL și SC Darsimid SRL, pe care le declară oficial.

Compania Darsimid a fost înființată de Iurie Dărda în 1999. Până nu demult, liberalul figura în calitate de unic fondator al întreprinderii, însă în februarie și în aprilie 2017, afacerea este trecută pe numele soției deputatului, Svetlana Dârda.

nunta chirtoaca.jpg

Iurie și Svetlana Dârda la nunta lui Dorin Chirtoacă. Sursa: Facebook

Administrator al Companiei este Alexandru Leahu, un membru activ al PL din organizația teritorială a sectorului Râșcani.

OM1.png


Sursa: openmoney.md

În iulie 2016, SRL Darsimid fondează SRL City Parking Center, al cărei domeniu principal de activitate este comerțul și reparația mijloacelor de transport.  

OM2.png


Sursa: openmoney.md

Cel de al doilea fondator al întreprinderii respective este o altă întreprindere, Invest Development, înființată în anul 2012, iar unul dintre fondatori a fost Ivan Andrienco, socrul lui Dârda. 

Pe parcursul anilor, atât fondatorii, cât și adresa juridică a întreprinderii, sunt schimbate. Până în octombrie 2017, Invest Development a avut adresa juridică în sectorul Râşcani, str. Studenţilor, 7/11, unde din 2017 își are adresa juridică și Darsimid SRL. Precizăm că alături, pe strada Studenților 7/10, se află și sediul organizației teritoriale a Partidului Liberal din sectorul Râșcani. 

Ambele edificii se află în blocurile construite de Dansicons, o altă firmă a lui Iurie Dârda, pe teritoriul orășelului studențesc al Universității Tehnice din Moldova.

SRL Dansicons a fost fondată în 2002 de către Iurie Dârda. În aprilie 2017, acesta renunță la partea sa de afacere în favoarea membrilor familiei sale. La moment, firma numără patru fondatori, printre care Svetlana Dârda, Daniela Unc, fiica lui Iurie Dârda și Roman Dragomir, fiul fostului primar de Stăuceni, Ion Dragomir, și finul de cununie al soților Dârda. 

Potrivit portalului dansicons.md, întreprinderea are finisate 12 blocuri și complexe rezidențiale, iar acum lucrează la 4 proiecte în Chișinău.

Întreprinderea de construcții D&D Companie a fost înființată în mai 2013. Inițial, în calitate de fondatori ai întreprinderii au figurat Ivan și Lidia Andienco, părinții Svetlanei Dârda.

srl.png

Pe parcursul anilor, lista fondatorilor este schimbată de câteva ori, ca în februarie 2017, întreaga afacere să fie scrisă pe numele Danielei Unc.

daniela unc.jpg

Sursa: Svetlana Dârda și Daniela Unc. Sursa: Facebook

Precizăm că fiica Svetlanei și a lui Iurie Dârda are 22 de ani și este studentă la facultatea de stomatologie a Universității de Medicină din București.

Daniela Unc 2.jpg

Daniela Unc. Sursa: Facebook

În 2016, Daniela s-a căsătorit cu Alexandru Unc, care activează în showbizul din România. Tânăra familie locuiește în București.

Daniela Unc 3.jpg

Alexandru și Daniela Unc. Sursa: facebook.com

Oficial, în calitate de administrator al companiei, figurează Eugeniu Țânțar, despre care se spune că este rudă cu Roman Dragomir. Eugeniu este frate cu Ion Țânțar, un membru al PL, activist în cadrul organizației teritoriale a PL din sectorul Râșcani.   

tantar1.jpg

Eugeniu și Ion Țânțar. Sursa: Facebook

tantar2.jpg

De la stânga la dreapta: Ion și Veronica Țânțar cu Iurie Dârda. Sursa: Facebook

tantar3.jpg

De la stânga la dreapta Nicolae Balaur, Ion Țânțar și Alexandru Leahu. Sursa: Facebook

Iurie Dârda a declarat de mai multe ori că nu are nimic comun cu SRL D&D Companie. „Nu am fost și nici nu suntem, nici eu, nici cineva din familia mea, proprietari ai companiei de construcţie D&D sau ai altei companii, care execută lucrări la acest șantier. Familia Dârda deține două companii de construcții. Este vorba de SRL Dansicons și SRL Darsimid”, scria liberalul Dârda pe pagina sa de socializare în iunie 2016, după surparea clădirii unei bănci comerciale din apropierea șantierului D&D Companie de pe strada Miron Costin. 

Anterior, funcția de manager al D&D Companie a fost deținută Nicolae Balaur, un tânăr activist din Organizația teritorială a PL din sectorul Râșcani, pe care Dârda, după ce ajunge în Parlament, îl face consilier, iar în ianuarie 2017, la doar 29 de ani, Nicolae Balaur este numit de către primarul Dorin Chirtoacă pretor al sectorului Râșcani al capitalei.

Surse din anturajul lui Balaur ne-au comunicat că acesta, deși deține o diplomă de licență originală, nu ar fi absolvit UTM. Informația nu am putut-o proba. Putem confirma doar că în perioada când lucra la D&D Companie, Dansicons a construit un complex rezidențial pe teritoriul orășelului studențesc al UTM.

Activitatea din umbră a D&D Companie

Potrivit portalului d-d.md, „D&D” este o companie nou formată, care își propune să construiască din surse proprii spații locative de cea mai înaltă calitate „la prețuri accesibile, în cele mai bune locuri ale Chișinăului”. 

În cei patru ani de activitate, întreprinderea are la activ trei complexe rezidențiale, un complex comercial, un bloc locativ și o parcare multietajată pe strada Testemiţanu, lângă un complex rezidențial construit de Dansicons.

Surse din interiorul D&D ne-au comunicat că întreprinderea ar fi fost fondată pentru spălarea capitalurilor și transferarea lor în România. 

Sursele noastre ne-au comunicat că D&D Companie a început să vândă terenurile destinate construcțiilor de pe strada Bucovinei din comuna Stăuceni. O parte din terenuri au fost procurate deja de firma Nucușoară, care prestează servicii de taximetrie.
 
Astfel, la 15 septembrie 2016, întreprinderea Nucușoară procură de la soții Pârău, care ar fi angajați de ai lui Dârda, un teren cu suprafața de 0,15 ari. Puțin mai târziu, la 4 octombrie 2016, aceeași întreprindere cumpără de la D&D Companie două terenuri cu suprafața de 0,0345 și 0.05 ari, ambele procurate în 2014 de către D&D Companie.

/upload/iblock/61e/61e47d436b9cf064ce5edb1be8c7d2ac.pdf


Întâmplător sau nu, dar bunurile imobile au fost formate în perioada când Iurie Dârda era membru al Consiliului Stăuceni. 

teren.jpg


Un pachet cu copii ale documentelor oferite de un fost angajat al D&D Companie denotă că au fost folosite mai multe șiretlicuri pentru a majora cheltuielile întreprinderii și a se eschiva de la impozite. De exemplu, între firma D&D și alte firme înregistrate pe numele persoanelor de încredere ale lui Dârda erau perfectate contracte de prestare a diferitor servicii, care în realitate nu existau, însă făcea posibilă scoaterea banilor de pe cont până la impozitare. Astfel, între Ideal Construct și D&D Companie, în 2014 a fost semnat un contract de intermediere pentru darea în locațiune și vinderea imobilului.  Precizăm că până în ianuarie 2017,inclusiv și la momentul semnării contractului, D&D Companie a figurat în calitate de fondatoare la Ideal Construct.

În schemele de spălare a banilor a fost implicat și socrul lui Iurie Dârda. Astfel, la 1 ianuarie 2014, Ivan Andrienco dă în locațiune un spațiu de 165 de metri pătrați pe strada Industrială nr. 5 din Stăuceni, cu 9075 de lei pe lună, întreprinderii Darsivid. În mai 2014, Andrienco a oferit în locațiune, contra 2000 de lei lunar, 45 de metri pătrați/ la aceeași adresă, firmei D&D Companie.

La 9 aprilie 2014, socrul lui Dârda semnează un contract similar cu Egostil SRL privind locațiunea a 55 de metri pătrați, cu 2970 de lei lunar. Și compania Ideal Construct semnează cu Andrienco un contract, la 2 ianuarie 2014, privind locațiunea a 56 de metri pătrați pe strada Industrială 5, contra 3400 de lei lunar.

O altă schemă de spălare a banilor o constituie arendarea mijloacelor de transport de la angajații companiilor și persoanele apropiate administratorilor sau fondatorilor. La 1 aprilie 2014, Egostil ia în comodat un automobil Nissan de la Andrei Corovai, care este fondatorul  Egostil. În 2014, în timp ce era administrator al Companiei D&D, Oleg Guțu  oferă în comodat companiei pe care o administrează două automobile de lux.  În schimb, întreprinderea îi oferă un Skoda Superb în calitate de automobil de serviciu lui Nicolae Balaur. 

Imobilele de la Stăuceni

Iurie Dârda se află de mai mulți ani în relații apropiate cu fostul primar de Stăuceni, Ion Dragomir, care s-a aflat în acest post aproape 20 de ani. Fostul primar a fost suspectat în repetate rânduri pentru delapidarea terenurilor comunității, însă nu a fost condamnat niciodată.  

Centrul de Investigații Jurnalistice scria încă în 2010 despre afacerile ilegale cu terenuri ale familiei fostului primar Ion Dragomir, a fiului său Roman și ale nașului acestuia, Iurie Dârda.

dragomir.jpg

Roman Dragomir. Sursa: Facebook

Fiind parteneri de afaceri la Dansicons și având terenuri aproape gratuite în centrul Stăuceniului, cei doi, nașul și finul, au construit timp de doi ani un complex rezidențial cu suprafața totală de peste 16 mii de metri pătrați. 

blocuri dansi

Complexul a fost finisat în 2007, atunci când Ion Dragomir pierde alegerile.


Lângă complexul cu blocuri multietajate, nașul și finul au construit un cartier de lux pe strada Frunze. 

locuinte d


Una din locuințele de lux a fost înregistrată pe numele soților Dârda. 

/upload/iblock/436/436026c24e14fb91a814a23874e4716a.pdf


Potrivit datelor cadastrale, Iurie Dârda ar fi vândut casa sa socrilor. În 2014, aceștia cedează gospodăria lui Pavel Cojuhari, care, în 2016 i-o vinde activistului PL și partenerului lui Dârda, Ion Țânțar.

Sursele noastre au comunicat că în același cartier ar locui și pretorul sectorului Râșcani, Nicolae Balaur.

Casele de lângă biserică

Familia Dârda deține două case și două terenuri a câte 0,8 ari fiecare pe strada Olga Vrabie, situată într-un cartier select din apropierea Universității Tehnice din Chișinău. Un imobil este înregistrat pe numele fiicei, Daniela Unc, iar altul, pe numele părinților Svetlanei Dârda. Potrivit datelor cadastrale, ambele imobile au intrat în posesia apropiaților deputatului în noiembrie 2014.

Imobilul de pe strada Olga Vrabie a fost procurat inițial de către Anatolie Goncear la finele anului 2013, iar înainte ca să ajungă în proprietatea Danielei Unc, și-a schimbat proprietarul de patru ori. La fel, înregistrările cadastrale arată că au fost demolate imobilele vechi și timp de mai puțin de un an, până la 11 noiembrie 2014, imobilul a fost dat în exploatare.

Aceeași schemă este folosită și la cel de al doilea imobil. La finele anului 2013, Anatolie Goncear procură imobilul, se fac demolări, reconstrucții și se schimbă proprietarul de vreo patru ori, ca în noiembrie 2014, să fie dat în exploatare și înregistrat pe numele părinților Svetlanei Dârda. 

/upload/iblock/31d/31de47554d8c5a53fef7255bc72b0532.pdf


În apropiere se înalță o biserică, la care încă mai continuă lucrările de amenajare. 

biserici

Paroh al bisericii este Anatolie Goncear, care, potrivit datelor cadastrale, a cumpărat la finele lui 2013 terenurile și imobilele de pe strada Olga Vrabie și le-a vândut unei firme. Totodată, la finele lunii octombrie 2013, preotul devine proprietarul clădirii în care se află lăcașul de cult, precum și a terenului aferent. Precizăm că Anatolie Goncear are viză de reședință într-un cămin al Universității Tehnice de pe strada Studenților.

/upload/iblock/d3a/d3ad3662dd8c7ab3ae227c15271a0882.pdf

Un angajat al parohiei ne-a comunicat că Iurie Dârda este ctitorul bisericii, care ar fi fost construită pe banii deputatului. Totodată, mai multe surse ne-au comunicat că terenul pe care se află cele două imobile ale familiei Dârda ar fi aparținut bisericii.

Iurie Dârda a fost decorat de trei ori de biserică. În 2012, unionistul Dârda a primit de la Mitropolia Moldovei, supusă canonic Patriarhiei Ruse, medalia „Ștefan cel Mare și Sfânt”. În 2013, Dârda este decorat deja de către Mitropolia Basarabiei, aflată sub jurisdicția canonică a Patriarhiei României, cu ordinul „Crucea Mitropoliei Basarabiei”. Ultima decorație, ordinul „Meritul Bisericesc” de gradul II al Mitropoliei Moldovei, deputatul liberal a primit-o de la Mitropolia pro-rusă în 2014.

După cum susțin angajații CNA, transferarea capitalurilor în România nu poate fi un colac de salvare pentru afaceriștii corupți din Moldova: „Situația nu mai e la fel cum era câțiva ani în urmă. Avem acorduri de colaborare și este mult mai ușor de efectuat investigațiile în astfel de cazuri”.

Investigații, Iurie Dârda, PL, construcții, afaceri
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Florentina

24:67 08.08.2017

Nanu Iura!!! Nu lua aproape aceea ce scriu paginii, judecata o va face bunul Dumnezeu...........Florentina

Ответить

Tudor Tarita

24:67 08.08.2017

80% din cele scrise mai sus sunt gindirile unor lenesi, ce nu misca de pe scaun, care nici nu vor sa gindeasca, nici nu vor sa faca ceva pentru tara, pentru poporul Basarabean. De ar fi mai multi oameni ca Dirda, cu suflet mare si credinta in Dumnezeu.

Ответить

Diakov

24:67 01.08.2017

tot mai des intalnim si se practica in RM , ca se cumpara posturi de functionari publici....adica se investste intrun functionar si apoi el/functionarul ca prostul semneaza si promoveaza interesele investitorului...*de ce sa dai de 100 de ori mita pt semnaturi,mai ieftiniti cumperi pe cel care semneaza ...
un exemplu este
- pretorul sect Rascani,-investitia lui Darda...
-Borozan,arhitectorul sef a Chisinaului ,investitia holdingului Stati,
..lista e prea lunga

Ответить

MATASARU

24:67 01.08.2017

o sa-l pupati intrun loc pe Darda ,domnilor procurori...*Darda, de o bucata de an si-a luat valiza cu bani spalati si s-a afacerile in RO...

Ответить