Sergiu Cazachevici și fiul său Andrei, sunt doi oameni de afaceri din Bălţi, ajunşi în custodia ofiţerilor Anticorupţie pentru defrişarea ilegală a nouă hectare de pădure. Tatăl şi fiul au în gestiunea lor peste 10 firme. 

Una din firmele gestionate de către Andrei şi Sergiu Cazachevici, Autoaura SRL, a luat în arendă 28 de hectare de pădure, parcela Ivanovca din raionul Făleşti, pentru o perioadă de 49 de ani pentru vânătoare. Potrivit contractului, semnat între firmă şi Agenţia Moldsilva, arendaşii urmau să asigure paza şi regenerarea pădurii, să valorifice masa lemnoasă, în limitele tăierii de îngrijire, să crească efectivul de animale şi să exploateze raţional rezervele forestiere.  
padurea falesti.jpg
Potrivit anchetatorilor, începând cu luna iunie 2016, oamenii de afaceri, împreună cu alte persoane fizice, contrar prevederilor contractuale, au efectuat lucrări de construcţie capitală a unui bazin acvatic şi a două drumuri de acces spre acesta.

Surse din cadrul Ministerului Mediului au precizat pentru CrimeMoldova că în pădure se afla un iaz, din care beau apă animalele sălbatice. Familia Cazachevici a decis să extindă bazinul acvatic din contul suprafeţei forestiere, pe care au defrişat-o ilegal. 

Sergiu și Andrei Cazachevici ar fi intenţionat să construiască pe locul respectiv o staţiune de agrement, însă nu au primit acordul Ministerului Mediului. “După ce Ministerul Mediului a interzis darea în arendă a pădurilor, nu se mai eliberează nici acordurile pentru amenajarea bazelor de agrement. Cei doi, care au luat pădurea în arendă mai înainte, nu au putut să obţină acordul nostru. Ceea ce au făcut este grav. Au tăiat peste 400 metri ster de lemne”, ne-a spus sursa respectivă, care a solicitat anonimatul. 

Ofiţerii Anticorupţie bănuiesc că inspectorii de mediu au fi luat mită pentru a proteja fărădelegile comise de către administratorii Autoaura SRL. Una din persoanele bănuite în acest dosar este Oleg Juc, inspector de mediu din raionul Făleşti. Oficialul susţine că nu este vinovat şi că ar fi înaintat o prescripţie lui Cazachevici. “Ei au început să defrişeze în septembrie 2016. Eu am fost la ei, le-am cerut documentele permisive, dar mi-au spus că sunt în lucru. Eu le-am înaintat o prescripţie, să sisteze lucrările până vor fi perfectate documentele. Acum sunt cercetat şi eu, mi-au făcut percheziţie în birou, mi-au luat calculatorul. Dar eu nu am fost în cârdășiei cu Cazachevici”, ne-a spus Oleg Juc.

Rudele familiei Cazachevici susţin că Andrei şi Sergiu ar fi cheltuit zeci de mii de euro pentru amenajarea teritoriului, iar prejudiciul de un million de lei, invocate de către procurori, este exagerat. Familia Cazachevici nu exclude că s-ar urmări preluarea afacerii, după ce a fost reconstruit capital bazinul acvatic, au fost construite două căi de acces şi o linie de înaltă tensiune. 

În prezent, investigaţiile continuă, iar Andrei şi Sergiu Cazachevici se află în arest preventive pentru 30 de zile în izolatorul CNA.

În cazul în care le va fi dovedită vinovăţia, cei doi riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de până la 2350 unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani.

Avocaţii susţin că eliberarea mandatului de arest în acest caz nu este justificată, deoarece pentru infracţiunea respectivă este prevăzută pedeapsa cu amenda. 
Investigații, Andrei şi Sergiu Cazachevici, pădure
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii